onsdag 24 oktober 2012

Stina Wirséns svar om Lilla hjärtat

dn.se idag finns en replik av Stina Wirsén angående Lilla Hjärtat. Hennes slutord är:

"Om några av dem som ägnat all kraft åt att hata Lilla Hjärtat kunde fokusera på att arbeta mot den verkliga rasism som präglar vårt samhälle, skulle mycket vara vunnet."

Jag har själv tänkt en hel del på Lilla Hjärtat sedan debatten klingade ut. Dels har jag tänkt lite som Stina skriver i sitt slutord. Jag känner och tycker om mörkhyade personer som har blivit mobbade pga hudfärg, när de var barn. Om mobbarna hade läst "En liten skär" som små, kanske hade det inte hänt. Vem vet. Budskapet i historierna är gott, och  ett barn känner inte till att bilderna påminner om gamla nidbilder. Historierna föder empati och är roliga. Kanske kunde det bli en ljusglimt i en troligen förfärlig barndom(mobbarnas alltså). Och om de inte fick läsa dem hemma, kunde det nog hända på dagis.

Men det handlar också om uppvuxna barn, ja vuxna alltså, som blir ledsna att det plötsligt är okey att publicera bilder som påminner om gamla nidbilder.  Min egen slutsats efter lång tid av velande är ändå att jag tycker att filmen skulle ha ändrats. Så den inte påminner om nidbilderna. Att inspirationen inte kommer från nidbilderna utan från afrokubanska källor, som Stina Wirsén berättar,  hjälper inte så mycket, för ja hon har rätt, vi är styrda av anglosaxiska bilder - och då blir det ändå dessa som som associationerna går till.

Problemet med att ändra bilderna är förstås först och främst ekonomiska. Jag misstänker att barnkultur väldigt sällan går bra ekonomiskt och kan bara gissa hur mycket det skulle kosta att dra in filmen, ändra den och sedan låta den komma upp igen - troligen astronomiska summor.

Jag vill också länka till ett lite äldre debattinlägg som jag hade missat: "Rasism kan inte restuscheras bort".
Och läs också Helena på barnboksprats  recension av filmen.

2 kommentarer:

 1. Det är ju inte heller så "enkelt" som att ändra filmen, eftersom filmen är baserad på en drös böcker där Lilla Hjärtat är med. Intressant att klagomålen dök upp först när hon hamnade på film...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, de redan utgivna böckerna är inte så lätta att ändra.

   Ja, jag undrar hur det kommer sig. Kanske är det eftersom filmaffischerna varit mer synliga för de som inte vanligen läser barnböcker.

   Radera