måndag 30 april 2012

Mer bråk i kulturbråkens huvudstad

Jag läser i dagens GP en artikel om Kultur i Väst  med rubriken "Kraftlös Kultur i Väst", där det med min sammanfattning står ungefär att Kultur i Väst ägnar den största delen av sina resurser till interna diskussioner och en mindre del till utåtriktad aktivitet.

Två saker i artikeln reagerar jag mest på:
Chefens uttalande:
"Det uppdrag som politikerna formulerade i samband med sammanslagningen lämnar stort utrymme för tolkning. Så vad åstadkommer vi? Det är svårt att mäta."

Det här lyser röd flagg lång väg för mig. Har man ingen egen drivkraft att se att till något kommer ut, utan tycker det är ok att bara säga att "det är svårt att mäta", så tror jag inte mycket kommer att hända heller.

Det intrycket förstärks av en medarbetares uttalande:
 "Just nu utvärderar vi våra utvärderingsdagar. Vi storknar!"

Det är alltid tråkigt att läsa sådant, och ännu tråkigare att tänka hur ofta man stöter på organisationer, ofta ideella, som ägnar så mycket kraft åt bråk och diskussioner att det blir nästan inget kvar. Det spelar ingen roll vems felet är och vem som har mest rätt. Sluta bråka! Det blir inget gjort annars.

Vad gäller Kultur i Väst så vet jag iallafall personligen att vissa saker blir gjorda eftersom jag bara för en vecka sedan gick på ett väldigt trevligt firande av Världsboksdagen. Den inspirerade mig till en mängd inlägg.
Om jag vore chef för Kultur i Väst, så hade detta definitivt varit en av de saker jag nämnt när pressen frågar vart pengarna går, därmed kan man få positiv press och lyfta fram medarbetare på samma gång.

Jag kommer ihåg att ordf. i IBBY berättade att deras anslag hade minskat från 165kSEK till 115kSEK. Kultur i Väst får ca 80 MSEK per år. Dags att  visa resultat!

Sjutton år och skitsnygg

Sjutton år och skitsnygg - Emma Granholm
Ålder:12-15 år
Betyg:4-
Förlag:AlfaBeta
Köp den tex på Bokus eller  Adlibris

Felix är snyggaste och coolaste killen i plugget men när han kommer tillbaks från en två-veckors semester ihop med föräldrarna är det något som har förändrats. Maktbalanser är helt annorlunda nu när en ny kille har kommit till stan. Han är snyggare, coolare och ännu mer galen. Vem bryr sig om Felix nu?

En bok om kärlek och vänskap, och om att de coolaste inte alltid är de mest självsäkra. Spännande i början när man inte vet vad som har förändrats och hela tiden lite mystiskt.Vad jag vill stjäla från "Sjutton år och skitsnygg":

1. Från prologen:
"Man är borta i två jävla veckor, och när man kommer tillbaka har allting förändrats."
2. Gestaltning av oro:
"En konstig krypande känsla rör sig mellan mitt huvud och min mage."

söndag 29 april 2012

Andras svar på min utmaning

Det har kommit en hel massa svar på min utmaning! Kul! Här kommer en sammanfattning.

Hannele gillar engelska TV-serier och önskar att hon hade skrivit Sinuhe.
EnligtO blev ledsen över  slutet i Igelkottens elegans och har humör som Anne på Grönkulla.
Nilma gillar TV-serien One Tree Hill och har inga konstiga klädesplagg i garderoben.
Och dagarna går retar sig på slutet på "One Day". Av Max, Alfons, Lilla Anna och Ellen väljer hon - alla fyra!
Kusiin Vitamin våndas inför vad hon skall svara.
Olika sidor retade sig på slutet på bok nummer 47 i serien om Isfolket och har en musketörshatt i garderoben.
Bläddra!Bläddra! retar sig på slutet på Eldvittnet av Lars Kepler, och på alla adverb!
Spader Madame behöver sova ut från sin New York resa innan hon svarar.
Annikas Litteratur och kulturblogg har en Juventus-tröja som det står Inzaghi på ryggen på och önskar att hon hade skrivit Patient 67.
Lyran blev mycket mycket arg över slutet på "Den stygga flickans rackartyg", vill se en bomässa om Kina och blev en gång förvånad när hon läste en bok som verkade handla om henne själv.
Barnboksbloggen har inte svarat än.

Språk-cafét i Göteborg på Esperantoplatsen!

På världsboksdagen åt jag också lunch, som så många andra dagar förstås, men lunchen då var på ett ställe jag inte varit på tidigare. SpråkCafét som låg på den ytterst passande adressen Esperantoplatsen! Idén med ett språkcafé är att man skall kunna gå dit och prata olika språk.

Det finns temadagar med olika språk och så sätter man tex en spansk flagga på det spansktalande bordet. Vem som helst kan gå dit och prata spanska, oavsett om det är ens modersmål eller man är en nybörjare som bara vill lyssna. God lunch hade de också! Här kommer lite bilder från Språkcafét i Göteborg.

Schema! 
Språkmärkta servitriser.
Med denna kan man tala svenska,
engelska och tyska.
Ordspråk/sentenser, på blandade språk.

Böcker på hyllorna. Troligen på olika språk.Förlaget Hjulet gör världen mindre och större

Bild i den populära afrikanska stilen Tinka-tinka
Som jag skrivit om i tidigare inlägg var jag på ett arrangemang av Kultur i Väst 23 april, Världsbokdagen. Ett av föredragen handlade om Förlaget Hjulet, är ett danskt förlag, som har som idé att ge ut och översätta barnböcker från länder som i allmänhet inte får sina böcker översatta till danska och svenska. Deras kunder är framför allt bibliotek.
Illustration från Hoiti-den hungriga räven.
Foto från diabild.

Hoiti den hungriga räven


Jag kände igen just en bok som jag och barnen lånat på bibliotek för länge sedan "Hoiti den hungriga räven" en annorlunda och rolig saga med fina bilder. Den ville barnen höra många gånger kommer jag ihåg!


 Förlaget Hjulet i Sverige


Ulla Forsén, ordförande i IBBY har sedan länge varit Hjulets svenska översättare och det var hon som presenterade förlaget. Alla böcker som vi fick kom från Hjulet.
 Låna och läs för era barn!


Makwelane
Jag har på bloggen recenserat Makwelane och Krokodilen samt Azads Kamel. Låna böcker från Hjulet och läs för era barn! Världen blir både större och mindre på samma gång, och det är inte illa.

lördag 28 april 2012

Clara frågar - Boktjuven svarar

Clara från "The Curious case of the books"  har också utmanat mig med 11 aningen bokrelaterade frågor. Eftersom jag redan gjort 11-fråge utmaningen tidigare, så skriver jag bara svar, men hittar inte på nya frågor. Okej, här kommer det.
 

1. Om du åter igen blev, 16/17, skulle på disco, skoldans vad man nu vill kalla det, och det var dags för tryckare, för detta är nämligen en sådan tillställning där det dansas tryckare, vilken låt vill du då göra det till?
Det var så förskräckligt länge sedan jag var 16-17 år så jag har glömt alla tryckarlåtar från den tiden.
Men jag har för mig att "Isabella" drog upp alla på danskgolvet, dock inte till tryckare.
2. Vilket sådant där redigt, mastodontverk, har du hemma i hyllan, som du vet att du egentligen borde älska, men ändå aldrig tagit dig för eller tagit dig igenom?

3. Vilken bok/scen beskriver bäst kärlek så den blir riktigt trovärdig och man själv nästan faller dit och blir kär på kuppen?

Jag kan inte säga att den var bäst, men jag tycker att Loves kärlek till den enda som inte faller handlöst kär i honom är ganska fin.
4. Om du fick bygga en egen liten kärnfamilj, hur tilltuffsad och märklig som du vill, vilka litterära karaktärer/författare skulle du vilja att den bestod av då? Allt från så enkelt som att ha singelmamman eller sitt påhittade släkträd fyllt av farbröder och kusiner går bra.

Eftersom jag skriver barnböcker så har jag hittat på några familjer, dock inte med hjälp av andra romankaraktärer, men däremot tjuvar jag friskt från barnen och deras kompisar.
Min senaste familj heter: Familjen Bengtson och består av Mamma, Sara och katten Oskar.
5. Har du någonsin haft eller har du en låtsas vän, osynlig alltså, Mållgan style, och känner du ibland att du i större utsträckning vill ha en nu som vuxen?

Nej, men det vore inte så dumt med en nu!
6. Att författare vätskar strupen ibland är ju inte okänt, om du blev en storslagen författare, vilken skulle vara din go to drink som du dricker när det skrivande berget är svårt att se toppen på? (Lite dekadenta måste vi ju få vara, jag tror nog alla jag valt ut är vuxna nog att ha en favoritdrink.)

Dry Martini. 

7. Hur organiserar du ditt bloggande? Sätter du dig bara ner, klickar nytt inlägg, och skriver om det som kommer dig an, eller har du planerat i förväg och kanske till och med gjort upp ett schema för vad som skall hända? (Denna fråga pågrund av att innan jag fick denna utmaning ikväll inte hade någon som helst aning om vad jag skulle blogga om, trots att jag gärna ville)

Jag börjar ofta blogga när jag har en idé, men ganska ofta får jag en idé som leder till många inlägg, och då planerar jag dem i tiden. Ganska ofta skriver jag då in alla samtidigt men de publiceras efter hand.
8. Om du fick ett superhjälte/skurk alterego, vad skulle du då heta och vilka skulle dina krafter vara?

Jag vill vara Pippi Långstrump.
9. Vilken plats på jorden, denna verkliga, skulle du helst teleportera dig till just nu och varför?
 Om jag fick ta med min dotter så till Australien. Hon vill så gärna åka dit eftersom hon älskar näbbdjur överallt annat. Vi funderar på det men, Urk, resan tar typ 20-30 timmar.

10. På tal om teleportering, vilken fiktiv uppfinning hoppas du mest på att bli verklighet?
 Teleportering vore fint!
11. Och sist men inte minst, vad ser du allra mest fram emot just nu?

Att jag skall på date med min make iikväll! :)

Om en galen yxmördare ringer på dörren.

Iktoro  har utmanat mig med 11 frågor.  Här kommer svaren:

1. Om det ringde på dörren och en galen yxmördare stod där utanför, vad skulle du göra då?


Sätta fälleben på den.

2. Din absoluta icke-favoritbok.
Alltime high vet jag inte just nu, men av dem jag recenserat på bloggen i år är det nog: 
Sanningens ögoblick.

3. Om du fick välja mellan att stoppa handen i brödrosten eller att vara kannibal i ett helt år, vad väljer du då?

Brödrosten!

4. Om du var tvungen att vara ihop med antingen Lord Voldemort (Harry Potter),Lucien Ripper (Darkside) eller President Snow (Hungerspelen), vem tar du då? Obs, ingen av de är särkilt snygga eller snälla.

Känner ej Lucien Ripper. 
Men jag tar president Snow, faktiskt. Han verkar ändå lite intressant.

5. Tycker du att katter är söta?
Ja.
6. Har du någon barnslig hemlighet, och i så fall, vad?
Jag är rätt barnslig så där i allmänhet men det är inget jag håller hemligt.

7. Vilken bokkaraktär skulle du vilja fanns på riktigt?
Utan tvekan: Mma Ramotsve från Damernas detektivbyrå. Jag önskar hon fanns och hon var min väninna, så jag kunde rådfråga henne om ditten och datten.

8. Vad skulle du göra om det visade sig att din man/pojkvän/fru/flickvän/nånting var en ailen?

Bli väldigt förvånad. Och lite sur att han inte sagt det innan! Kul att se var han kommer ifrån, dock!

9. Om du fick veta att du bara hade en dag kvar att leva, vad skulle du göra då?
Kolla testamentet och krama familjen.

10. Finns det någonting som du älskar överallt annat, och skulle dö om du inte hade det?
Jag älskar mina barn, och min man. Om alla de försvann skulle det inte kännas lika meningsfullt att jag var kvar.

11. Din favorit-TVserie.
Av dem jag har sett på sistone så säger jag The Tudors.

Dagbok från hönshuset


Dagbok från Hönshuset av Barbro Lindgren
Ålder:Tonår
Betyg: 2
Förlag:Rabén&Sjögren 
Köp den tex från: Bokus eller Adlibris
En fint skildrad beskrivning av livet på en gård med höns. Berättelsens jag presenteras inte i boken, men skall vara Barbro Lindgren själv. Höns och ankor har namn och om någons fru dör, bör man försöka hitta en ny så inte tuppen blir deprimerad. Härliga bilder av Kristina Digman.

Sammanfattning: En fint skildrad berättelse utan någon egentlig dramaturgi. På Bokus stod det att den var för tonåringar, men jag har svårt att tro att många tonåringar uppskattar boken. Kanske borde man skriva att den är för vuxna. Jag trodde det var en högläsningsbok för barn. Hemma gjorde vi så att min ena dotter(djurvännen) läste för mig och systern(bok-dissaren). Systern droppade dock av ganska snart med ett "Skojar du?" eftersom hon inte tyckte det hände något. Mitt bland berättelsen om hönornas och gårdens liv kommer en kort betraktelse av vad som hänt i världen, tex Tsunamin.

Vad jag vill stjäla från "Dagbok från Hönshuset"
1. "Och myrorna flyttar in i köket varje år, men till hösten flyttar de ut igen!"

2. Mahatma, en tupp, blir uppäten:
"Några dagar efter min Mahatma blivit uppäten drog den ohyggliga TSUNAMIN som en gigantisk ångvält in över Asien och hundratusentals människor miste sina liv. Men ändå, jag sörjer min tupp."

3. "Just när jag kom hem med Putte Kocks nya fru, Tant Brun, stod plötsligt hans gamla vita Öda livs levande på gårdsplanen! Hon var inte uppäten, hon hade bara legat och ruvat under en presenning."

Jag blev lovad dvärgsex

Veckans bokbloggsjerka lyder:
Vilken är den mest uppseendeväckande bokbloggs-rubrik du kommer ihåg?

Det var faktiskt  JAG  som kom med förslaget till veckans bokbloggsjerka. Jag kom på tanken när jag läste en rubrik från EnligtO för cirkus en veckan sedan. Det är en rubrik som man inte läser så ofta, och den löd: "Jag blev lovad dvärgsex."

Självklart är detta mitt svar.** F.ö. skrev jag redan i kommentaren till  EnligtOs inlägg att jag  bara måste fundera ut en anledning att stjäla denna rubrik.  På den vägen är det.

fredag 27 april 2012

Eld släpps om -2 dagar!


Lade du också in Rabén&Sjögrens nerräknings kod för att bevaka släppet av Eld, fortsättningen på Cirkeln?

Det gjorde iallafall jag.

Men jag glömde ta bort den i förrgår, när boken faktiskt släpptes. Då blev det så här. Lite lustigt. De tänkte kanske inte på att vissa latmaskar kan glömma städa...:)

Jäviga recensioner?

Ju mer man känner en person desto mindre objektiv kan man bli när man bedömmer den personens verk. Det kan självklart ske medvetet, men även om man gör sitt yttersta att undvika det, kan det ske undermedvetet. Det gäller exempelvis för recensioner. Janina på Bläddra!Bläddra! är en av dem som nyligen skrivit om detta. Där hänvisar hon till ett inlägg av Andreas Ekström kallat Mediegegga.

Jag har egentligen en ambitionen att redovisa eventuellt jäv, men har till viss del glömt bort det.
Det enda jag vet att jag har redovisat är om det är ett recex och om det isåfall är från förlaget eller direkt från författaren. Ett alternativ är att man hoppar över att recensera en bok pga jäv. Det vill jag bara göra om jävet känns betydande. Tex om min make skulle skriva en bok, så skulle jag gärna göra reklam för den på bloggen, men inte recensera den.

Var går gränsen?

En svårighet är var man skall dra gränsen? Om jag har lyssnat på ett föredrag som författaren hållit, och inget mer, det kan ju inte ge jäv. Men hur är det om jag har gått en skrivkurs för författaren? Man lär ju inte bara känna de andra deltagarna, utan också lärarna. Skall man redovisa det? Man är ju inte barndomskompisar precis, men jag har absolut mer sympati för de författare jag har gått kurs för än för någon jag aldrig träffat.

Och de författare som hjälpt mig med lektörstjänster? 

Och de vars bloggar jag följer och kommenterar på? Dem känner jag ju lite " via internet". Skall det redovisas?


Och här kommer ett extra knivigt fall: En av mina favoritförfattare har hjälpt mig att läsa ett av mina manus, utan att ta betalt. Hon kom med väldigt bra synpunkter som jag hade stor nytta av. Jag känner inte henne personligen, men jag har en tacksamhets skuld till henne. Men problemet med att redovisa denna är att jag befarar att halva Sverige kommer att be henne läsa deras manus gratis då!  :)Så här kommer jag att göra
Från och med nu(och ev. lite retroaktivt) kommer jag att sist i recensioner att redovisa om jag känner författaren i följande fall:

-Om jag känner personen privat
-Om jag har gått en skrivkurs där personen har varit lärare
-Om jag har gått en skrivkurs där personen har varit elev
-Om jag har fått recex av förlag
-Om jag har fått recex av författaren själv

Jag kommer inte att redovisa dem som jag har köpt lektörstjänster av eftersom det dels är en ren affärmässig transaktion, dels inte innebär så speciellt mycket interaktion. Dvs om de inte faller in under något av ovanstående, då skall jag nämna lektörstjänsten också.

Jag kommer inte att redovisa om jag läser författarens blogg eller ej.

Om någon närstående(familj/släkt, nära vänner)  skriver en bok så kommer jag inte att recensera den, men däremot gärna göra reklam på annat vis.

Hur tycker/gör ni?

torsdag 26 april 2012

Schitzo-Cookies Utmaning

Jag har blivit utmanad, av en schizofren kaka, eller iallafall en som kallar sig så, ja, jag talar om Schitzo-Cookie. 11 frågor har hon skickat ut till 11 bloggare. Fast hon fuskade och tog en till, så det blev 12. En av dessa var iallafall en tjuv. En Boktjuv. Så här skrev Schitzo-Cookie att reglerna var:

Regler:
- Har du blivit utmanad så ska du svara på de 11 frågor din utmanare gett dig och posta på din blogg!
- Välj sedan 11 nya att utmana och länka i ditt inlägg.
- Hitta på 11 nya frågor till dem!

Jag gillar INTE kedjebrev. Men jag har svårt att motstå utmaningar. Så här kommer svaren på  Schitzo-Cookies frågor:

1. Nämn en favoritscen från en fin film som du gillar så där extra mycket!
Jag kom direkt att tänka på en Scen från Breaking the Waves, där huvudpersonen är i kyrkan och pratar med Gud. Gud svarar med samma röst.

 2. Vad är ditt favoritljud? 
Tystnad.

 3. Har du någon konstig fobi och i så fall vilken?
Jag är alltid rädd att någon skall tjuvlyssna. Alltså inte hemma, så knäpp är jag inte, men tex ute på Café.

 4. Vilken är den finaste miljöbeskrivningen du läst om i en bok och bara dött av avundsjuka för att du inte var där på riktigt?
Hogwarts!

 5. Om du fick välja en valfri frisyr från någon tecknad karaktär, vems frisyr skulle du då sno?
Nemi

6. Har du någon favoritlåt som alltid får dig att le när du hör den, även om du precis innan varit ledsen?
Nej

 7. Vilken avslutad tv-serie skulle du vilja fick en extra säsong?
The Tudors.
 

 8. Om du tvingades dejta Draco Malfoy (Harry Potter), Effie (Hunger games) eller James (Twilight)? Vem skulle du då välja?
Draco har vissa försonande drag, men jag har svårt att glömma hur han var i början. Effie är mest aningslös, så av de två väljer hag Effie. Jag vet inte vem James är, för jag har inte läst Twilight, så tror jag chansar på honom. Kanske är han snäll!

 9. Vilken är din favorit när det gäller övernaturliga varelser? Vad gillar du mest att läsa om?
Jag tvekar mellan "R" från Varma kroppar och "Love" från jag är Love.
Hm.... Det blir "R"!

10. Vilken bok är du mest sugen på att läsa just nu? (behöver inte ha släppts)
Eld

11. Kan du något coolt partytrick, vad i så fall?
Nej

Jag utmanar också 11 bloggare

Jaha, då kommer den lite mer svåra biten. 11 egna frågor till 11 bloggare.

Jag utmanar: Kusiin Vitamin  Hannele  Och dagarna går 
 EnligtO   OlikaSidor  Barnboksbloggen  Spader Madame  BläddraBläddra
Annikas Litteratur&Kulturblogg   Lyran   Nilmas bokhylla


Med 11 frågor

Eftersom det är jag som bestämmer så vill jag säga att det är helt ok att bara svara på en del av frågorna och man får gärna svara vet inte, vägra att svara eller ge mer än ett svar. Här kommer frågorna:

1. Viken är din favorit TV-serie?
2. Vilken bok retar du dig mest på slutet?
3. Vilken bok önskar du mest att det var du som hade skrivit?
4. Vad är ditt dröminriktning på bokmässan? (Får, men behöver inte vara länder. Du är boss.)
5. Vilket var din favoritbok när du var liten?
6. Vilken fiktiv karaktär påminner mest om dig?
7. Vilket är det konstigaste klädesplagg du har i sin garderob?
8. Hur många böcker av kiosklitteratur-typ har du läst?
9. Vad väljer du av 1) En djup, men svårförståelig bok 2) En lättläst bok med uppenbar handling.
10.Vem av följande bilderbokskaraktärer skulle du helst vilja ha som ditt barn:
     Alfons,Max, Lilla Anna eller Ellen
11.Vilken bok ångrar du (mest) att du läste?

Ett paket till barnen eller?

Maken var och hälsade på sina föräldrar i ett par dagar. När han kom tillbaks hade han med sig ett paket till barnen från farmor. Med barnböcker i. Åhå. Ingen av dem har jag sett innan. Så snart jag är klar med dem, skall barnen genast få läsa dem! :)


onsdag 25 april 2012

IBBY öppnar dörren till barnboksvärlden

I måndags var det Världsbokdagen och jag var på ett arrangemang av Kultur i Väst om barnböcker.
Om detta har jag skrivit  diverse inlägg och fler skall det bli. Här kommer ett till.


Nu vill jag berätta vad jag fick veta om IBBY International Board on Books for young people. Ulla Forsén, IBBY Sveriges ordförande berättade om detta.

Grundtanke och historia

IBBYs grundtanke är att barn behöver böcker som speglar deras egna liv, och böcker som ger utsikt till andra liv och länder. Det grundade 1953 av den tyskfödda judinnan Jella Leppman. Strax efter kriget grundade hon ett bibliotek i Munchen med barnböcker från hela världen. Hennes önskan var att utbilda de tyska ungdomarna och ge dem kunskap och förståelse för andra länder, för att på så vis minska framtida risk för krig. Efter ett tag kom hon på att det var synd att bara barn som bodde i Munchen kunde få detta, och grundade IBBY.


Andra som har arbetat med att få igång IBBY är Astrid Lindgren och Lisa Kessler. Det finns nationella IBBY i många länder.

Vad gör IBBY?
 
Verksamheten består bland annat av:

-Så kallade "Honourlists". Varje nationellt IBBY nomnierar tre förtjänstfulla titlar och resultatet, en lång internationell lista med kvalitetsböcker för barn sätt ihop till ett häfte - en honourlist.

-Olika priser. Tex Hans Andersson-priset som tidigare var det mest prestigefyllda pris en barnboksförfattare kunde få(innan ALMA-priset fanns). Det är självklart fortfarande väldigt prestigefullt. Men det finns många fler priser tex Gulliver-piset som delas ut till någon person eller organisation som har främjat läsande hos barn. Peter Pan - priset som delas ut till en översatt bok, varje år på bok och biblioteksmässan. IBBY Sverige finansieras via  kulturbidrag, men detta har tyvärr minskat ganska kraftigt i år.  Läs mer om IBBY på IBBYS hemsida och/eller ladda ner IBBY-bladet.

Eld på väg....

...fick just ett meddelande från Bokus att de har skickat Eld till mig, soch det skulle ta ca 3 arbetsdagar. Troligen först på måndag.

En lustig effekt av att jag har köpt boken, inte bett om ett recex, är att jag kan lägga en recension före rekommenderat recensionsdatum 7 maj. Eller räknas det som ofint iallafall? :)

Hoppas förresten att ni som vann Eld i Boktjuvens tävling också har fått meddelande om detta! Jag lottade ut tre valfria böcker från Bokus. Två vinnare valde Eld och den tredje valde Hungerspelen. Bra val!


Love rules!

Jag är Love - Mårten Melin
Betyg:5-
Ålder:9-12
Förlag:Rabén&Sjögren
Köp den tex från Bokus eller Adlibris.

Jag vann boken i en tävling på fina barnboksbloggen Barnboksprat. Tack så mycket!

Love har ett problem. Alla blir kära i honom, både tjejer och killar. Så där jättekära att de står och bankar på toadörren för att de inte står ut den tiden utan honom. Lärarna är inte till mycket hjälp. Ni kan gissa varför. Just det, till och med de faller som käglor. Situationen blir ohållbar. Då kommer Loves pappa, som han nästan inte träffat innan, och tar med Love till en ny skola. Där skall Love få hjälp för sitt problem. Alla eleverna där är speciella. Precis som Love, och Loves pappa är inte riktigt normal han heller.

Sammanfattning: En härlig historia med fräsch fantasifull handling, som jag streckläste utan avbrott. Det är både spännande och humoristiskt, en kombination som jag är väldigt svag för. Därför ger jag en 5:a trots att jag tycker att boken skulle må bra av lite strykningar. Det står lite för mycket här och där, tex sådana där saker som läsaren förstår iallafall.

Vad jag vill stjäla från "Jag är Love":

1. "Det var så jävla jobbigt... Kom och sätt dig här Love! Vad snygg du är i håret, Love! Love skalll vara i vårt lag. Jag var inte ens bra på fotboll, ändå blev jag alltid vald först."

2. "Hella var den första jag träffat som inte verkade bli kär i mig. Vi var bara kompisar. Jag ville behålla henne."

3. Div roliga situationer tex När Love åker tåg så vill alla gå till honom på tåget. Inklusive lokföraren. Tågkaos följer. :)

Azads Kamel

Azads Kamel av Erika Pal
Betyg:3+
Ålder:3-6 år
Förlag: Hjulet
Köp den tex på: Bokspindeln

Azad är föräldrarlös och bor  hos sin farbror. En dag kommer en rik shejk och vill ha Azad som kamelryttare. Farbrorn säger ja.

Det är en ganska tung och sorglig historia, inte minst med tanke på faktarutan sist i boken, som beskriver verklighetsgrund. Men det är också en äventyrshistoria och den slutar väl.

Vad vill jag stjäla från Azads kamel.
1. Grymt, sorgligt och drabbande:
"Ta honom och lycka till, sa Azads farbror. Jag har ändå inte råd att ha honom här."
2. Beduinerna, som hjälper Azad i slutet av historien. Man vill bara krama dem!

tisdag 24 april 2012

Nobelpriset i Rinkeby fick mig att gråta

I går var jag på Kultur i Västs arrangemang om barnböcker med anledning av Världsbokdagen.
En av föredragshållarna var Gunilla Lundgren, författare, som vunnit flera priser för sina insatser för barn. Hon har i tjugo år arbetat med ett projekt i Rinkeby där barnen får lära sig om Nobelpriset, om Rinkeby, och att läsa nobelpristagarna. Och så småningom bjuder de in litteraturvinnaren. De flesta kommer, men annars kanske en annan nobelpristagare kommer, tex den i Kemi, eller översättaren.Jag grät flera gånger

Detta föredrag var det som berörde mig mest. Jag hade tårar i ögonen flera gånger. Kanske får också du det om du läser hela inlägget.
Luciatåget ett år. Ursäkta oskarp bild. Mobilfoto av diabild.


I projektet får barn från Rinkeby(14-åringar) hylla Nobelpristagaren med ett luciatåg och en specialgjord hyllning med anledning av just den författarens verk. "Till Dario Fo gjorde barnen en dockteaterfars som handlade om tvättstugan i Rinkeby, till JM Coetze illustrerade barnen Pojkår, till Gao Xingjian gjorde de en serie om hans liv."(Citat ett häfte från Stockholms stadsbibliotek.)

Bild på serie om Naipaul.Mobilfoto av diabild.


Om flickor i sjal

Gunilla påpekade speciellt att hon inte tyckte att flickorna i sjal var mindre framåt än andra, och hon sa:
-De somaliska flickorna har sina matchande sjalar i olika arrangemang. De ser ut som fjärilar!
Och det finns förtryckta flickor som nästan inte har några kläder alls också.

 
Om Tranströmer
 
Tranströmer sa att besöket i Rinkeby berörde honom djupast av allt på Nobelfestligheterna. När det gäller Tranströmer fick barnen välja en mening som de tyckte om från hans dikter och de flesta valde följande:

"Skäms inte för att du är människa. Var stolt."

Det tyckte de betydde att ingen är perfekt, men att man ändå skall vara stolt. Det är en bra mening, och jag är glad att jag fick höra den. Förresten tro inte på mina andrahands uppgifter, se själv filmen från Tranströmers besök:

Fler Nobelpristagare
 
Gunilla berättade vidare att när Naipaul fick priset ville barnen inte att han skulle bli inbjuden eftersom han är kritisk till Islam och de flesta barnen är muslimer.  Men han fick komma till slut. Kertész som är jude var det däremot aldrig tal om att han inte skulle få komma trots att Israel är ett fiendeland för många av barnen.

Ett av barnen hade sagt till Kertész :
-I read your book. I understand. I am a Kurdish boy and I am also outside.
Kertes och hans fru höll varandra i händerna och tårarna rann på dem hela tiden.

Vargas Llosa, med flera, har sagt att besöket i Rinkeby var det bästa under Nobelfestligheterna.  

Ett av barnen kommer ihåg

Bild: Pressbild fr Alexandra Pascalidos blogg
Och nu ett citat från Alexandra Pascalido. Hon säger det jag förstår iallafall men  fantastiskt att få det svart på vitt. (Citatet taget från häftet om Gunilla Lundgren):

"Gunilla gav oss modet att fatta pennan, att tro att vi är något när alla andra påstod motsatsen. Gunilla gav oss vingar att flyga och nå ut till människor med vår sorg, vrede och glädje. Jag glömmer henne aldrig."
P.s
Gunilla Lundgren inledde med att säga att hon skriver böcker som "ingen vill köpa", det var hennes nisch liksom. :) Jag hittade dock en lista på Bokus för den som vill bevisa att hon har fel. Jag kommer absolut att recensera någon bok av henne på Boktjuven framåt.


Är allt Lisa säger sant?


Som jag skrev i ett tidigare inlägg  fick jag just Lisa Bjärbos omgranskning av mitt manus på kapitelbok för barn mellan 6 och 9 år. Här kommer ett jättelångt inlägg med detaljer om vad jag fick för kommentarer.
 
För långa dialoger

För långa dialoger utan mellanspel eller reflektioner fick jag kritik för även i förra versionen. Jag hade tagit bort en hel del, men det fanns fortfarande många kvar. Detta var det jag fick flest kommentarer på.

Jag har fortfarande svårt att komma på vad och när det passar att bryta av mina långa dialoger, men jag hoppas att det är en vanesak. Nästa gång skall jag försöka härma avbrytningstakt och längd lite efter det här manuset.


Korrekturändringar

Och så fick jag lite korrekturändringar, tex ett par stavfel och andra slarvfel. Det mest konstiga var att jag hade stavat fel på sjal. Jag fattar inte varför jag gjorde det men av någon anledning fick jag för mig att det stavades schal. Jaha.


Ordval

Detta kan kanske också kallas en sorts korrekturändring, men jag tyckte just den var lite extra intressant. På två punkter påpekade Lisa att jag hade med ord som inte kändes nu-tid. Det ena var att mamman i berättelsen vid ett tillfälle säger: "Raska på!" Det var lite lustigt för jag skrev det bara för att jag själv säger det ofta. Jag frågade min man, och han sa att han tror att det används mer i Skåne. Det hade jag faktiskt ingen aning om!


Det andra var att jag lät ett av barnen utbrista:
 -Attans!

Egentligen vet jag att det är gammaldags men det är ett ord jag tycker väldigt mycket om och jag använder det ofta, vilket i sin tur gör att mina barn också ganska ofta säger "Attans". Jag tänkte inte på att det ordet bara är nutida väldigt lokalt, typ just hemma hos oss. :)


Och lite positivt

Jag hade lagt till ett nytt kapitel enligt devisen att få lite mer lugn i historian. Det är ett mellankapitel, där i princip inget händer. Det är bara lite beskrivning av när huvudpersonen är hemma och tittar på TV ihop med sin mamma, men ger lite bakgrundsinfo om både henne och mamman. Det fick följande kommentar av Lisa: "Vilket bra kapitel! Ta inte bort." Haha, hon fattade kanske att det hängde lite löst. Jag menar INGET händer ju. :)


Och så tyckte hon att slutet var bra. Också roligt.
   

Ett allmänt råd på vägen


Det sista rådet från Lisa var att jag skulle korrekturläsa väldigt noga innan jag skickar till förlag, för det var fullt med småmissar överallt.

Det är ett råd som jag behöver mer än alla andra, men jag tycker att det har generellt intresse så tillvida att det spelar stor roll om det finns småfel. Jag tänkte att det kanske inte spelar nån större roll medlite småfel, men Lisa har ju jobbat på förlag, så när hon säger det så förstår jag att noggrannheten är viktigare än jag har förstått.

Så jag skall allt se till att det blir ordentligt korrat. Nästa steg är att jag skickar in det till kursen i manusbearbetning som jag går just nu.


 


Allt Lisa säger är sant. Onekligen.


 


 

Nu kan jag sluta hoppa!

Bild:Babyproffsen
Personen på bilden hoppar lite mindre
otåligt än jag gjorde, men ger en viss idé.
Igår var det mycket bok-grejer som hände mig. Förutom världsbokdagen fick jag resultatet av Lisa Bjärbos omgranskning av mitt senaste manus. Eftersom Lisa var otaktisk nog att maila mig i fredags om detta, har jag  hoppat upp pch ner hela helgen medan jag väntade på det.

Men igår kom det. Jättekul! Det var väldigt konkreta och detaljrika kommentar som kommer att hjälpa upp manuset ytterligare. Och roligt att hon sa att efter jag åtgärdat dessa,  kan manuset vara i tillräckligt bra skick för att kunna skickas in till förlag. Det betyder, enligt som jag ser det, att jag i mångt och mycket har lyckats förstå och ta bort de mesta som inte var bra innan. Härligt.

Editerat: Nu har jag gått igenom alla synpunkterna. Det gick lekande lätt denna gång. En viss skillnad mot förra gången, då jag fick gå och tänka och tänka och skriva ner hela min skrivhistoria.

 Den som är mer intresserad av att veta exakt var jag hade dabbat mig denna gång, får snart ett inlägg till.Makwelane och Krokodilen

Makwelane och krokodilen  av Maria Hendriks & Piet Grobler
Betyg: 5-
Ålder:3-6 år
Förlag: Hjulet
Köp den tex på: Bokspindeln

Makwelane är döpt efter ett musikinstrument för pappan tyckte hon som nyfödd såg ut att vara gjord för musik. Makwelane och Krokodilen är en historia som starkt påminner om Rödluvan, fast det utspelar sig inte i en kall skog utan i det varma afrika, vargen är en krokodil och ... lite andra skillnader.:) Poetiskt men enkelt språk och en historia med mycket känslor.
 Bilderna är vackra, varma och glada.

Vad jag vill stjäla från "Makwelane och Krokodilen":
1. Illustrationerna!
2. "Huset hon bodde i låg nere i en dal där majsfälten slingrade sig som en stor gul orm."
3. "När Makwelane var nyfödd visade barnmorskan upp henne för pappan.
 Hans hjärta tog några extraskutt när han såg sin flicka."
4. "Men jag är större nu. Jag är längre än pappas spjut. Mamma har sagt "när du är större", sedan jag var mindre än pappas knölklubba. Pappa skrattade."

måndag 23 april 2012

Tematro:Världsbokdagen

Veckan Tematrio firar världsbok dagen!
Jag väljer:

1. Tusen och en natt.
För att jag älskade alla dessa historier när jag var liten.

2. Allt går sönder av Chinua Achebe 
 Jag såg att Lyran själv hade valt den och kom då precis ihåg hur mycket jag tyckte om den när jag läste den för drygt 10 år sedan. För mig var det verkligen som att komma in i huvudet på en person som är mycket annorlunda från mig själv, och förstå helt hans resonemang mot slutet av boken, som i början troligen hade varit helt obegripliga.


3. Och det bästa till sist! Tre barnböcker från Hjulet:

-Hoiti den  hungriga räven - av Sybil Wettasinghe(Sri Lanka)

-Makwelane och krokodilen  av Maria Hendriks & Piet Grobler(Afrika)
-Azads Kamel av Erika Pal (mellanöstern)

 Det kommer mer om de två sista, samt om förlaget Hjulet  här på Boktjuven nu i veckan, som en del av rapporteringen från idag. Jag har tillbringat hela dagen på Kultur i Väst på deras Världsboksdag om barnböcker.

Barnböcker på Världsbokdagen i Göteborg

Som jag skrev i går hade jag bra svårt att välja vad jag skulle göra idag. Gå till Bokjuryns presskonferens om priset för 2011 års barnböcker eller gå på Kultur i Västs arrangemang med anledning av Världsbokdagen. Men det blev Världsbokdagen. Jag misstänker att den inte alltid handlar om barnböcker, så det gäller att passa på.

Det blev en fantastisk heldag med så mycket intressant att jag mellan tummen och pekfingret räknar med att kunna skriva fem inlägg här på bloggen, varav detta är det första. Det blir tema Världsbokdagen  i princip hela veckan på Boktjuven.

Jag kommer att skriva om
IBBY  International Board on Books for Young people.

-Förlaget Hjulet.  Ulla Forsén som representerade båda pratade om hur böcker från andra länder blir en utblick för de svenska barnen och en spegling för de barn som kommer från de andra länderna, och att barn behöver båda dessa.

-Nobelpriset i Rinkeby Gunilla Lundgren berättade om hur hon arbetat i Rinkeby med resultat som man inte kan tro på. Tur att det finns bevis, bla på youtube. Länkar kommer. :)

-SpråkCafeet 
i Göteborg. Jag slog mig ihop med några andra och tog lunch där. Det var ju ett trevligt ställe i sig, väl värt ett blogginlägg. Mycket böcker hade de också. Ni slipper bilder på lunchen. Jag glömde ta foto på den, annars hade ni kanske fått det också. :)

-Bokaffären Bokspindeln i Stockholm som inriktar sig på böcker från andra länder, både på orginalspråk och översatta, samt svenska böcker översatta till andra språk. Tex Pippi kan man köpa på 12 språk hos dem.Och en utmaning!
Och så  fick jag två barnböcker med mig, men de kom med en utmaning: Man måste göra något speciellt av dem! Och sedan berätta för Kultur i Väst vad man gjorde. Utmaningen är härmed antagen! Får se vad det blir. :)

Angerborn och Widmark vann Bokjury-priser igen.

Bokjury-priset skiljer sig från andra boktävlingar eftersom det inte är vuxna som väljer böckerna. Så istället för att behaga en jury av vuxna kulturexperter gäller det nu att behaga läsarna, dvs barnen. 31000 barn och ungdomar har varit med och röstat.(!)

Två av mina favoriter vann välförtjänt  Bokjury-pris i respektive klass kapitelböcker 9-12 år Ingelin Angerborn(Rum213) och 6-9 år Martin Widmark(Simborgar mysteriet).  Förra året vann bägge två samma pris! Bland mina barn är båda oerhört populära.
 Grattis!

Ingelin Angerborn
 
Ingelin har jag tidigare skrivit om Kalaskatastrofen och Kaninkatastrofen. Rum 213 har jag läst, men inte bloggat om(än), och när jag hälsade på Bokskåpet förra veckan köpte jag Sorgfjäril.

Martin Widmark

Martin har jag tidigare skrivit om senast imorse (Spegel, spegel på väggen där säg mig vem som vinner pris idag....:)  Då gällde det "Hövdingens bägare", som jag tycker är riktigt bra! Min egen favorit bland de böcker jag läst av Martin Widmark. När jag försökte bena ut ur man beskriver karaktärer för 6-9 år tog jag med Kärleksmysteriet som ett exempel på böcker jag ville lära mig av, och i min undersökning av LIX(Läsbarhets index) undersökte jag Biblioteksmysteriet. Widmark har också figurerat i ett inlägg kallat Bestseller i barnböcker.


Idag delade Bokjuryn ut pris i olika kategorier. I kategorin ungdomsbok vann: Cirkeln Självklart!

Läs mer på barnens bibliotek.   Eller i DN eller titta på filmen av presskonferensen:

Hövdingens bägare

Hövdingens bägare - Martin Widmark
Ålder:6-9 år
Betyg:4+
Förlag:Bonnier Carlsén 
Köp den tex på: Bokus eller Adlibris.

Hövdingens bägare är del1 i en serie om Vikingen Halvdan och hans kompis Meia. Halvdan bor i Östbyn, där folk tror på Oden och Tor. I Västbyn däremot var de kristna, och dem skulle man akta sig för. Såg man en sådan var det bäst att hugga först. Halvdan haltar men är en bra skald, så han får följa med hövdingen Ragnar Drakdödare, när han blir inbjuden till Östbyn.Sammanfattning: En spännande historia som jag hade svårt att lägga ner. Min ena dotter, som är 8 år, tyckte också att den var "jättebra"! Själv tycker jag att den är en klass över LasseMaja-böckerna. De här böckerna kommer vi att läsa. Det finns tre till planerade: Främlingens grav. Vargens hjärta. Forsens drottning.

En sak jag är nyfiken på är om det skall vara samma Halvdan vars grafitti jag såg i Ayia Sofia i Istanbul för ett tag sedan. Jag tror det. Det vore kul!

Vad jag vill stjäla från "Hövdingens bägare":

1.Varning i inledningen.
"Vikingarna, vilka var det egentligen? De levde för tusen år sedan ... En del säger att de var smutsiga våldsamma och tjuvaktiga. Och så var det nog tyvärr. Om du ändå vill läsa den här boken, så glöm inte att jag har varnat dig."

Jag associerar till en annan varning, som jag också tyckte om. Det var i "De olycksaliga syskonen Baudelaire", där läsaren i början varnas att historien inte kommer att ha ett lyckligt slut och det är nog lika bra att inte läsa vidare.

2.
"-Eget beröm luktar illa, svarade Halvdan. ....
-Du är sur för att vi har det så fint, retades Meia.
-Fint som smedens dass, svarade Halvdan.

3.
-Kung Alarik vill låta er kyssa hans fötter.
-Vid Odens ruttna framtänder!vrålade Ragnar. Är han inte klok?

söndag 22 april 2012

För varenda unge

För varenda unge
Foto: © UNICEF/Asselin
Den här bloggposten vaccinerar 95 barn

Just nu söker UNICEF en hälsospecialist till konfliktområden i Afghanistan. I tjänsten ingår bland annat att massvaccinera miljontals barn mot stelkramp, polio och mässling.

Jag klarar inte det, men när jag publicerar detta, vaccinerar jag 95 barn runtom i världen mot stelkramp tillsammans med Apotek Hjärtat. Det är också bra.

Jag är med UNICEF i kampen för varenda unge. Vill du också vara med och förändra barns liv? Bli Världsförälder här: unicef.se/bli-varldsforalder. För 100 kronor i månaden är du med och ser till att barn över hela världen får vaccin, medicin, rent vatten och utbildning.

Har du en blogg och vill vaccinera ytterligare 95 barn? För varje bloggare som publicerar den här bloggposten mellan 16 april och 13 maj så skänker Apotek Hjärtat 95 stelkrampsvaccin. Läs mer och hämta bloggmaterial på unicef.se/sprid-budskapet/bloggkampanj

Svårt att välja på världslitteraturdagen

Bild:Kultur i Väst
Imorgon 23 april är det världslitteraturdagen. Hurra för det! Jag såg en notis om det och att Kultur i väst har en heldag om barnböcker i samband med denna, i Göteborg.

Trevligt! Jag anmälde mig direkt.

Synd bara att jag för ett par dagar sedan såg att Bokjuryn delar ut årets pris, också i Göteborg, också i morgon, och ovanpåallt - på samma tid! Iallafall överlappande. Här är pressemeddelandet. Det är alltså en presskonferens men jag tror nog allt att man är välkommen som bloggare också. På Bokjuryn deltar en skolklass på Tångenskolan, som varit speciellt involverade i Bokjuryn, samt förra årets vinnare, båda storfavoriter hos mig. Ingelin Angerborn och Martin Widmark.


Bokjuryn börjar kl 10.
Heldagen om barnböcker börjar 9.30.
Vilket ska jag gå på? Inte lätt.

Svaret är tre.

Veckans bokbloggjerkefråga är:Hur många sidor/kapitel ger du en bok innan du lägger undan den om den inte tilltalar dig över huvud taget.


Mitt svar är att jag tror jag läser allra minst tre kapitel. (Givet normal kapitellängd.)Efter att ha läst svaren från några andra bloggare så vill jag tillägga att jag har i år lagt undan två böcker för gott och det var "En dag -David Nichols" och "Dustlands-Blodröd väg av Moira Young". 

I båda fallen var det pga jag inte stod ut med språket. Bägge är översatta, men i Dustlands fall tror jag inte en annan översättning hade hjälpt, för den är tänkt att vara skriven med extremt talspråk.

lördag 21 april 2012

Amerikanska gudar

Amerikanska gudar - Neil Gaiman
Ålder:Vuxen
Betyg:4
Förlag: Mix förlag*
Köp den tex på Bokus eller Adlibris


Shadow har suttit tre år i fängelse och det enda han vill är att komma ut och tillbaka till frun. En vecka innan frigivningsadatumet blir han kallad till fängelsedirektören som säger att han blir frigiven några dagar tidigare, men anledningen blir en chock: Hans fru har omkommit i en bilolycka. Väl fri vet han inte vad han skall göra, och kanske är det därför han går med på att ta tjänst hos den underlige Mr Wednesday som hans personlige assisten och bodguard. Konstigt bara hur mycket Mr Wednesday vet om Shadow, och hur han lätt hittar honom när han försöker försvinna.


Sammanfattning: En fängslande historia, om än något spretig, speciellt i den sista halvan, men mot slutet blev det intressant igen. Bland de tre böcker jag har läst av Neil Gaiman tycker jag minst om denna. De andra är Coraline och Kyrkogårdsboken, som båda får klara 5-or av mig. Jag läste den bl.a pga den fanns med på denna lista: Topp-100 SF/Fantasy.

Vad jag vill stjäla från "Amerikanska gudar":
1. Laura, Shadows döda fru kommer tillbaks och vill förklara hur det kom sig att hon haft sex med Shadows bäste vän, Robbie:

"-Robbie kom hem till mig. Vi fyllnade ihop. Vi låg med varandra på golvet i sovrummet. Det var skönt. Det var verkligen skönt.
-Det hade jag inte velat höra?
-Inte? Förlåt. Det är svårare att välja sina ord när man är död. Det som ett fotografi, liksom. Det spelar inte lika stor roll."

2.Så här kan det verkligen vara:
 "..framför dem låg en glasskiosk. I teorin var den öppen, men tjejen som torkade av på bänkarna hade liksom en stängd uppsyn, så de gick förbi den..."

3. Effektiv gestaltning av en bifigur: missy Gunther:
"Medan detta pågick tog missy Gunther fram med sig Shadow ut i köket - ursäkta röran men de små har bara lämnat sina leksaker överallt efter jul och hon hade bara inte hjärta, ville han ha lite rester efter kalkonen? Nehej, men kaffe då, det går på ett litet kick att brygga en ny kanna."

* Jag läste själv boken i en gammal upplaga från Forum förlag, som jag lånade på biblioteket. Den verkar slutsåld men Mix förlag skall ge ut den i år.

En synskadad poet

I torsdags var jag på första tillfället i en kurs i manusbearbetning. Det visade sig vara totalt fyra elever. En man som jag har gått en annan kurs ihop med tidigare och som arbetar med en roman, och är journalist till vardags. tema. En yngre kvinna, som arbetar som copywriter och fotograf. Hon håller på med en novell-samling.


Och sedan den mest fantastiska deltagaren: En helt synskadad kvinna, som skriver poesi(!). Ganska coolt att gå på skrivkurs när man är blind, får jag säga. Hon hade med sig dator och ett separat läs-tangentbord för blindskrift. Den hade en mängd små piggar som kan dras in eller ut för att bilda orden i blindskrift.

Sammanträffande


När vi berättade om våra projekt nämnde hon ett där hon hade en mur som var lite halvt genomskinlig, vilket var något av ett sammanträffande eftersom jag har precis en sådan mur i min saga "Dödens nyckel". För säkerhets skull berättade jag om den direkt. Så ingen skulle tro att jag hade snott det. Speciellt som jag är en boktjuv!

fredag 20 april 2012

Kristina Digman vann Ottilia Adelborgspriset 2012

Jag läste på Rabén&Sjögrens hemsida att Illustratören Kristina Digman har tilldelats Ottilia Adelborgspriset 2012. Priset delas ut för att lyfta kvinnliga konstnärer. Priset består av 20.000 och ett diplom. Grattis!

Det var förresten hon som har ritat den fantastiska barnbokaffären Bokskåpets fina logga, se här.

Jag vann en tävling på Barnboksprat

Det var inte länge sedan jag hade en tävling här på Boktjuven. Nu var jag med i en annan, nämligen på barnboksprat, och jag vann(!).

Alltid lika konstigt att vinna, man vet ju att oddsen är små. Men kul förstås. Vad jag vann? Jo: Jag är Love! av Mårten Melin. Det skall bli kul att läsa den, och recension på den kommer så småningom.

Bokskåpet - en sagolik bokaffärFrida Lax
Bokskåpet är en bokaffär som jag hört om många gånger, men aldrig varit där förrän igår.

Bokskåpet har funnit i 6 år. Grundarna Mia Juhlin och Frida Lax träffades när de arbetade på två olika Wettergrensaffärer i Göteborg. Nu är det mest Frida som syns i affären, medan Mia jobbar på ett förlag. Läs om hur starten gick till på entreprenor.se.Att gå in i Bokskåpet är som att gå in i en sagovärld av böcker, böcker och ännu mer böcker. Bara barnböcker! Nästan. Några vuxenböcker har fått plats på ett litet bord i skymundan, "Om någon vill köpa en present till hela familjen."

Färgglada böcker

Affären består av två stora rum, alla proppfulla med böcker. Det kan inte finnas många bokaffärer med så många olika barnböcker, eller så många autografer från illustratörer och författare för barn. 
Kom med in och se vad som finns. 
Det finns böcker i alla färger!

Konstutställning barnboksillustrationer

 Barnboksnätet har skrivit om att Bokskåpet har utställningar med illustrationer från barnböcker. Förra  veckan hade de orginal-illustrationer av Sara Gimbertsson från "Spinderella Tarantella", och denna vecka har de utställningar från elever som gått en bilderbokskurs.
På utställningsväggenl såg jag vackra illustrationer gjorda av elever
tex denna ritad av: Kim Flymar.


Nya OCH gamla barnböckerHär hittar du alla de nyaste böckerna.....

....men även fina gamla, som
min egen favoritsaga som liten.


Andra saker man inte får missa!

Sätt dig i grodstolen en liten stund.

Spinderella Tarentella

Spinderella Tarantella -Inger Lindahl
Illustrationer: Sara Gimbertsson
Ålder:3-6 år
Betyg: 4-
Förlag: Alvina förlag
Köp den tex på: Bokskåpet(Det gjorde jag!), bokus eller Adlibris.

Spinderella Tarantella är en humoristisk faktasaga om en kaxig korsspindelhona, som gör som hon vill. Visserligen lyckas hon inte så bra med att skrämma barn, men tanter, oj oj, så rädda de blir.Vad jag vill stjäla från Spinderella Tarantella:

1. "Flugor älskar jag. ... Kan ju vara lite hårda ibland. Men om man kräks på dem, så blir de mjukare."
2. "Det här är min magiska spegel...Jag brukar..be den om råd och sådär. Den är så himla klok och tycker alltid precis som jag"
3. Illustrationerna! De är helt underbara.

torsdag 19 april 2012

Goda nyheter i brevlådan

Nej, tyvärr pratar jag inte om att jag fått något manus antaget. :)  Jag pratar om en tidning, som heter "Good News Magazine". I motsats till i princip alla andra tidningar, skriver denna enbart om positiva nyheter. Jag tycker det är en utmärkt idé och är prenumerant sedan något år tillbaks.

Lär mer på Good News hemsida. Där kan man också teckna en prenumeration. 299:- för ett år, 4 tidningar. Som hittat!

För det händer faktiskt inte BARA tråkiga saker här i världen.