torsdag 31 maj 2012

Mer om Idiot!

Bilderboken Idiot! lånade jag hem för att lära mig bilderboksgenren bättre, inte egentligen för att läsa för barnen. Men min ena dotter hade knyckt den och läst den. När vi åt frukost pekade hon på den och sa:

-Mamma, jag läste den, men jag förstod inte. Kan du läsa den för mig?
Självklart gjorde jag det. Båda barn lyssnade och kom med någon enstaka kommentar som tex:
-Var odjuret bara en plastpåse?

När vi var klara var det bråttom till bilen, så vi fick prata om boken där.

Ena dotterns reaktion

V, dottern som hade velat höra den hade många frågor:
-Mamma, var han barn eller vuxen? Först såg han ut som ett barn sedan en vuxen och sedan barn igen.
och
-Mamma varför sa han att han ville bli en idiot när han blev stor?
-Mamma vem var det som sa "Normal anropar" och varför?

Jag försökte förklara så gott jag kunde, och speciellt förklara att boken handlar om en som blir stor som en vuxen, men är mer som ett barn inuti. Jag berättade om några tillfällen då vi hade träffat några sådana och barnen kom ihåg att det var vuxna som hade uppfört sig ovanligt.

Andra dotterns reaktion

Då sa den andra dottern: 
-Mamma, varför läste du den boken för oss? Den var tråkig och inget hände.


Slutsats

Den "andra" dotterns reaktion var den jag kanske hade förväntat, men av den första dotterns reaktion fick jag mig en tankeställare. En bok som kan väcka så många frågor kan jag inte avfärda! 


Så jag ser det nu inte bara som en bok för vuxna utan också för barn, iallafall vissa. Mina döttrar är förresten tvillingar.


Idiot! Barnlitteraturlitteratur?

Idiot! av Oscar K och Dorte Karrebaek
Ålder:9-12 år
Betyg:?
Förlag: Daidalos
Köp den tex på Bokus eller Adlibris eller direkt från förlaget

August har filur, som kanske är en plastkasse, som han kallar "Mitt lilla odjur." Den har han alltid med sig i ett långt rött snöre var han är går, och på sitt huvud har han en pilotmössa. Vi får följa honom från hemmet ut på en tur tillsammans med sin mamma, där de andra barnen retar honom. Tok-August!Tok-August!

Sammanfattning: Jag tror att boken försöker ge läsaren en uppfattning av hur det känns att vara så pass annorlunda att man inte kan ta hand om själv även som vuxen. I början av boken är August liten men han blir allt längre och längre, trots att hans beteende inte ändras.

Jag upptäcker många grepp som jag känner igen från faktaboken "Bilderbokens pusselbitar" som jag håller på och läser. Tex visar vänstersidor ofta den trygga hemmiljön, medan högersidor leder ut i äventyret. En annan sak är att olika perspektiv i texten visas genom olika sorts bokstäver. I det här fallet visas ett annat perspektiv, Odjurets, i brunt, medan det August tänker som sig själv i svart.

Dessutom finns det ett antal exempel på sk simultansuccession, dvs att en figur ritas många gånger på samma sida för att visa rörelse och/eller att tiden går.

Målgrupp

Som vuxen tycker jag att boken är intressant och jag skulle absolut läsa fler böcker av samma författare. Men är den egentligen riktad till barn? Varför går det inte att göra bilderböcker till vuxna, utan att behöva låtsas att det är barnen som är den tänkta publiken?

När jag först läste boken trodde jag att den var riktad till barn mellan 3-6 år eftersom det är en bilderbok, men jag såg sedan att Bokus bedömning är att det är riktad till barn mellan 9 och 12 år. Kanske kan barn i den åldern uppskatta den. Men så himla rolig är den inte. Dock kan det säkert i fel barns händer, inspirera till ökat förakt för de svaga, och presumptivt användas som inspiration till mer mobbing, snarare än att avskräcka från det.

Konst?
  
Är det konst? Ja det är det nog. Däremot vet jag inte om jag tror att det roar barn. I en av faktaböckerna om barnböcker stötte jag på  termen "barnlitteraturlitteratur" i betydelsen böcker för barn som är ämnade att behaga litteraturvetare, recensenter och olika jurys i pristävlingar, såsom Augustpriset. När jag läser denna bok får jag ett sådant intryck.

Vad jag vill stjäla från "Idiot!"

1) Jag gillar det med olika färg på texten för olika "jag".
 2) Text och bilder flyter ihop och kompletterar varandra oerhört fint.

Press-stopp!

Det här inlägget skrev jag ihop igår. I morse vid frukosten pekade min ena dotter på "Idiot!" och sa:
-Mamma, jag läste den, men jag förstod inte. Kan inte du läsa den för mig?
Ett inlägg om detta kommer lite senare idag, stay tuned....  

onsdag 30 maj 2012

Gratis bok till alla tredjeklassare i höst!


Pernilla Stafelt och en illustration från boken.
Bild:Rabén och Sjögren.
I ett pressmeddelande från Rabén & Sjögren läste jag att en ännu ej utgiven bilderbok om tolerans kommer att delas ut gratis till alla tredjeklassare i höst!* Det är en orden som heter Teskedsorden som står bakom detta.  

Väldigt berömvärt initiativ!  

Boken är skriven av Pernilla Stalfelt, född 1962. Hemma hos oss har vi läst många av hennes böcker tex läst bajsboken och dödenboken. Dessutom en rolig bok om när spagetti och köttbullar har en fotbollsmatch, med många knasiga ordskämt. Den senare har mina barn bett att vi skall låna mer än en gång.  

"Vem är du?" släpps 13 augusti 2012.


Bild:Teskedsorden
Jag blev så klart också nyfiken på teskedsorden. I pressmeddelandet kunde jag läsa följande:


Teskedsorden grundades av Tidningen Vi 
2006, inspirerad av Amos Oz bok Hur man botar en fanatiker.
Stiftelsen arbetar för ökad tolerans och respekt människor emellan och har som sitt motto För tolerans Mot fanatism.


På teskedsordens hemsida läser jag dessutom att de i år har delat ut delat ut gratis böcker till alla gymnasieelever. Nämligen just den boken Teskedsorden startade med:Amos Oz bok Hur man botar en fanatiker.
 

* Från hur det stod om boken Teskedorden hade delat ut i våras tror jag att skolan själv måste beställa böckerna från deras hemsida.

Den dagen

Den dagen - Viveka Sjögren
Ålder:3-6 år
Betyg:?
Förlag: Kabusa
Bokus eller Adlibris eller Bokbörsen

Den dagen handlar om dagen när de svartvita kom och puttade ut fågelfamiljen från sitt bo. Pappa var inte ens hemma. Sedan fick de försöka ta sig därifrån tillsammans med många andra som hade blivit utputtade och det blev ont om mat.


Sammanfattning:

Som vuxen tycker jag att det är en starkt gripande historia, och den fick  mig att gråta. Jag funderar på hur en liten person på 3 år upp till 6 uppfattar historien. Jag hoppas att de inte inser det allra hemskaste. Tror jag. Jag tror inte att de gör det, även om jag inte är helt säker. Är det en kvalitetshistoria för vuxna maskerad som en bilderbok för barn av okej kvalitet? Jag brukar alltid känna mig säker på om barn kommer att gilla en bok eller ej, men i det här fallet är jag väldigt osäker. Det vore intressant att höra från någon som läst den för ett litet barn. För en vuxen läsare ger jag den betyg 5.

Vad jag vill stjäla från "Den dagen":

1. Oerhört välfunnen liknelse med de "svartvita". Flugsnappade som är svartvita puttar ut andra fåglar och tar över bona, och boken handlar också om hur det kan vara att vara flykting i allmänhet.

2. Fina uttrycksfulla bilder.

tisdag 29 maj 2012

Min torsdag på bokmässan

Nu har seminarieprogrammet för bokmässan kommit!
Det är alltid kul att se vad det finns och vad man skall välja.

För mig finns också frågan om jag ska eller inte ska köpa seminarie-kort. Förra året fanns det tillräckligt med föredrag jag ville gå på scenerna, och då kommer man lite billigare undan. Idag har jag kollat igenom torsdagen. Jag återkommer med de övriga dagarna senare. Vanligen går jag inte alla dagar och det är vilka seminarier som går som får påverka, förutom ifall jag har andra åtaganden förstås.

Tors 27 september 2012
 
Just nu utgår jag iallafall från att jag går på torsdagen och köper seminariekort. och då blir min torsdag så här!
Seminarierna börjar redan klockan 10(kanske vissa nio), men så här i hast var det först klockan 11 jag
började bli intresserad.


Klockan Elva


Redan där var ett dilemma. Jag vill gå på två seminarier. Vilket ska ja ta:

11.00–11.45 Hon han hen – barnböcker utan kön. Medv: Jesper Lundqvist, Stina
Wirsén, Lena Arro, Kristoffer Leandoer

eller

11.00–11.20 To1100.5 Åsa Lind, Joanna Hellgren
En liten plats för stora tankar
Om vuxna som inte vill tala om döden med barn.

?

Klockan Tolv

Klockan 12 blir det ännu värre. Då måste jag välja mellan:

12.00–12.45 To1200.6  Jens Dolin, Jan-Eric Gustafsson, Patrik Scheinin
Varför är eleverna i Finland så duktiga?


eller

12.00–12.20 To1200.1 Johanna Lindbäck, Lisa Bjärbo
Hur roligt får det bli? Måste alla ungdomsromaner vara nyttiga, förebildande
och handla om svåra problem för att räknas?

eller

12.00–12.20 To1200.4 Ylva Karlsson, Siri Spont
Läsa högt eller läsa själv?

Ja, jösses, det var svårt! Vilket hade du tagit?

Eftermiddagen

Nu börjar det lugna till sig. På eftermiddagen vill jag gå på:
14.00–14.20 To1400.3 Moni Nilsson
”Att skriva lätt är svårt”Därefter småspringer jag till:
14.30–14.50 To1430.4 Johan Unenge
En läsambassadörs första år

Egentligen skulle jag verkligen också vilja gå på följande, men jag tror att jag kommer att vara väldigt trött klockan 17. Mellan alla seminarier så far jag ju runt och tittar på ALLA barn och ungdomsböcker.

17.00–17.45 To1700.7 Ingrid Olsson, Kerstin Lundberg Hahn, Lin Hallberg
Relationer på mellanstadiet

måndag 28 maj 2012

Finslipar på mitt manus....

Idag ägnar jag tiden åt att finslipa på mitt manus "De bor under skolan", en kapitelbok för barn 8-10 år med magiska inslag. Jag tänker nämligen försöka skicka in det manuset nu i maj. Jag föreställer mig (eller om någon sagt det) att förlagen har mycket att göra efter semestern eftersom det säkert kommer in högvis med manus som semesterfirare filat på under ledigheten.

Kanske har jag lite bättre chans om jag skickar in det nu, lite före semestern. Någon som vet?


Om någon undrar hur jag gör så kommer jag först att läsa upp manuset högt för mig själv, minst fem gånger. Sedan får maken korrekturläsa efter fel.

Ett annat bra sätt är att sitta och skriva in hela manuset på nytt i en ny fil, men det är så himla jobbigt, så jag funderar på arr hoppa över det steget denna gång. Svårt att hinna om det skall ut i maj också. Asch, jag vet faktiskt inte.

lördag 26 maj 2012

En bok för 10 kronor

Ica Maxi, som förresten ligger på fem minutersgång väg från där jag bor, håller på att flytta runt alla avdelningar som  i ett tiospel.

Samtidigt passar de på att rea ut vissa saker. Här några böcker för 10kr styck Jag kunde inte motstå "Bree Tanners andra liv" av Stephanie Meyers. Jag har inte läst twilight-sagan men det har inte blivit av.  Nu kan jag prova med en tunn bok!


fredag 25 maj 2012

Orginal till Elsa Beskow bok på auktion

Omslagsbild Röda bussen och gröna bilen
Bukowskis klassiska auktion kan man ropa in originalteckningarna till Röda bussen och gröna bilen, Elsa Beskows sista bilderbok. Inkl signatur på sid 3. Totalt 15 ark med text och bild. Utropspris 350-400kSEK.

Jag gick mig ner till sjöstrandOm man inte känner för att lägga ner riktigt så mycket så finns en annan signerad barnboksillustration "Jag gick mig ner till sjöstrand." av EB med utropspris 20-25kSEK.


Inte så billigt det heller kanske. Men fint är det! Jag kollade förresten på Bokus men hittade dem inte. På Bokbörsen som handlar med begagnade böcker fanns Röda Bussen. Till det i sammanhanget facila priset av 4000SEK. Fast inte original då.

Så var stora bokbytardagen i Kungälv

Ytterby skolan. I Ytterby. En del av Kungälv.
... i Kungälv, närmare bestämt på YtterbySkolan, som jag läst om  på stora Bokbytardagen idag, se tidigare inlägg. Kl 11 hoppade jag upp på cykeln och cyklade den fina cykelvägen till Ytterby.

Ytterbyskolans skolgård ca kl 11.30, stora bokbytardagen
Skolgården var tom. Men då kom jag att tänka på att det finns ett biblioteket bredvid. Jag cyklade vidare.


Ytterby bibliotek ca kl 11.30, stora bokbytardagen.
Nähä, den var också tom. Vad nu? Utanför skolan hittade jag en mamma och en pojke. De åt glass.
Man vet ju aldrig. Bäst att kolla.

Mamman och pojken
 
Jag tog mod till mig och gick fram.
-Hrm, ni är möjligen inte här för att byta böcker?
-Eeeeeh....nej.
-Vad sa hon mamma? frågade pojken.
-Hon frågade om vi ville byta böcker, sa mamman.
-Jo för det är stora bokbytardagen idag. Men jag har inte sett några, sa jag.
-Jag har sett dem, sa pojken och nickade självsäkert.
-Har du inte alls, sa mamman. Nej, nej.
-Jaha. Var var de?
-Hmmm... sa pojken med minen hos en som vet något inte du vet.
-Tack iallfall. Hej då, sa jag, och hoppade upp på cykeln igen.
Damen med kassen

När jag kommit in i centrala Kungälv såg jag en dam som stod under en tunnel. Hon stod helt stilla och tittade ut över gång/cykelvägen. Bredvid sig hade hon en STOR kasse. Åhå! Kanske ett napp? Jag började ta mig ner mot henne...men, ack, innan jag nått henne för att fråga hade hon redan pustat ett par gånger, tagit ett nytt tag om sin stora kasse och börjat gå. Då såg jag vad det var i kassen. Blommor. Massor med blommor.

Det var stora bokbytardagen i Kungälv. 
Hur var det på din ort?
torsdag 24 maj 2012

Massproducerade barnböcker

Varje dag går jag förbi dem, främst på ICA Maxi i Kungälvs - de massproducerade barnböckerna.

Eller rättare sagt de böcker som bara med sin utsida, och förvisso pris, signalerar till mig att de är massproducerade och massöversatta.

Idag slog mig tanken att jag faktiskt skulle läsa och recensera en. Jag valde Hönan och Ägget av Steve Stallman.Hönan och ägget
 
Hönan och ägget är inte, vilket man skulle kunna tro, en filosofisk barnbok om den klassiska paradoxen om vad som kom först. Det är en helt oförarglig bok om en höna som har värpt 10 ägg. Nio av dem har kläckts, men det tionde vill inte kläckas och boken handlar om hur bonden och alla djuren på gården kommer på olika sätt att hjälpa ägget att kläckas.

Bilderna
 
Bilderna är färgglada men väldigt opersonliga och typiskt datorritade.Bedömning
 
Handlingen är rätt meningslös och bilderna tråkiga, men jag skulle absolut läsa Hönan och ägget för barn om jag inte hade någon annan bok. Men om jag hade en annan så valde jag nog den. Med vissa undantag.*

Betyg:2-
* En gång när mina barn fick välja varsin billig bok från Maxi, och då valde den ena en helt meningslös översatt bok som jag blev arg på så dum den var. Syftet med den var att läsa barn säga "Please", vilket översattes med snälla. Men eftersom man på svenska inte säger "snälla" hela tiden, så blev det gördumt!
En översatt bok om något som inte går att översätta....

Om jag hittar den skall jag skriva lite om den senare.

onsdag 23 maj 2012

Snälla snälla


Om du är världens snällaste eller väldigt väldigt nära, så nominerar du Boktjuven till Forma Book Blog award, i kategori "Årets barn- och ungdomsblogg 2012" Klicka här!Bokbytardag på fredag. Skoj!

I dagens GP såg jag att det är stora bokbytardagen nu på fredag. Kul! Det finns absolut böcker jag gärna gör mig av med, och extra kul om man kan få någon oväntad bok tillbaks. Det var liite svårt att hitta en lämplig plats eftersom websidan bara hade en karta med en miljon prickar på samma ställe(ungefärlig siffra).  Men till slut, med lite zoomning hittade jag en plats i Ytterby som är en kranskommun till Kungälv. Dit kommer jag att bege mig på fredag, någon gång mellan 11 och 13. Och det blir min första bokbytardag. Rapport följer....

Här är de böcker jag redan vet får följa med dit:

Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag.
Sjutton år och skitsnygg

Flickan i floden.(Vuxendeckare som jag inte orkat läsa.)
Dustlands
Lacrimosa
Ta dig i akt - skräckantologi för ungdomar.
Änglamakerskan

Ska du byta böcker?

tisdag 22 maj 2012

Måndags enkät. Jaja, det är tisdag. Men jag glömde.

Så här skrev Sara på GloryBox


Kör en hederlig liten måndagsenkät. Haka på om ni känner för det! (Länka gärna bland kommentarerna i så fall)

Just nu ...

... nöjesläser jag: Allt jag säger är sant av Lisa Bjärbo.

 ... nyttoläser jag: Bilderbokens pusselbitar. av Den ingår som kurslitteratur i den distans kurs om barn&ungdomslitteratur som jag skall gå i sommar på Linné Universitetet.

... är jag exalterad över: att en skrivlärare som följt mig ett tag nyligen kommenterade ett manus jag hade skrivit med: "Nu skall väl ändå något förlag nappa." Hoppas hon har rätt.

... är jag stolt över: Mina döttrar, som iofs deltog i makt rollspel på rasten, men när deras "mästare" sa åt dem att slå någon så sa de bara:
-Nu vill vi inte vara slav åt dig längre!

... är nervös för: Olika manus. De jag har ute, de jag skall skicka in och, kanske värst, de jag håller på att skriva. De vill sig bara inte! :)


 ... längtar jag efter: en skön sommar.
... planerar jag: Hur jag skall få plats med alla idiotiska och onödiga prylar jag har hemma.

Önskestjärnan

Önskestjärnan av Ingelin Angerborn
Ålder:9-12
Betyg:5
Förlag: Rabén&Sjögren
Köp den tex hos Bokus  eller Adlibris 

Astrid känner sig ensammast i världen och önskar att hon var någon annan. En hund tex, de blir bara kramade och älskade bara för att de finns. Tänk om man hade det så bra. En kväll ser Astrid en stjärna som faller...

Sammanfattning: Ett spännande och lättläst tankeexperiment. Väldigt rolig att läsa.


Vad jag vill stjäla från Önskestjärnan:

1."Jag fnös.(Och det lät faktiskt som en riktig fnysning). Hur kunde han(pappa) inbilla sig att jag skulle vilja ligga i närheten av hans stinkande fötter?"
2."-Usch Astrid, sa hon bara och fläktade med tevetidningen framför ansiktet. Nu får du gå och lägga dig!
Livet är verkligen orättvist. Särskilt om man är en hund."
3. "Sen tittade hon på mig och sa med tydlig röst.
-Säcka häddä sillebäbb!"

måndag 21 maj 2012

Glitter och rök

Glitter och rök Ewa Christina Johansson
Betyg:4-
Ålder:9-12
Förlag: Raketförlaget
Köp den tex på Bokus eller Adlibris

Lova ger sig ut i natten för att undersöka ett konstigt ljus i fönstret på lekstugan. Tyvärr har hennes jobbiga och efterhängsna lillasyster följt efter. Men plötsligt hittar hon inte systern. Hon kan ju inte gå tillbaka in i huset utan henne.

Sammanfattning: En oerhört spännande historia, dock tycker jag att slutet är lite för hemskt för barn. Utan slutet kunde det vara en spännande och kul historia, nu blir det mer en rysare.
Vad vill jag stjäla från "Glitter och rök":
1."-Så spöken är alltid rök? frågade Vio.
...
-Hon är det iallafall, sa Lova."
2."Gruset knastrade under Lovas tofflor och det lät nästan som om någon gick bakom henne. Någon som inte syntes."
3. "Lise hoppade fram till lekstugan. Hon kunde inte gå som vanliga människor. Hon skulle alltid studsa, som favoriten Tiger.""
3.

söndag 20 maj 2012

Tillrättalagt om döden för barn

Min farfar och lammen av Ulf Nilsson

Ålder:4-12
Betyg:3-
Förlag:Sveriges Begravnings byråers förbund.
Boken kan beställas gratis från Sveriges Begravnings byråers förbund.

När Harald skall hälsa på sin farfar Stor-Harald på sjukhuset så visar det sig att han just har dött. Hur skall nu Harald kunna berätta för farfar om lammen som de båda sköter tillsammans? Berättelsen är en faktasaga som går igenom allt från dödsbädden på sjukhussängen, till möte med begravningsbyrå, begravningen och val av gravsten. Centrala figurer är förutom Harald, hans lillasyster Ida som har egna teorier om vad döden är, och begravningsentreprenören Nina, som vägleder barnen.

Sammanfattning: Boken består av två delar, en berättelse riktad till barn och en ren faktadel riktad till vuxna nära barenen. Den del som är riktad till barnen lyfter aldrig som en trovärdig historia. Dessutom är den för lång och den blir lite tråkig. Flera saker känns väldigt tillrättalagda och tillgjorda. Det var väldigt konstigt för mig att tänka mig att denna bok är skriven av samma författare som skrivit Augustpris-vinnaren "Adjö Herr Muffin" en helt lysande barnbok om döden.

Bra initiativ
 
Men det fanns också en hel del som jag uppskattade och jag tycker att det är ett väldigt bra initiativ att ha en bok att ge till barn när en anhörig har dött. Hatten av för det! Rätt tänkt. Vi fick den gratis av begravningsbyrån eftersom min svärfar, barnens farfar dog i tisdags. 

Vad jag vill stjäla från "Min farfar och lammen"

1. "-Snälla farmor, var inte ledsen, sa jag och klappade henne på handen.
-Men jag vill vara ledsen, lille Harald."

2. Haralds lillasyster Ida säger genomgående fel på ordet begravas. Tex här angående att farfar ville bli kremerad:
"-Men skall han inte begravsas? sa Ida."

3. Samtidigt som farfar har dött och också ett av de nyfödda lammen dött. Detta får senare Ida att dra slutsatser om döden:

"Plötsligt sa Ida:
-Jag vet vem döden är.
-Vad säger du lilla barn?! utbrast farmor.
? ....Tänk om farfar nu skulle ta hand om det döda lammet. Precis som vi tar hand om det levande lammet!
-Och döden?
-Döden är en som går före till andra ängar, sa Ida högtidligt."

lördag 19 maj 2012

Hoppas det blir en till snart...

 I fredagens Kungälvs Posten hittade jag ett reportage om lokala författare där inte mindre än 27(!) författare med Kungälvsanknytning nämndes. Nästan hela förstasidan, plus ett helt uppslag inne i tidningen.


Jessica Shiefauer
 
Av dem finns en jag har recenserat på bloggen, nämligen årets Augustprisvinnare i barn&ungdomsklassen Pojkarna av Jessica Schiefauer. Dock var hon en av dem som inte kom med på bild, vilket jag tycker var lite underligt. Hon borde ju vara väldigt aktuell. Men jag lusläser inte tidningen, så kanske har de haft ett stort reportage tidigare.
Ann Rosman

Deckarförfattaren Ann Rosman, som jag har läst ett par böcker av, men ej recenserat här. Hennes böcker utspelar sig i Marstrand(som tillhör Kungälv) Jag har tidigare skrivit ett inlägg om trailern till hennes nya bok Mercurium.
Dubbelsidan

Huvudartikeln handlar om Birgitta Bergin som debuterar i år.
  
Några fler utdrag med bilder på Kungälvsförfattare

Nu hoppas jag bara att detta kommer fler gånger men då med minst en ny nämligen jag själv! :)

torsdag 17 maj 2012

Stora Strindbergquizen

Vad kan du om Strindberg? 10 kluriga frågor om Strindberg hittar du på Biblioteket.se.
Jag fick inte alla rätt.*  Får du? :)


Missa inte Strindbergs utlåtande av ditt resultat! Kommer som en länk man skall klicka på efter man svarat på alla frågor.* Genom att skriva så hoppas jag att du får intryck att mitt antal fel var få. Det är inte riktigt sant. Men det är sant att jag INTE fick alla rätt. Att jag inte heller fick alla rätt utom ett, inte alla rätt utom två osv behöver jag ju egentligen inte skriva något om.

onsdag 16 maj 2012

Topp tre klassiker jag INTE tänker läsa

Tidigare idag publicerade jag en lista med 100 klassiker där jag bl.a. hade markerat vilka jag har läst.

I listan finns (minst) tre böcker jag ALDRIG kommer att läsa. De är:

1. Ulysses av James Joyce. 

Tjock bok som tex innehåller alla tankar hos huvudpersonen under ett dygn. Det låter aptrist.

2. På spaning efter den tid som flytt. 

Sju band om någon som äter en kaka. Hur kul kan det vara?
Iallafall är det alltid den där kakan som alla tjatar om. Om boken hade handlat om något intressant(i alla dessa band), varför skulle alla nämna samma kaka? Nej, precis! vsb.

3. Per-Anders Fogelström Stockholms-serien. 

Jag har den eventuellt förutfattade meningen att dessa mest består av långa&tråkiga miljöbeskrivningar av Stockholm. Tråkigt.


Hellre läser jag om Vampyrer. Till exempel.

100 Klassiker

Jag härmar enligtO som i sin tur fått idén från Lyran, och markerar vilka av en lista på 100 böcker jag har läst, inte läst och vill läsa. Till skillnad från EnligtO finns det inte så många av dem som jag inte läst som jag faktiskt vill läsa. Vissa känner jag inte till, men de jag känner till och inte har läst har jag ofta hoppat över av en anledning.
  
Så här skulle man göra
 
Fetstila titel + författare om du läst boken
Om du inte läst just den boken men annat av författaren – fetstila författaren
 Kursivera de titlar du vill läsa
Stryk över de du inte vill läsa, eller markera dem med rött
* efter boken betyder att du aldrig hört talas om boken/författaren
+ efter boken betyder att du äger den
x efter boken betyder att du påbörjat men inte läst ut den

Jag har inte markerat de böcker jag troligen inte kommer att läsa, men däremot har jag grönfärgat de jag vill läsa.

Min lista

1. Chinua Achebe: Allt går sönder +
2. Carl Jonas Love Almqvist: Drottningens juvelsmycke+
3. Isabel Allende: Andarnas hus +
4. Martin Andersen Nexö: Ditte människobarn
5. Stina Aronson: Hitom himlen*
6. Jane Austen: Stolthet och fördom +
7. Honoré de Balzac: Pappa Goriot +
8. Charles Baudelaire: Ondskans blommor
9. Samuel Beckett: I väntan på Godot+
10. Harriet Beecher Stowe: Onkel Toms stuga
11. Victoria Benedictsson: Fru Marianne +
12. Frans G. Bengtsson: Röde Orm+
13. Hjalmar Bergman: Markurells i Wadköping+
14. Giovanni Boccaccio: Decamerone+
15. Karin Boye: Kallocain +
16. Bertholt Brecht: Mor Courage och hennes barn
17. Fredrika Bremer: Hertha
18. Anne Brontë: Agnes Grey
19. Charlotte Brontë: Jane Eyre+
20. Emily Brontë: Svindlande höjder+

 21. Mikhail Bulgakov: Mästaren och Margaritaa
22. Italo Calvino: Om en vinternatt en resande*
23. Albert Camus: Främlingen +
24. Cao Xueqin: Drömmar om röda gemak*
25. Cervantes: Don Quijote+
26. Joseph Conrad: Mörkrets hjärta+
27. Dante Alighieri: Den gudomliga komedin+
28. Daniel Defoe: Robinson Crusoe +
29. Charles Dickens: Oliver Twist +
30. Fjodor Dostojevskij: Brott och straff +
31. Alexandre Dumas d ä: De tre musketörerna+
32. Marguerite Duras: Älskaren
33. T S Eliot:
Det öde landet
34. Euripides: Medea
35. William Faulkner
: Absalom, Absalom
36. F Scott Fitzgerald: Den store Gatsby+
37. Gustave Flaubert: Madame Bovary+
38. Flygare-Carlén, Emilie: Rosen på Tistelön
39. Per Anders Fogelström: Stockholms-serien
40. Gabriel García Márquez: Hundra år av ensamhet +

41. André Gide: Den omoraliske
42. Johann Wolfgang von Goethe: Den unge Werthers lidanden+
43. Maksim Gorkij: Min barndom+
44. Graham Greene: Brighton Rock+
45. Knut Hamsun: Markens gröda

46. Jaroslav Hasek: Den tappre soldaten Svejk
47. Joseph Heller: Moment 22
48. Ernest Hemingway: Den gamle och havet+
49. Hermann Hesse: Stäppvargen+
50. Homeros: Odysséen+
51. Henrik Ibsen: Et dukkehjem

52. Eyvind Johnson: Strändernas svall
53. James Joyce: Ulysses+
54. Franz Kafka: Processen +

55. Yasar Kemal: Låt tistlarna brinna!
56. Kleve, Stella (Malling, Mathilda): Bertha Funke*
57. Pär Lagerkvist: Barabbas+
58. Selma Lagerlöf: Kejsarn av Portugallien+

59. Lidman, Sara: Lifsens rot
60. Väinö Linna: Okänd soldat+
61. Ivar Lo-Johansson: Kungsgatan
62. Thomas Mann: Huset Buddenbrook
63. Harry Martinson: Nässlorna blomma

64. Moa Martinson: Kvinnor och äppelträd+
65. Vilhelm Moberg: Utvandrar-serien
66. Molière: Tartuffe+

67. Elsa Morante: Historien*
68. Morrison, Toni: Älskade
69. Vladimir Nabokov: Lolita
70. George Orwell: 1984+
71. Boris Pasternak: Doktor Zjivago

72. Francesco Petrarca: Kärleksdikter
73. Marcel Proust: På spaning efter den tid som flytt
74. Erich Maria Remarque: På Västfronten intet nytt+

75. J. D. Salinger: Räddaren i nöden
76. Cora Sandel: Alberte-serien
77. Sapfo: Dikter och fragment
78. William Shakespeare: Macbeth+
79. Mary Shelley: Frankenstein +
80. Sofokles: Konung Oidipus+
81. Solzjenitsyn: En dag i Ivan Denisovitjs liv+
82. John Steinbeck: Vredens druvor+
83. Stendhal: Rött och svart+
84. Bram Stoker: Dracula
85. Robert Louis Stevenson: Dr Jekyll och Mr Hyde+
86. August Strindberg: Röda rummet+
87. Snorre Sturlasson: Egil Skallagrimssons saga
88. Jonathan Swift: Gullivers resor+
89. Hjalmar Söderberg: Den allvarsamma leken +
90. Anton Tjechov: Damen med hunden +
91. Lev Tolstoj: Anna Karenina +
92. Mark Twain: Huckleberry Finn+

 93. Sigrid Undset: Kristin Lavransdotter
94. Jules Verne: Jorden runt på 80 dagar+
95. Voltaire: Candide +
96. Oscar Wilde: Dorian Grays porträtt+ 

97. Woolf, Virginia: Mot fyren
98. Wägner, Elin: Pennskaftet
99. William Butler Yeats: Tornet
100. Émile Zola: Thérèse Raquin+Kommentarer

Det blev bara två som jag vill läsa av dem jag inte läst. Mästaren och Margarita har jag tänkt länge att jag måste läsa, men det har inte blivit så. Att jag missat att läsa Dracula är inget som jag har tänkt på förrän nu. Men klart jag måste läsa den! Det är väl några till som jag kan tänka mig eventuellt, men då finns det väldigt många andra nya böcker som jag hellre läser. 

William Faulkner blev den enda som jag har läst, men inte just den boken. Många av författarna som nämns här har jag läst många böcker av, så det är inte så konstigt om jag prickat deras mest kända bok,vilket det ofta är i listan ovan.


Men det finns också böcker och författare här som jag ALDRIG kommer att läsa. Tror jag. Jag återkommer med ett topp tre på det, så jag avslöjar inte vilka än. :)


Fem böcker/författare har jag aldrig hört talas om. Det kan väl inte vara klassiker isåfall? Eller hur? :)


Editerat 20 maj 12: Jag vill också läsa "Räddaren i nöden", missade den.

tisdag 15 maj 2012

Är du en magiker?

Bild:Wikipedia
Enligt DN finns det just nu 3 miljoner elever på Hogwarts, vilket gör den till världens största skola. Fast det är på nätet, närmare bestämt på Pottermore. För att gå med och bli sorterad till ett hus måste man först svara på lite frågor för att utröna om man har magisk förmåga.

måndag 14 maj 2012

Strindberg död i 100 år

Bild:Projekt Gutenberg
Med anledning av att August Strindberg dog 14 maj år 1912, dvs exakt 100 år sedan, så publicerar jag idag kort-novellen "Ett halvt ark papper", som jag har kopierat från Projekt Gutenberg, under deras "Project Gutenberg license"*. Du kan läsa mer om Projekt Gutenbergs arbete med Strindbergs verk här.


Ett halvt ark papper

Sista flyttningslasset hade gått; hyresgästen, en ung man med sorgflor på hatten, vandrade ännu en gång genom våningen för att se om han glömt något. -- Nej, han hade icke glömt något, absolut ingenting; och så gick han ut, i tamburen, fast besluten att icke mer tänka på det han upplevat i denna våning. Men se, i tamburen, invid telefonen, satt ett halvt ark papper fastnubbat; och det var fullskrivet med flera stilar, somt redigt med bläck, annat klottrat med blyerts eller rödpenna. Där stod det, hela denna vackra historia, som avspelats på den korta tiden av två år; allt han ville glömma stod där; ett stycke mänskoliv på ett halvt ark papper.
Han tog ner arket; det var sådant där solgult konceptpapper, som det lyser av. Han lade det på salskakelugnens kappa, och lutad över detsamma läste han. Först stod hennes namn: Alice, det vackraste namn han då visste, därför att det var hans fästmös. Och numret -- 15 11. Det såg ut som ett psalmnummer i kyrkan. Därpå stod: Banken. Det var hans arbete, det heliga arbetet, som gav brödet, hemmet och makan, grunden till existensen. Men det var överstruket! Ty banken hade störtat, men han hade räddats över på en annan bank, dock efter en kort tid av mycken oro.
Så kom det. Blomsterhandeln och hyrkusken. Det var förlovningen, då han hade fickan full av pängar.
Därpå: möbelhandlarn, tapetserarn: han sätter bo. Expressbyrån: de flytta in.
Operans biljettkontor: 50 50. De äro nygifta och gå på Operan om söndagarne. Deras bästa stunder då de själva sitta tysta, och råkas i skönhet och harmoni i sagolandet på andra sidan ridån.
Här följer ett mansnamn, som är överstruket. Det var en vän, som nått en viss höjd i samhället, men som icke kunde bära lyckan, utan föll, ohjälpligt, och måste resa långt bort. Så bräckligt är det!
Här synes något nytt ha inträtt i makarnes liv. Det står, med en fruntimmershand, och blyertspenna: "Frun". Vilken fru? -- Jo, den med den stora kappan och det vänliga deltagande ansiktet, som kommer så tyst, och aldrig går genom salen, utan tar korridorvägen till sängkammaren.
Under hennes namn står Doktor L.
För första gången dyker här upp namnet på en släkting . Det står "Mamma". Det är svärmodren, som diskret hållit sig undan för att icke störa de nygifta, men nu påkallas i nödens stund, och kommer med glädje, efter som hon behövs.
Här börjar ett stort klotter med blått och rött. Kommissionskontoret: jungfrun har flyttat, eller skall en ny anställas. Apoteket. Hm! Det mörknar! Mejeribolaget. Här rekvireras mjölk, tuberkelfri.
Kryddbon, slaktarn etc. Huset börjar skötas per telefon; då är husmodren icke på sin plats. Nej. Ty hon ligger till sängs.
Det som sedan följde kunde han icke läsa, ty det börjar skymma för hans ögon, som det måtte göra för den drunknande på havet, när han skall se igenom salt vatten. Men där stod: Begravningsbyrån. Det talar ju nog! -- En större och en mindre, underförstått: kista. Och i parentes var skrivet: av stoft.
Sedan stod där intet mer! Stoft slutade det med ; och det gör det.
Men han tog solpapperet, kysste det och lade det i sin bröstficka.
På två minuter hade han genomlevat två år av sitt liv.
Han var icke böjd, när han gick ut; han bar tvärtom sitt huvud högt, som en lycklig och stolt människa, ty han kände att han dock ägt det skönaste. Hur många arma, som aldrig fått det!


* This eBook is for the use of anyone anywhere at no cost and with almost no restrictions whatsoever. You may copy it, give it away or re-use it under the terms of the Project Gutenberg License included with this eBook or online at www.gutenberg.org 

söndag 13 maj 2012

En bok om självmord

I veckans bokbloggsjerka skall man skriva om en författare som man upptäckte år 2011. Innan jag började med Boktjuven-bloggen så hade jag en period när jag bara läste deckare och det blev rätt trist till slut. Jag kan inte heller säga att det var någon som stod ut extra mycket av dem, möjligen Michael Hjorth&Hans Rosenfeldts serie om den olycklige och sexmissbrukande Sebastian Bergman. I den har hittills kommit böckerna "Det fördolda" och "Lärjungen".När jag tittar igenom de böcker jag har haft med på bloggen 2011, vilket betyder november och december, så väljer jag Arto Paasilinna. Det var boken Kollektivt självmord jag läste då. Jag hittade 5 olika varianter(en utan omslagsbild)  på Bokus, men alla slutsålda. Men varför jag inte läst något av honom tidigare vet jag inte. På Paasilinnas hemsida kan man läsa om hur han började som författare. Tydligen fick han en hjärnblödning 2009 och skriver inte längre några böcker.

Men på bokbörsen finns de såklart. Alla varianterna faktiskt.lördag 12 maj 2012

Olle Lönneus om sanning

Här kommer det sista inlägget i serien om Forma & Bokias Avenyns kund&bloggträff. Det handlar om huvudpersonen på träffen, dvs Olle Lönneus, författaren bakom den bok som träffen egentligen handlade om "En enda sanning."

Olle berättade bl.a. om två inspirationskällor för boken. Det var dels en historia han hade hört om en man som hade två familjer. I den ena familjen var han sedd som en vänlig, hjälpsam man och en god familjefar. I den andra som en oansvarig suput. Vilket var sanningen? En annan inspirations källa var den person som i syfte att ta med sig många andra sprängde sig själv i centrala Stockholm för något år sedan. Hur tänker man om man faktiskt tror att man sitter inne med hela sanningen, den enda sanningen? Finns det en enda sanning?


Till vardags är Olle Lönneus journalist på sydsvenska dagbladet. Han sa att han brukade säga att som journalist skriver han bara sanning, men som författare ljuger han mest.

Han läste också upp ett stycke från boken, och fick några kommentarer om boken från tex Bokmalen som sa att när hon hade läst ut boken inte kunde bestämma sig om hon tyckte om huvudpersonen Joel eller ej. Det blev han glad för sa han, för det visar att han har tecknat en ganska djup karaktär.

Själv var jag inte så speciellt förtjust i Joel heller, men Fatima skulle jag gärna läsa fler deckare med!

Min recension av boken här.

fredag 11 maj 2012

Boken som sålde 4 miljoner ex i Sverige.

Sveriges mest sålda bakbok.
Svaret är: Sju sorters kakor

Gissade du rätt?

Jag fick veta det i ett anförande av Conny Swedenås, säljare på Forma Books. Han inledde bokblogg & kundträffen på Bokia Avenyn med att göra reklam för några böcker från ICA-förlagen. En av dem var "Sju sorters sommarkakor" en uppföljare till Megasuccen.
Många kändisar


Förutom kanske just den där boken med sommarkakor, så verkar ICA förlagen satsa på böcker som är skrivna av personer som redan är kända, gärna från TV. De böcker Conny presenterade var tex en kokbok, skriven av Ebba Von Sydow, och hennes syster " Sommar med Systrarna von Sydow". Enligt Conny är hennes föräldrar stamgäster på just Bokia Avenyn. Dock inte så mycket att de faktiskt var med på kundkvällen. Men iallafall. :)
En annan bok var skriven av Tony Irving. Idén bakom den boken är att han tog en dans och skapade en tre-rätters  meny utgående från den dansen. Haha, jag dog när jag hörde konceptet. Det verkar så ....långsökt. Men det gäller så klart att ta med den man är känd för, även när man skriver en kokbok. Dessutom är det ett annorlunda koncept får man säga. Jag slår vad om att den blir succe som presentbok till dem som gillar Let´s Dance.


Mer om Tony Irvings bok


Conny med Tony Irvings bok i handen.

När Conny var klar så hade han en liten överraskning - alla böcker han hade visat tänkte han lotta ut, på deltagarlistan. Det blev en munter stund, där det roligaste var två vänninor som satt strax bakom mig. När den ena kommit fram och tagit i en bok för att se om hon ville välja den hördes det bakifrån:
-Ta Irving, ta Tony Irving! Gör det! Irving!


Lite senare på kvällen såg jag  den Irving-älskande väninnan med ett lyckligt leende. Under armen hade hon Irving-boken. Inte nog med att vinnaren valde den boken hon ville ha, det verkar som hon gav henne den också! Tyvärr tänkte jag inte på att ta foto på de här rara damerna, men det borde jag ha gjort för de var bara för söta!


20% på böcker!


Bokia var också öppet och man kunde gå omkring i lugn och ro, med ett vinglas i handen, och välja böcker, som man sedan fick köpa till 20%. Jag passade på att köpa två böcker jag bara måste läsa:

"Allt jag säger är sant" av Lisa Bjärbo och "Jag är Zlatan".

Och så köpte jag en hemlig fuskbok. Jag har inte riktigt bestämt vad jag skall gömma i den. Men det får väl bli det gamla vanliga: juveler, hemliga microfilmer och/eller en och annan gem-samling. Vi får se!

Ika&Ibsen Onda ögat

Ika & Ibsen - Onda Ögat av Mikael Engström
Ålder:6-9 år
Betyg:4
Förlag:Rabén&Sjögren
Köp den tex på Bokus eller Adlibris

Ibsen som är kompis med Ika får gå till skolan med rosa skor. För det är inte bara tjejer som kan ha rosa, och man skall rubba gängs normer, säger hans föräldrar. Synd bara att inte de elaka treorna Jings&Jangs håller med.
Sammanfattning: En lättläst och väldigt rolig historia där föräldrar verkar ganska obegripliga. Ibsens föräldrar låter Ibsen ha rosa skor, för alla ska kunna ha det de vill. Men att Ibsen faktiskt inte vill ha rosa skor och att det är inte de som får ta konflikten, tänker de inte på. Ikas föräldrar grälar mest hela tiden. Ändå blir allt ganska undehållande.


Vad jag vill stjäla från Ika&Ibsen/Onda Ögat:

1. "Ika hade med sig sin lillebror...som var döpt till Leonardo. Föräldrarna tyckte att det var ett så fint namn på en så fin pojke. Ika hade döpt om honom till Mini-damp."


2. Ika&Ibsen gömmer sig i källaren.
"Gråter du, frågade hon.
-Nej.
-Jo, sa Ika, jag hör det.
-Det är så mörkt. Jag vill ut."

3. Ibsen ber vaktmästaren Hassan om hjälp:
"-Nej, det är jag som behöver din hjälp, sa Ibsen...Jag är jagad av stora treor.
-Varför då? sa Hassan.
-Jag är en dödsdömd förstagluttarfjant."

Tema-trio ungdomsböcker

Lyran har ju sina tematrios. På måndagar. Oj är det fredag? Time flies. Denna vecka är det iallafall ungdomsböcker det gäller, så det går såklart inte att passa. Ungdomsböcker väljer jag att tolka som YA/15+ böcker, dvs jag räknar inte alla fina 12-15 böcker.
Om jag skall rekommendera tre ungdomsböcker så föreslår jag.

1. Hungerspelen. Superspännande bladvändare.
2. Eld, del 2 av Cirkel triologin. Jag utgår från att ungdomen i fråga redan läst Cirkeln.
3. Boktjuven - en lite tyngre bok, men fin och fängslande. Absolut inte bara för ungdomar, men egentligen gäller det alla bra ungdomsböcker. Boktjuven är dock den bok som jag uppfattar som mest litterär av de tre.

Men det är prio-ordning på mina val, och främst i den ordning som jag tror att många kommer att tycka om böckerna. Speciellt nr2 och nr3 är sådana som verkligen lockar till läsning, medan nr3 är lite tyngre.

De tre bästa ungdomsböckerna nu! Enligt Boktjuven-bloggen iallafall.torsdag 10 maj 2012

Svar på Världsboksutmaningen

Den 23 april var det Världsboksdagen och jag var på ett arrangemang om internationella barnböcker, arrangerat av Kultur i Väst. Detta blir det sista inlägget i den serien. Dagen avslutades med att man fick minst en barnbok, men de kom med en utmaning: Att man måste göra något speciellt med böckerna.

Här kommer vad jag gjorde*

1. Jag och mina barn läste böckerna och jag skrev recensioner om dem på denna blogg:
Makwelane och krokodilen  och Azads kamel


2. Sedan donerade jag båda böckerna till dagiset som är knutet till mina barns skola.

Pedagogen med böckerna som hon just fått. Barnen var inte där just när jag kom, men de skulle
göra en speciellt grej och presentera böcker och berätta varför de
fått dem dagen efter, sa hon.Med detta inlägg vill jag inte låta påskina att det var så speciellt märkvärdigt, men jag tycker ändå att jag har utfört utmaningen. Det vore kul att höra hur fler som var där gjorde med sina böcker. Kommentera gärna nedan!

Biggles på Västfronten

Biggles på Västfronten  av W E Johns
Ålder:9-12
Betyg:4+
Förlag:Diverse, i min upplaga(1942) är det Bonniers. Senare bl.a Wahlströms.
Köp den begagnad på: Bokborsen

När Thirty får reda på att hans bror Forty som är flygare försvunnit i strid och antas stupad, kommer han att tänka på ett brev som han fått. I det antyds att Forty har en plan för att hjälpa krigsfångar och nedskjutna piloter att ta sig tillbaks till England. Tillsammans med sin vän Rip bestämmer de sig att iklädda ett par av Fortys gamla uniformer ta sig till en flygbas, och "låna" ett plan som de sedan flyger över till fronten och anmäler sig. Eftersom de tagit flyglektioner på fritiden ett tag tror de att det kommer att fundera, bara de kommer ihåg att ta med sig busspengar.

Sammanfattning: Oerhört spännande inledning. Vem vill inte veta hur de lyckas knycka flygplan och låtsas vara officerare för att rädda någon? Sedan blir det rejält segt i mitten av boken med långa, i mitt tycke poänglösa flygscener som jag inte orkar föreställa mig.Suck att jag lovat maken läsa ut boken, tänkte jag då. Men sedan tar det fart igen och den andra halvan är den allra mest spännande. Det börjar med när Thirty på en av flighterna oväntat hittar två engelska soldater som vill komma hem. Den ena är skadad. Den andra är officer. Denna bok är en ur en lång rad med Biggles-böcker, men lustigt nog är Biggles inte huvudperson i just denna, utan en bikaraktär. Förutom den nämnda spänningen finns det gott om "stiff upper lip" samt något litet humoristiskt på ett par ställen.

Vad jag vill stjäla från Biggles på Västfronten;
1. Ideen att några ungdomar smiter från skolan, utger sig för att vara lite äldre och lyckas med bedrägeriet.

2. Cliffhanger i kapitel 4. De blir upptäckta.
-Vad har ni båda för er egentligen?
-Har för oss....? upprepade han hjälplöst.
-Just det. Vem har gett er lov att begagna de där uniformerna?
Thirty kände som något inom  åkte neråt som i en hiss.

3. Två engelsmän vill bli räddade från Tyskland. Det finns bara plats för en.

"-Förlåt majorn, jag måste ta den här pojken först, eftersom han är sårad och måste komma under läkarbehandling genast.
-Men jag har väntat här i två dagar! utbrast majorn förgrymmad. Han var en grovt byggd karl med rödbrusigt ansikte och vaxade mustacher.
...
-Går ni inte ifrån vingen skjuter jag er, sa de han hårt och iskallt. Ni får försöka begripa att här är det jag som ger order.
Majoren damp ner.
-Reser ni vapen mot mig? flämtade han. Ni skall bli arresterad så snart jag kommer hem!
"

Bokia Avenyn - en bokaffär med extra-allt

Min mat. Eftersom jag glömde att fota bokbloggarna
så får ni hålla till godo med att titta på min mat.
Bokia avenyn är en stor och välsorterad bokaffär mitt på Avenyn. Igår kväll hade de kombinerad kundkväll och bloggträff i Göteborg med anledning av Olle Lönneus nya bok "Den enda sanningen".

Vilka var där?
 
Det var mycket folk som ville komma och lyssna. Jag träffade bland annat bokbloggarna Bokmalen.nu och paret bakom bokparet. Och så kände jag igen ett par personer från Bridgen i Göteborg. Men tyvärr känner jag inte igen alla lokala Göteborgs bokbloggare så jag vet tyvärr inte vilka andra som var där. :( Skriv gärna en kommentar om du var där! Jag satt bredvid en dam som fotograferade nästan lika noggrannt som jag, så jag frågade om hon var bloggare. Det var hon, men inte bokbloggare, utan matbloggare. Jag noterade att det framförallt var buffén hon  hade fotograferat. :)Tidningar och kiosk.
Extra allt

Vad menar jag då med rubriken "En bokaffär med extra allt."? 

En bokaffär i en stor kedja blir aldrig så där mysig och ombonad som en privatägd enskild affär, så som tex Bokspindeln i Stockholm. eller Bokskåpet i Göteborg. De är lite mer som bokaffärernas Burger King, och Bokia Avenyn, den är verkligen extra-allt. 
 

Här har vi en stor bokaffär som har: 

-Kundkvällar/författarbesök - check!
-Tidningar - check!
-Kiosk/café verksamhet - check!
-Kringprodukter såsom falska böcker som är en låda. - check!
-Full koll på romantiktrenden - check!
 
Ser ut som böcker men är lådor.
Bra att gömma saker i.
Tex bra om du jobbar som hemlig agent.
Och så fanns det, ja du gissade helt rätt: Böcker, böcker och ännu mer böcker

Det är en väldigt välsorterad bokaffär, och jag tror att "Extra-allt"-konceptet ger möjlighet till överlevnad i den allt tuffare boksäljarbranschen. De små privata bokaffärerna har sina egna metoder att överleva, och detta är kedjornas variant. Jag vill gärna ha kvar kedjorna. Också.

Böcker. 


 


 Romance-trend koll

Boken som lär ha orsakat hela romantik-trenden "Fifty Shades of Grey", hade en central placering i butiken. Dessutom flera misstänkta romantik-titlar på topplistan.


Etta på topp-listan. "Hotellet i hörnet av bitter och ljuv"
Det där måste väl ändå vara en romantik-
titel! Eller?

Fifty Shades of Grey, boken som lär ha
orsakat romantik-trenden hade en
central placering i affären.


Men annars finns de här. Nr 5 skriker ju Harlekin-omslag, tex!