söndag 14 oktober 2012

Veckans bokbloggsjerka

Fråga 1 är om det var rätt person som vann nobelpriset?
Jag har inte läst någon bok av honom, och har ingen en åsikt om bokens kvalitet.

Att Mo Yan är jämförelsevis regimvänlig har skapat en del kritisk debatt, se tex "Mo Yan en betydelsefull bricka i den kinesiska regimens spel" och Fredspristagaren Ai Weiweis kritik.


Jag önskar att litteraturen kunde vara oberoende av politik men det är inte realistiskt. Jag känner mig dock inte tillräckligt insatt för att ha en åsikt om det av politiska orsaker var fel att ge Mo Yan priset.

Fråga 2:Hur många böcker finns just nu i din att-läsa-hög?


Jag har en del olästa böcker i bokhyllorna, men av de mer nyanskaffade lyckades jag rafsa ihop följande hög.

Några i botten kommer jag nog inte att läsa.

Dåligt samvete1: Recex

Jag får dåligt samvete när jag har fått Recex och det har gått lång tid utan att jag har recenserat dem eller kanske ens läst dem. Just nu har jag bara ganska nyinkomna olästa sådana(tex den översta i högen "Jakten på svenskheten"), däremot har jag minst tre stycken som jag läst, men inte har hunnit skriva om.

Dåligt samvete2: Fådda böcker

Och så har jag lite dåligt samvete för boken "Fallvatten" som jag fick av maken för någon månad sedan inte har läst ut än. Den har inte riktigt lyckas gripa tag i mig än.

 

23 kommentarer:

 1. Det där med att fådda böcker förblir olästa har jag faktiskt slutat att ha dåligt samvete för :)

  SvaraRadera
 2. Jag visste inte att du var med i jerkan, vad kul att äntligen hitta någon man känner igen sedan innan!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är med i bland och ibland inte. :)

   Radera
 3. Jag känner också att man har dåligt samvete över att inte ha läst de böcker man fått men de börjar få ett så gott sällskap att jag precis som Monika inte längre kan ha dåligt samvete för det för i så fall skulle jag inte göra annat än att gå och må dåligt.

  Det är precis som du säger många gånger svårt att ge sig in i den samhällsdebatt och politik som ligger bakom kommitténs beslut men jag tycker ändå det är roligt att de valt någon som skildrar genom magisk realism, det är ju inte något som annars ses som så "fint" i de kretsarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det håller jag med om! José Saramanga tillhör också den genren. Kanske är en uppgradering på gång?

   Radera
  2. Man kan ju alltid hoppas

   Radera
  3. Haha, José Saramago hette han! Saramango är en James Bond skurk, tror jag. :)

   Radera
 4. Håller med, jag beklagar den politiska debatten kring litteraturpritagaren... det ska vara "framstående idealistiska verk", inte det som vi tycker är politisk korrekt för tillfället. :/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är svårt att få ett så pass stort pris fritt från politik.

   Radera
 5. Jag brukar också få dåligt samvete om böcker jag fått står för länge i bokhyllan!

  SvaraRadera
  Svar
  1. För mig har detta ökat sedan jag skaffade blogg. :)

   Radera
 6. Jag får också dåligt samvete av att inte hinna med att läsa "fådda" böcker...

  SvaraRadera
 7. Jag har fått mitt första recensionsex och det är en bok som intresserade mig när jag hörde talas om den, men när jag fick den kändes det som en läxa så jag har skjutit upp läsningen. Lite dåligt samvete, ja. Men det är en av få olästa böcker jag har hemma. Jag brukar inte ha så enorma högar.

  SvaraRadera
 8. Jag får inte dåligt samvete om böcker jag fått lämnar olästa. Det är för att jag vet hur svårt folk tycker det är att ge mig böcker, tror jag! (och förr eller senare blir nästan alla böcker lästa, men det kan ju ta sin tid)

  SvaraRadera
 9. Jag försöker jobba på att inte få dåligt samvete för fådda böcker som står kvar oläst i bokhyllan. Vad jag läser styrs så mycket av vad jag är sugen på just för stunden, ibland läser jag en fådd bok nästan omgående, andra gånger får de stå och vänta i månader, år...

  SvaraRadera
 10. Jag får fort dåligt samvete för rec.ex. Ibland är det en i en serie och man har några att läsa före det känns stressigt :/

  SvaraRadera
 11. Ja, recex som fått vänta en stund brukar jag också få dåligt samvete över :/

  SvaraRadera
 12. Om man begärt rec.ex och sedan inte hunnit läsa dem får man nog lite dåligt samvete, men inte om de är skickade av förlaget utan att de frågat före.

  SvaraRadera
 13. Själv vågade jag inte berätta, men du vågade ju visa dom också :)

  SvaraRadera
 14. Vissa fådda har jag dåligt samvete om, t ex sådana som jag faktiskt önskat mig :/

  SvaraRadera
 15. Jag har också en drös fådda böcker som verkar förbli olästa och det känns så taskigt att inte läsa dem. Men så mycket annat jag vill hinna läsa innan jag lyckas komma till dem.

  SvaraRadera
 16. Jag håller med om att man inte har något ansvar att läsa recex som man inte bett om. (Fast de flesta jag har fått har jag bett om eller tackat ja på en fråga -vilket jag ser som liktydigt. En sorts kontrakt har uppstått.)

  Känslan påminner om den jag har haft de gånger jag har varit med i bokcirklar - att jag måste läsa en viss bok. Då vill jag inte alltid det.

  SvaraRadera