onsdag 29 februari 2012

Kalaskatastrofen-katastrofen...

Katastrof. Kalaskatastrofen skulle enligt Akademibokhandeln på Nordstan i Göteborg komma ut den 21 februari, men de har ingen inne. Jag har frågat typ 3-4 gånger, senast idag. Den kommer nog snart, menade de.

Bokus annonserar de att den skall komma v12. Adlibris annonserar ingen speciell tid, men man får anta att de inte får den före bokus.

Vecka 12? Snart? Det var väl inte snart alls. Hallå, vi går faktiskt och längtar ihjäl oss här hemma. Både mina två 8-åringar* och jag!


* Ja, tvillingar.

Bästa läs & skriv cafét i Göteborg

Visst kan det vara mysigt att sitta och läsa, eller för den delen också skriva, på ett café? För min del är mitt absoluta favoritcafé vad gäller det "Le Pain Francaise" i Olskroken. Det är som att komma in i en Harry-Potter värld med snirkliga lampor, blommiga tapeter och engelska clubfåtöljer av läder.

Jag tog en liten läs-fika där i dag. På bilden: En (jättegod) kaffe latte, en Passionsfruktsmakaon och en spännande bok: Skuggporten av den danska författaren Lene Kaaberöl. En lädersoffa kom också med, dock tyvärr ingen snirklig lampa eller blommig tapet, så de får du själv föreställa dig. Eller åk dit och titta.

tisdag 28 februari 2012

Rea-rea på böcker

På Bokia i Kungälv så fick de som handlade på reans första dag en rabattlapp som berättigade innehavaren till 20% rabatt på alla rea-böcker v9, dvs nu. Jag var där igår och handlade lite ditten och datten, se bild. Några av dem kommer på bloggen senare.

Gerilla-bibblor. Wow!

I dagens DN ser jag en artikel om Gerilla-bibblor. Roligt! När kommer det till Sverige månntro?!?

Jag kommer osökt att tänka på svenskarna Martin Schibbye och Johan Persson som trots sin utsatta situation ägnat tid och kraft åt sin idé att bygga upp ett bibliotek i det fängelse i Etiopien, där de nu befinner sig. Berömtvärt! De ber alla att skicka böcker till dem. Läs mer i detta inlägg. De är f.ö aktuella igen, nu för att en belgisk "EU-veteran" vid namn Louis Michel, uttalar sig att de kan komma att släppas fria inom några dagar, se GP1 , GP2 ,DN  ,svd1,svd2 , AB 
Fast vi får väl se hur det blir med det. Johan Persson hade iallafall fått besök på sin födelsedag något som kan tolkas som god vilja fängelseledningen. En annan sak som tyder på det är att de faktiskt blev tillåtna att bygga upp det där bibliotelet. Jag hoppas verkligen att det går bra!

 

Istället för en skriv-kurs....

I sommar tänkte jag prova att läsa någon universitetskurs på distans. Det blir på Linné Universitetet, som jag vet/har hört, har en väldigt bra skrivkurs för oss som vill bli barnboksförfattare.

Den skulle jag  verkligen vilja gå! Men för en gångs skull har jag bestämt mig att skynda långsamt. Kanske t.o.m. lära mig krypa innan jag börjar springa. Så det blir ingen skrivkurs - utan en läskurs.

Anmälan inskickad.

måndag 27 februari 2012

EXTRA - En morgon stod hon bara där.

EXTRA - En morgon stod hon bara där.
Förlag:AlfaBeta
Ålder:9 år och uppåt.
Betyg:5-
Förlag:AlfaBeta
ISBN: 9789150112863
Köp den tex  på: Bokus eller Adlibris  eller Ginza 

Pim-Pim är enligt egen uppgift en helt normal person, bortsett från att han ibland tänker att vad som helst kan hända. En morgon ser han en obekant tjej som står vid skolgården och efter några dagar börjar hon i samma klass som han. Något är väldigt konstigt med Extra, som den nya tjejen heter. Hon äter en och en halv pizza med skinka och påstår nästa dag att hon är vegetarian. Hon sitter med de tuffa killarna trots att inga tjejer gör det men hon följer med en kille som anses ganska töntig hem. Det är som hon inte kan reglerna.
En suggestiv, långsamt berättad historia med ett väldigt rart slut.

Vad jag vill stjäla från "EXTRA - plötsligt en morgon stod hon bara där"
1. Den intresseväckande och mystiska inledningen. De två första meningarna:
"En morgon stod hon här.
Hon hade kommit, och nu stod hon bara här."

2. Beskrivningen av Pim-Pim:

Inte den som tror att han är smartast och roligast eller starkast, som Carl-Johan. Inte den som har bäst på proven, som Leyla. Inte busigast som Besnik. Inte den som vet mest fakta som Kasper, inte den mest populära, som Alicas. Inte helt ensam som Hanni.
"Jag är helt vanlig. Normal. Det är bara mitt namn som är ovanligt....normalrolig.Normaltråkig."

3. Beskrivningar av Pimpims mammalediga favoritlärare: Mia-Maria och hennes dotter Maya. Den ger information utan att skriva läsaren på näsan.

Mia-Maria: ..hon såg trött ut. Men glad ändå. Hennes ögon lyste och det stora rastahåret satt uppbundet som vanligt, som en drottningkrona på hennes huvud.
Maya:"kolsvart hår...och lite sneda ögon. Fast hon var inte gul, inte alls. Lika röd som alla andra små fula bebisungar."

Karaktärer i "Extra lätt att läsa"-böcker

Som jag har skrivit om i Om att skriva del 5, så har jag problem att få till bra karaktärer i mina barnboks-manus.
Jag tänker därför dra igång en undersökning av hur andra presenterar och beskriver sina karaktärer i läsa-själv böcker. Den kategori jag själv just nu skriver för är 7-9 år, men jag kommer att titta på böcker för både alldeles nya läsare och för 10-12 åringar.

Detta inlägg handlar om karaktärer i de allra mest lättlästa nybörjarböckerna "Extra lätt att läsa".
Denna typ av böcker har ca 60 a5-sidor med stora färgglada bilder på varje sida. Texten är helt skriven i versaler och oftast finns bara en mening per sida.

Jag hittade bara två i denna kategori i mina barns bokhyllor och det var:

Kattas ungar från BonnierCarlsén,
skriven och illustrerad av Margareta Nordqvist. 
Betyg: 3
Köp den på Bokus eller Adlibris
De karaktärer jag hittar är:
Maja - undrar hur många kattungarna ska bli, sitter länge och tittar på ungarna när de kommit. Blir sur på kattungarna när de välter ut vatten.Letar överallt efter Bosse och blir orolig.Tror att Bosse är rädd. Ger Bella godis när hunden hjälpt hitta Bosse.
Majas mamma - sitter med Maja och tittar på kattungarna
Majas katt - har en stor och rund mage, längtar och väntar(på kattungarna som skall komma),vaktar ungarna noga när de kommit

Kattungarna:hungriga. äter och sover. vill ha mer och mer mat. Måste flytta snart men kompisarna vill alla ha varsin.
Den grå tittar på maja, den gula "piper"
Bosse, den rödgula "ser busig ut", "är vildast", springer vilse,återfinns, är först rädd men blir nyfiken och  får hälsa på hunden
Majas kompisar: hjälper att leta efter Bosse.
Hunden bella: hjälper att leta efter Bosse

Analys: En stor skillnad jämfört med en bok utan bilder är att man kan se precis hur alla ser ut, så det finns inte samma behov att skriva något om det. De flesta karaktärerna får man inte veta mer om än just hur de ser ut, men undantag finns. Bosse är den som är mest noggrant beskriven. Han är busig och välter ut vatten men också gosig. Han är rädd för hunden, men nyfiken. Efter Bosse kommer Maja, bokens egentliga huvudperson, om henne får man veta att hon tycker om katter men blir sur på dem ibland och att hon har många kompisar som hon unnar att kattungarna får flytta till dem. Hon vill verkligen hitta Bosse när han är borta.

Simskolan, också från BonnierCarlsén,
skriven av Helena Bross och illustrerad av Kadri Ilves.
Betyg:4
Köp den på Bokus eller Adlibris

De karaktärer jag hittar är:
Alla barn och alla fröknar i Axel och Omars klass: Bild

Omar: Övar och övar på att simma, tycker det är kallt, vill basta, vill inte simma, glad när det är slut., vill glömma simkläder. Kan inte flyta.Får vara kvar i lilla bassängen.Vill sitta högst upp i bastun,

Axel. Över och övar på att simma, tycker det är kul. Kan flyta.  Får vara i stora bassängen.Leker med andra än Omar där. Tycker att Omar ser ledsen och ensam ut i lilla bassängen.Vill vara med Omar. Säger till fröken att han glömt hur man simmar och övar med Omar igen. 
Fröken: Säger att Omar inte får basta än.Påminner barnen att inte glömma simkläder. Säger bra till Omar, när han har läst sig.
Omars mamma: kommer ihåg simkläderna när Omar ville glömma.

Analys: De två huvudpersonerna får ungefär lika mycket uppmärksamhet. I sin enkelhet ger boken en fin beskrivning av god kamratskap.
Axels egenskaper är att han är fysisk(lär sig simma snabbt), gillar att leka och ha kul, men inte på beskostnad va någon annan, är en god kamrat.
Omars egenskaper är att han är lite frysig och gillar inte kallt eller vatten, men att sitta högst upp i bastun där det är varmt.Han är inte lika fysisk som Axel men han lär sig till slut, så ger ändå inte upp. Mellan raderna förstå man att han också är en god kamrat - varför skulle annars Axel gå ifrån alla leksakerna och kompisarna i stora bassängen.

Sammanfattning: I "Extra lätt att läsa" kategorin förekommer inga rena beskrivningar av karaktärer utan den infon pressas helt in i vad de gör och säger, däremot gör bilderna mycket för att beskriva dem. Man ser utseende, kläder, miner, kroppspråk den vägen. Dessa påminner om bilderböcker, fast de är tänkta att bli lästa av barnen själva.

Båda böckerna finns också på Ginza

söndag 26 februari 2012

Finns troll?

Orginal
Orginal

Kopia. Eller är det tvärtom

Jag tog en liten springtur i Fontin-skogen i Kungälv. Den skogen får mig alltid  att tänka på skogarna i "Bland Tomtar och Troll".

Men även om jag har misstänkt att det finns troll och älvor i dessa skogar har jag aldrig sett några. Tills idag då jag såg ett troll. Hen verkade lika förvånad som jag, för det var inga problem att hinna få upp mobilen och ta en bild.

8-åringen sågar bok 3

Den är dålig.
Nu vill jag inte prata mer om den.

Många besökare förra veckanBoktjuven statistik.
dec 355, jan 1480,feb 4015Har jag sagt att jag är tävlingsmänniska? (Äsch det vet jag att jag har.) Tex i inlägget: Hur bokhora fick sitt namn där jag beskrev vad som lockat er besökare till min blogg veckan innan förra.Förra veckan blev rekord(hittills). Det berodde dels på att jag var fräck nog att lägga en länk från Föreningen Svensk Bridge, vilket fick ett hundratal bridgespelare att hitta hit. Väldigt välkomna! Sedan kom den riktiga bubblaren.I mitt inlägg Om att skriva ... del 5 så svarade jag på frågor jag har fått om InteNus lektörstjänst, och Lisa Bjärbo som läste mina manus länkade till det inlägget från sin blogg Onekligen.Den bloggen har Onekligen många läsare och en försvarligt stor del av dessa gick in och klickade på den länken. Då blev inlägget Om att skriva ... del 5 det mest populära av alla mina inlägg. Där ser man. Kan det vara den spännande titeln?

Hur som helst om det är någon av er kvar så tack för det!


Jag slutade rekordveckan som Nr1 på Topblogarea och nr 8 på Blogtoplist.
Veckan innan slutade jag som nr20 på Blogtoplist och tänkte då att det var nog all-time high.
 Men söndagen gick över och Blogtoplist nollställdes.  Just nu ligger jag på plats 17, Topblogarea har en annan dag att nollställas och där ligger jag nu på plats 4. Det är lite mindre konkurrens på Topblogarea. Och Lisa Bjärbos blogg är uppenbarligen inte med i någon av dessa.

lördag 25 februari 2012

Hur skapar man en bra karaktär?

Som jag skrev i "Om att skriva ...del 5" så verkar det just nu vara mina karaktärer som är lite platta. De behöver lite mer liv. Men hur skapar man en bra karaktär?

Jag sökte lite på nätet och hittade några länkar:

Från berättarskolan: "Skapa livfulla karaktärer"
Från Makete:Skapa karaktär/Maketemetoden och  Övning
Från Poeten: Skapa en karaktär

Och det jag fastnade mest för, från Makete, Karaktärsscheman, en pdf fil med frågor man kan svara på om sin karaktär.

Min senaste lektör Lisa Bjärbo säger att en bra metod är att göra ungefär som jag gör på den här bloggen, titta hur andra gör  och sedan härma(fast såklart lägga till något eget). Det tycker jag låter som ett fint råd och jag har för avsikt att ha en serie med karaktärsspaningar/stölder framåt.

Vad jag kommer ihåg från div skrivkurser:
-Varje karaktär måste vilja något
-Dessutom ha en svaghet som kommer i vägen för viljan

Vilket är ditt bästa tips när det gäller att skapa karaktärer?

Fint besök på bok-rean i Kungälv

Idag gästades Kungälvs bokhandel av Hannele från Hanneles bokparadis, tillika Zombie-dam.

Men eftersom hon förutom Zombie-dam även är mor-mor så blev det till slut en bok med Hello Kitty som fick följa med henne hem. Och egentligen verkade hon just idag mer intresserad av trädgårdsavdelningen än zombier. 

Kanske besöker hon också Ica-Maxis rea. Den som vill veta får väl förmodligen besked på hennes blogg.

Egen text: Lördag!

Här kommer ett utdrag från en skrivövning jag fick på FolkUniversitets skrivkurs för barn och ungdomsböcker. Man skulle skriva om en vardagshändelse men på ett dramatiskt sätt. Jag skrev "Lördag!" om en som längtade efter lördagsgodis. Det var tänkt som en bilderbok och eftersom jag inte ritar själv tvingade jag barnen(och katten) att spela rollerna och fotade dem. Början på den berättelsen ser du här nedan. En av de få realistiska berättelserna jag har skrivit förresten, annars blir det mer magisk realism/fantasy.
Om du vill, kan du läsa mer om min skrivhistoria.fredag 24 februari 2012

Bokbloggsjerka:Nordisk författare

Denna veckas Bokbloggsjerk, handlar om att man skall välja en nordisk författare och presentera hen. I korthet var uppgiften: "Pusha för en nordisk författare som du gillar och så vill vi naturligtvis att du ska tipsa oss om en bok av honom/henne som vi absolut måste läsa." För mer info se Annikas Litteratur&kulturblogg

För mig stod det mellan Tove Jansson och Ingelin Angerborn, men så tänkte jag att alla känner nog till Tove Jansson, men Ingelin Angerborn kanske du inte vet lika mycket om?

Jag väljer alltså Ingelin Angerborn, som skriver barnböcker. Hon är en av mina förebilder ihop med Tove Jansson och Roar Dahl. Till exempel skriver hon en oerhört underhållande läsa-själv serie för barn mellan 6-9 år där alla böckerna handlar om någon katastrof.  Huvudpersonen Viking har en tendens att säga lite för mycket och hamnar i olika dråliga situationer på grund av detta, och på grund av att han gör nästan vad som helst för att få uppmärksamhet från sin hemliga kärlek Meltem, en tjej med stjärnögon som luktar hallonsuddis. När jag har läst de här böckerna för mina barn, så är det inte bara de som bubblar av skratt - jag skrattar nästan lika mycket. Snart kommer kalaskatastrofen. Jag har redan varit och frågat efter den i bokhandeln två gånger!  

Recension av Kaninkatastrofen  har jag haft på bloggen tidigare.
Hon har också en serie för lite äldre läsare(9-12 år)som har lite lugnare tempo men lika roliga saker som händer. Där heter huvudpersonen Tilda, och alla böckerna heter något med "Om jag bara inte hade råkat..." tex Om jag bara inte hade råkat köpa ett marsvin". Och jag kan säga att om man råkar köpa ett marsvin (trots man inte får) så kan det bli väldigt, väldigt besvärligt att dölja detta.

Den som funderar på att råka göra något liknande borde nog läsa denna bok först!


Och i kategorin Deckare och kriminalhistorier har hon skrivit boken Sorgfjäril som vann pris i barnboks bokjuryn för något år sedan. Hon har även skrivit Rum213, en spökhistoria, och många många fler, se Ingelins hemsida,

Vad jag absolut INTE tänker köpa på Bokrean

En av alla dessa miljoner böcker om Whiskey! De finns överallt och verkar alltid vara på rea.

Ok för att dricka en smutt någon gång men läsa en hel bok om det? Hallå. Med bilder? Intressant! Den här var gul och denna var...också gul.

Vad ska vi göra?

Vad ska vi göra - Lennart Hellsing, Emma Adbåge
Ålder: 0 och uppåt.
Betyg:5

Förlag:Rabén&Sjögren
ISBN:9789129672497
Köp den tex på    BokusAdlibris eller Ginza

Det kära gamla barnkammar-rimmet "Vad ska vi göra" med nya bilder. Det som är så trevligt, förutom att bilderna är helt underbara, är att det är en bild till varje rad. Man får se när de biter i Kungens öra, ägget i skägget osv. Härligt!


Jag var hemma hos några vänner igår kväll. De har en mycket bokintresserad 2-åring som lät mig läsa en hel hög med böcker för honom, bland annat "Vad ska vi göra?", som jag inte hade sett innan. Just den läste vi en 3-4 gånger. Tydligen en av hans nya favoriter. Det är att plus att det är så mycket bilder till texten, man får se allt roligt.

Vad jag vill stjäla från "Vad sak vi göra":
-Helling är i princip oefterhärmlig men på något vis går hela versen ut på att en mäktig person låter barnen leka med honom hur som helst, vilket undertryks av avslutningen(Ursäkta ev. fel citat, för det är från minnet och, ursäkta spoilern!). Nu kan jag inte leka mera - nu måste jag gå och regera!

torsdag 23 februari 2012

Bokrean i Kungälv fortsätter...

Idag tittade jag förbi bokhandeln, för det eh kändes så länge sedan. Det var lite mer folk idag än igår, men fortfarande mer böcker än människor. Det kommer nog att finnas en hel del kvar till rea-rean vecka 9....

Det finns fler bokreor i Kungälv, Ica Maxi har en halvstor också, plus att det finns en pytteliten bokrea på Konsum. Jag köpte f.ö. en bok på Maxis rea, en läsa-själv bok som jag skall ha till mitt kommande tema med karaktärer från läsa-själv böcker.

Jag väljer döden

Jag har upptäckt något som heter Bokbloggsjerka, som är uppfunnet av Annikas Litteratur&kulturblogg. Förra veckan skulle man välja en karaktär ur en bok och berätta om hen. (Jag härmar dig enligtO, dvs tar tillfället i akt att använda "hen".) I mitt fall blir det extra lämpligt eftersom könet inte är specificerat på min karaktär.
Jag väljer Döden, från boken Boktjuven. Döden är egentligen inte en aktiv karaktär, men hen är den som berättar historien. Döden har evigt liv, är ganska cynisk men har en försmak för människor som hjälper andra utan att alltid i första hand bekymra sig för sig själv. Döden säger sig inte bry sig om människor men hens beskrivning av Liesel, boktjuven, andas värme och kanske också kärlek. Allt döden säger är färgat av sorgsenhet och en trötthet av en känsla av "been there, seen that". Döden vill inte engagera sig. Kanske gör det ont. Krigen kommer, döden får mycket att göra. Döden funderar på att vissa människor nästan sätter sig upp och välkomna henom. För mig som läsare verkar detta vara människor som följt sitt samvete och försökt leva efter övertygelse.

Hur döden ser ut? Så här beskrivs hen i boken: "Titta i en spegel, så vet du."

Vad jag vill stjäla från nya prinsessan


Synopsis: Den kloka kronprinsessan väljer en varm och klok man av folket(nästan en groda). Hon tar sitt följe och reser till småstaden Ockelbo, där hon blir presenterad för hans mycket förvånade föräldrar. När han presenteras som den nye prinsen för folket blir han först ifrågasatt i pressen. Duger han? Är han fin nog? Men i längden vinner hans varma hjärta och uppenbart uppriktiga kärlek till sin nyblivna hustru, när han som nygift håller ett lysande tal. Och så lever de lyckliga. Kanske i alla sina dar. Och som första barn:en förtjusande lill-prinsessa på 3280 g och 51 cm.

Nä, den historian vill jag inte stjäla. Vilken kliché. Den är ju inte trovärdig ens. Eller hur? Visst låter det som en gammal saga?
Grattis iallafall!!!

Läs om nya lill-prinsessan i DN: På BB, DN:Prins D hyllas efter press-träffen ,DN-Karolinska, svd:Det blev en prinsessa.svd:Förlossningsläkarensvd:Statsminister gratulerarsvd:Prins Ds tal svd:Nyheten sprids över världen,   Exp:Carl_Philips glädjeGP: Salut i Göteborg i morgon. GP2, GP3(om prinsessan på twitter),GP4(underbara föräldrar).  DN
Uppdatering: Namnet:svd   
sydsvenskan
Och på tal om att stjäla, här är en som har stulit från prinsessan, i förväg: Estelle Westling: Jag är inte släkt med prins Daniel. Eller snarare var det prinsessan som stal av henne. Men det blev visst lite fel på kungliga hemsidan  och Victoria och Daniel tackar folket. Och en ny artikel sön 26 feb:Tvinga inte Estelle ta avstånd från Islam. 
Och här finns bilder  
EN artikel om prinsessans framtida liv.
Nyhetssiter blev välbesökta pga Estelle: GP 
Så lockar Estelle turister till Sverige:svd 

Disneys Mästerkatten

I söndags var maken, jag och 8-åringarna och såg Disneys "Mästerkatten i stövlar". Det var en sevärd film, med väldigt skickligt gjord animering. Man kunde se varje hår i pälsen. Karaktären har tidigare varit Side-kick till SHrek, och är till vissa delar stulen från den gamla folk-sagan mästerkatten i stövlar. Det är samma att katten går i stövlar, pratar med människor och är lite allmänt påhittig och lite odygdig. Men han hjälper inte någon att bli markisen av Karabass. Istället hjälper han ett talande ägg, som kallas Humpty Dumpty, stulet från det engelska barnkammarrimmet. Humpty Dumpty har en räv bakom örat, och det enda han vill är att få tag i de magiska bönorna(stulna från den engelska folksagan Jack och Bönstjälken.), så att han kan få alla guld ägg som guldgåsen värper. Dessutom en del spaghetti-västern blinkningar som är rätt kul.

På tal om att stjäla, så är den här filmen mao full av stöldgods. Funkar det då? Det tyckte iallafall jag och filmen får betyg:4 av mig.


Vad jag vill stjäla från mästerkatten:

1) Katterna har kläder och pratar, men så fort de ser en  ljusfläck/solkatt kan de inte låta bli att fara efter den. Precis som våra katter hemma. Det är roligt.

2) Mästerkatten har en "dance-off"/dansduell med en annan katt. Vid ett tillfälle sträcker hon upp båda händerna i luften och tecknar som en fyrkant. Mästerkatten blir rasande:
-Hur vågar du göra "katt-lådan"åt mig?!?!

3) Som är vanligt i moderna barnfilmer så har de flesta skurkar också bra sidor, och är inte bara dåliga. Och ibland kan man bli sams trots att man har blivit förrådd. Det är en positv förändring. När jag var liten skulle opponenten i barnfilmer oftast förnedras på olika vis, tex få ägg i ansiktet. Det tyckte jag aldrig om!

4) Jag roade mig med att försöka följa med i dramaturgi-kurvan(kallas ibland Disney-dramaturgi eller klassisk dramaturgi. Och ja, allt fanns med! Anslag, fördjupning,upptrappning,klimax,avrundning. Tom en del överraskningar.

Andra recensioner:GP ltz,DN,svd. Den ligger 1-a på biotoppen just nu. Här kan du se en smakprov/trailer för filmen:I samarbete med Filmtrailer.se

onsdag 22 februari 2012

pärla barbie klistermärke Vi hade inte. Kommer inte att. Skulle komma att. Kunde inte tro att. Visste inte att.

Har du hört talas om poesiboken "pärla barbie klistermärke Vi hade inte. Kommer inte att. Skulle komma att. Kunde inte tro att. Visste inte att.

Ja, allt det där långa är titeln alltså! Ganska ovanlig titel får man säga. Eftersom jag har väldigt lite intresse av poesi tänker jag inte köpa den. På sin höjd blädda i den i någon bokhandel om jag råkar se den.


För jag blir ändå lite nyfiken. Sjuk titel.

Artikel i svd och DN. Köp den på Bokus eller Adlibris.

Ormstenens gåta

Ormstenens gåta av Jason Goodwin
Betyg:4
Ålder:Vuxen
Förlag:AlfaBeta
ISBN:9789150109139
Köp den tex  på: Bokus eller Adlibris  eller Ginza
Själv fick/stal jag min av Henrik från Olika Sidor, på bloggträff väst. Tack! Henrik och de andra fick också svara på mina frågor..

Yashim är eunuck och väl ansedd i Istanbul där han har varit i sultanens tjänst, och Ormstenens gåta är andra boken om Yashim. Yashim har tillräcklig hög ställning för att kunna strunta i påbudet att alla skall ha fez, och därför kan ha gå runt med sin gammaldags turban. I boken träffar Yashim på en fransman, dr Lefèvre, som verkar leta efter några värdefulla reliker. Dr Lefèvre blir mördad efter att han bott en natt hos Yashim och för att inte bli misstänkt bestämmer sig Yashim att försöka lösa mordet.

Historien utspelar sig på 1830-talet i ett Istanbul som alldeles nyss hette Konstantinopel, och jag skulle bra gärna vilja åka dit! Så mycket att jag blev tvungen att beställa en resa för mig och maken till Istanbul i slutet av mars.

Sammanfattningsvis så var boken full av dofter och färger och smaker. I början av boken räcker detta för att uppehålla mitt intresse, sedan mot mitten sjunker det lite. Det blir lite för många personer, lite för många stickspår. Men nånstans vid sista tredje delen blir det riktigt spännande!

Vad jag vill stjäla från Ormstenens gåta:

1) Istället för att säga "...långt innan de föddes."
- "...långt innan de knöt sina pyttesmå nävar och drog in sin första pust av Istanbuls luft, en luft tyngd av muezzeriners rop, lukterna av hav,cypresser,kryddor och avlopp"

2) När den sjuke sultanen bad slaven hälla upp medicin mot läkarens order:
-"Doktor Millinger-", började slaven.
"-är min läkare. Men jag är sultan, Häll upp!"

3) Matbeskrivningar. Jag vet inte vad hälften är men det låter fantastiskt.
-"knaprigt makrillskinn som lossats från köttet och fyllts med nötter och kryddor, små böreks fyllda med ost och dill,auberginer fyllda med kryddat lammkött, samt ett litet fat med fyllda courgette-blommor"

Det finns också många fantastiska beskrivningar av när Yashim lagar mat. Mycket kretsar kring mat i boken.

4) Gestaltning
"Han steg runt den unge mannen.När han gick förbi kände han  hans andedräkt mot ansiktet, sur som en taverna."

5) Yashims beskrivning av hur han känner att han är mysteriet på spåren(Genialt enligt min åsikt!)
"Xani.Amelie.Gyllius. Jag känner mig som jag håller på att återskapa en sällsynt och häpnadsväckande maträtt av ett minne av hur den smakade.Vi har alla ingredienserna med - men smaken är fel på något vis."

Reastart för bokhandeln i Kungälv

 Reastart! Jag och barnen(en av dem förkyld och nysande) begav oss till affären ca kl 0800.  Det var inte många kunder i affären, men fullt med böcker var det!
 De fick välja varsin bok och så tog jag några. Här ligger de i den gula rea-kassen.
Och de här böckerna blev det: "Vilken Hello Kitty är du"(bok med test), "100 djur", "Ottolina och den gula katten" av Chris Ridell  och "Cirkusmysteriet" av Martin Widemark.

Och så fick vi med oss en lapp där det stod att det är 20% rabatt på reapriset i vecka 9.Det får nog bli en tripp till då. Hm. Kanske blir det någon emellan också...


Här är en artikel om rean i DN.

tisdag 21 februari 2012

Vad får dig att kommentera ett inlägg?

Jag startade Boktjuven i december och jag har gjort 98 inlägg i skrivande stund, och på dem har jag fått totalt 225 kommentarer, inklusive mina egna.

Tack för dina kommentarer! Det är lika roligt varje gång det kommer kommentarer. Tack också till dig som läser men inte kommenterar. Jag är lite nyfiken på dig.

Vad är inte poppis att kommentera?

Men vad är det som är poppis att kommentera på? Tja till att börja med kan jag konstatera vad som INTE är poppis att kommentera på och det är mina "Vad vill jag stjäla"-inlägg, dvs recensionerna."  Jag gissar att det bland annat handlar om att dessa inlägg helt enkelt är lite för långa.Jag gör dem mycket för att få fram en lista med tips till mig själv och då kan jag lätt bli lite långrandig.

En annan sak som inte är poppis är "Egna texter", men det förstår jag. Man vet aldrig hur känslig/snarstucken den som sitter bakom bloggen är.

Något båda dessa kategorier har gemensamt är också att det handlar om ämnen där det inte är självklart att du som läser har en åsikt.

Vad är poppis att kommentera?

De inlägg jag har skrivit om "hen", "Alfons kulturhus" och även andra som jag har märkt "Språk/kultur/debatt" är de mest kommenterade, och det är också dem som har lockat flest antal olika läsare att kommentera.
Det tror jag beror på att många har (starka) åsikter om dessa ämnen.

Ett fristående inlägg, som jag var förvånad att det fick så många kommentarer är Sara Kadefors magiker eller realist? Jag gissar att det beror på att det var en hyfsat enkel frågeställning och framförallt: kort och koncist.


Kommentera gärna det här inlägget med: precis vad som helst....ELLER något eller båda av:

Vad får dig att kommentera ett inlägg?

Vilken typ av inlägg har du fått mest kommentarer på din blogg?

Bokhandeln i Kungälv laddar för rean....del 5

 Idag var det många böcker som var upp-packade i Kungälvs bokhandel. De anställda stod och packade upp böcker för fulla muggar, och det var mycket kvar, sa en av dem.
 Närbild från barn&ungdomshyllan. Den röda längst till vänster, i mitten, den skall jag köpa. Det är Ottolina och mysteriet med den gula katten.


I morgon kl 07.00 öppnar de! Jag tänkte faktiskt överraska barnen med att vi åker dit före skolan börjar, och så får de välja varsin bok. Och jag kanske väljer ett par, jag också. Rapport följer. :)

Vad är poängen med "Känn med hen?"

I dagens DN läser jag en artikel om en ny barnbok "Känn med hen".
Författaren Annette Skåhlberg har skrivit den som en "reaktion" på den första boken med hen "Kivi och monsterhund", som jag har skrivit lite om här.
Ett annat inlägg på bloggen som behandlar hen är: "Blir barn förvirrade av hen"

Bla står det i artikeln, att boken ”Känn med hen” handlar om fem medlemmar i familjen h; hun, hin, hån, hyn och hen. "

Annette Skåhlberg säger att hon inte är emot ordet hen, men att hon har "pratat med vissa barn om ”hen” och de förstår inte varför hon och han inte kan vara lika starka som de är. Varför det behövs ett ord som ”hen”."

Naturligtvis förstår inte barn det, men det betyder inte att de inte kan påverkas av saken.

Som jag ser det är syftet med boken att driva med ordet "hen" och därmed försöka sätta ett löjets skimmer på det ordet. Men jag förstår inte varför, om nu författaren verkligen inte har något emot ordet? Fast det var kanske bara ljug.

Kul bilder är det iallafall!

P.s Kul artikel i svd idag av en språkvetare som jämför hen med att man i engelska tydligen ibland använder "they" för samma syfte. Dessutom har artikeln en lång länk-list för den som vill läsa en massa om hen. Själv hoppar jag över det sista, börjar bli lite hen-mätt just nu. .)

Uppdaterat: Uppföljning i DN ang. bla "Känn med hen" och  "Många rädda att könsrollerna skall ändras" 
och Skolan mer könsneutral.

Och det lilla roliga misstaget som gjordes på hovets hemsida: Ska prinsessan heta David?Tematrio -boktips inför rean

Den där tema-triosarna som jag har sett hos många bloggar tex Och dagarna går..., och som är skapade av bloggarn i Lyrans Noblesser,  nu är det dags för mig också att hänga på detta.

Denna gång handlar det om rea-tips. Jag har redan tipsat om rean i Rea-tips för barn och ungdom. dessutom fotar jag Kungälvs bokhandel varje dag för att dokumentera hur de förbereder sig för rean, se: Bokhandeln i Kungälv förbereder sig för rean.

Men jag tar och dyker ner i rea-katalogen en gång till. Som vanligt blir det för barn/ungdom när det kommer från mig:
1. Bläckhjärta(ungdom) en härlig fantasy/magisk realism bok om kärlek till böcker. Recension här.
2. En himla massa gåtor. (9-12 år) Jag vet inte om alla barn älskar gåtor, men mina gör det iallafall.
3. Ottolina och mysteriet med den gula katten(6-9år). Den här skall jag köpa själv! Jag har inte läst den, men alla andra Ottolina böcker har varit jättemysiga. Absurd engelsk barnbok.

måndag 20 februari 2012

Bokhandeln i Kungälv laddar för rean....del 4

 Idag hade bokhandeln i Kungälv alldeles säkert öppet, men jag glömde liksom gå dit. Så jag fick allt knata dit på kvällskvisten och ta mitt dagliga foto. Jag förstår att många hänger på låset till min blogg mycket just för att se hur Bokrean i Kungälv utvecklar sig. Eller hur?
Men även när det är stängt kan man få ledtrådar. Till höger samma fönster som jag fotade igår.
Men notera den subtila skillnaden. Istället för ett hoptryck färglatt lakan ligger det nu bokhögar i fönstret också...

Boktjuven går förlorad...

I dagens DN finns en artikel om att Online-spel och bloggar går förlorade
för framtiden och den hänvisar i sin tur till en annan DN-artikel som handlar om att Kungliga biblioteket inte bara lagrar kvantitet utan också kvalitet.
 

  Det betyder att om tvåhundra år så kanske det inte går att läsa innehållet i Boktjuven.....Snyft!

Nä, ärligt talat så tycker jag inte det är så konstigt. Dock är det nog rätt att Kungliga Bibiloteket funderar på hur de skall sköta sparandet av litteratur och andra "trycksaker" framåt.

För jag tror att boken är på väg ut och bort, till förmån för läsplattor och liknande. Tror inte du det?


Innan tryckta böcker fanns handskrivna böcker, innan handskrivna böcker fanns tex lertavlor och stenar.


Samma dag finns en artikel hur svårt det kan bli att bevara Starwars prylar, och andra saker av plast.
Synd kanske, men till slut blir det ju fullt på jorden, om vi skall spara allt.

Sara Kadefors magiker eller realist?

Dagens GP citerar  Bokhoras intervju med Sara Kadefors. Så här sa hon :
"Jag hatade overkligheter och ville bara läsa berättelser om problem. "

Om jag läser lite längre i samma intervju så fortsätter resonemanget:
"Det är lustigt för så är det fortfarande. När det är för lättsamt och skojigt blir jag väldigt uttråkad, liksom när det blir magiskt eller om det kommer nån vampyr eller så. "
Detta förstärker bara min uppfattning att det finns en tydlig uppdelning i de som bara gillar realism och de som föredrar magiska berättelser.  Jag har skrivit om detta tidigare detta inlägg och ett inlägg till,   men framförallt blev det tydligt för mig när jag gick författarskolan och ca hälften alltid klankade ner på allt magiskt! Se Om att skriva del 3


Sara Kaderfors är alltså utpräglad realist. Själv är jag lika mycket åt andra håller, dvs magiker. Vad är du?

Egen text: Njals saga - fanfiction

En skrivuppgift vi hade på kursen i  Fantasy & Skräck var att vi skulle skriva en berättelse där någon som just hade dött spelade en roll. Jag bestämde mig att skriva om en figur från Njals Saga, Gunnar på Hlidarende. Det jag mest kommer ihåg om honom är att en gång är ett gäng andra vikingar efter honom. Den första går in och blir nerhuggen med en yxa. Då frågar en av de andra:

-Är Gunnar hemma?
-Det vet jag inte, men hans yxa är.

Gunnar slutade sitt liv som draug, dvs den nordiska sagans motsvarighet till Zombie.

 Ur wikipedia:

Gunnar Hámundarson, även kallad Gunnar på Hlidarende, är en av hjältarna i Njáls saga. Han  är bäste vän med Njál. Gunnar är stark, stilig och skicklig på att slåss.
...
Gunnar blir anfallen av sina fiender på Hlidarende, och kämpar tappert. Han dödar två av sina angripare och sårar sexton. Han skulle kanske ha klarat sig om inte hans bågsträng hade gått av och Hallgerd vägrade att göra en ny av sitt hår. Till slut blir han i alla fall dödad av sina numerärt överlägsna fiender.
När Gunnar har dött blir han en draug, och hans son Hogne och Njáls son Skarphedin hör honom sjunga en sång i sin gravhög och tolkar den som att han vill att de skall hämnas hans död
Draugen

Jag ser ingenting. Det är svart. Jordsmak i munnen. Mer än smak. Det är jord. Jord i munnen? Var är jag. Jord mellan fingrarna. Något tungt på magen. Jord? Hallgerd, min falska hustru vägrade mig sitt hår till pilbågen. Därför kunde fienden ta mig och lägga mig i graven. Min yxa var inte hemma den dagen och pilbågen, den fick jag inte hjälp med. Urk! Jag spottar ur jord ur munnen men det rinner hela tiden ner ny jord. Har jag ont? Ryggen känns inte. Jag som brukar ha ont i ryggen. Jag kämpar fram handen och känner på magen. Jorden faller ner i ett hål. Ett stort hål i magen och något vått. Blod. Jag trycker på det. Nej, det gör inte ont. Är jag död? Hallgerd orsakade min död. Min egen lagvigda. Det var hon hela tiden. Bråk och bråk med Njals hustru. Och mina söner sedan, hur klarade de sig. Ligger de här bredvid mig? Njal lovade att skydda dem, och han är en hederlig man, men vem vet vad han tänker nu när jag inte är kvar. Inte visste jag att man kunde röra sig efter döden. Var är särimner? Knappast här nere i graven inte. Sådan tur har jag inte. Den tjuvaktiga Hallgerd blev min olycka. Till och med från kyrkoboet stal hon. Fejd med Njal, min bästa vän. Vilket otyg. Satkärring! Söner hör på mig, lämna den hustru som ställer till bråk. Låt henne klara sig själv och välj en fredlig väg. Hämnd leder bara till mer bekymmer och olycka och elände. Jag är död men jag kommer inte vidare. Nu har jag spaknat till en halvdöd. Jag kommer inte ut. Jag får dväljas i graven i all evighet. Kan jag knacka på stenen underifrån? Med stor möda lyckas jag få upp en av händerna så jag känner undersidan. Den är skrovlig. Undrar om de skrivit något på den. Jag knackar. Inget hörs. Jorden stoppar ljudet. Men jag rubbar stenen lite. Lite lite. Nej nu får jag sova.

Lite ljus sipprar ner uppifrån. Det är nog morgon. Jag känner en konstig lukt av något ruttet. Är det jag? Hålet i magen. Var det värt det? Jag kunde ha förskjutit den falska Hallgerd och levt i frid. I god kamratskap, med äventyr och sång, men ingen infekterad fejd. Ingen ruttnande mage. Jag är fördömd. Men min son är än ett barn. Min son kan få ett bättre liv. Hur skall han veta?  Jag börjar skalda en visa som jag sjunger om och om igen oavbrutet. Jag måste varna ungdomarna att de inte skall slösa bort sina liv på hämnd och strid och kiv. Sången blir längre och längre. Jag tror jag hör min son där uppe. Lyssna. Lyssna. Lyssna nu mina barn!


Olycka – olycka – att låta kvinnfolket tjuva bort dina vänner.
Lämna yxan hemma. Slut fred. Slut freeeed. Lyssna. Lyssna. Lyssna alla unga.

söndag 19 februari 2012

Bok2 som sågas av 8-åring

8-åringen:
-Jag gillar inte sagor som är så här: Någon går till skolan, tappar sin suddis, tar upp den igen osv osv. Tjocka böcker med många ord men ingenting händer!
Tvillingsystern:
-Men, FINNS det verkligen såna böcker?!
-Den heter Alvas nya bästis.

Bokhandeln i Kungälv laddar för rean....del 3

Bokhandeln i Kungälv fortsätter att ladda för bokrean - Idag genom att vila. Stängt idag.


Men genom ett sidofönster noterar jag att flitens lampa varit tänd, när jag ser att ett av de färggläda täckena är borttaget och bordet är fullt av högar med böcker. På just detta borde var det mest de gamla vanliga om whisky osv. Men iallafall. Det är på g.

Alfons i blåsväder

I dagens GP(19 dec) hittade jag 3-4 helsidor om Alfons Åberg, eller rättare sagt projektet att göra om ett K-märkt hus i trädgårdsföreningen till ett Alfons Kulturhus. Annelie Hultén(S), kommunalråd i Göteborg har inte velat låta sig intervjuas, men däremot svarat på GPs fr¨ågor via email. Här beskriver GP varför de har gjort den här kritiska exposén över Alfons  kulturhus.

Min första reflektion var att det var ovanligt att se flera sidor om en barnbokskaraktär i GPs första-sida! Det gjorde iallafall att jag omedelbart knyckte till mig tidningen och läste allt noggrannt. I papperstidningen finns mer skrivet än de har lagt ut på nätet. Expressen  hade också en artikel.

Jag läste och läste och försökte fundera på vad jag tycker om saken. I en artikel antyddes att projektet hitills inte var helt finansierat vilket får mig att associera till barnpalatset i Stockholm som nyligen gick i konkurs. Å ena sidan verkar det kul med ett Alfons kulturhus, å andra sidan är huset de skall bygga om ett oerhört fint hus och det kan vara lite synd att ändra det.


 Men när jag kommit till slutet av artikeln har jag samlat tankarna och bestämt mig. Jag är inte övertygad av påståenden om mörkläggning som lika gärna kan vara att Gunilla Bergström inget ville säga förrän det fanns finansiering. Detta är ett för bra projekt för att fälla på så oklara grunder. Det är bättre att satsa krutet på att försöka få fart i projektet istället för att fälla det.

Jag vill ha Alfons kulturhus till Göteborg!


lördag 18 februari 2012

Vad sa Flaubert om lycka?


Jag vill tipsa om en intressant  radio-essä om lycka av Johan Norberg, där han bland annat menar att många teorier från dagens själv-hjälps böcker  utvecklades för mycket länge sedan av tänkare som Aristoteles, Augustinus, Locke och Rosseau. Detta var den gladaste bilden.
Ni skulle sett de andra.

Vad Flaubert sa? Jo, enligt radio-programmet ovan sa han så här:

”Att vara dum, självisk och ha god hälsa är de tre förutsättningarna för lycka – men om dumheten saknas är allt förlorat.”