tisdag 9 oktober 2012

Sorgboken

Sorgboken av Maria Farm
Ålder:  9-12 år(Äldre funkar också, inkl. vuxen.)
Förlag: Rabén&Sjögren
Köp den tex påBokus eller Adlibris.

Jag fick Sorgboken på en bokfrukost på Rabén&Sjögren.

Sorgboken är en bok om sorgbearbetning för barn som förlorat någon närstående, tex en förälder eller ett syskon. Oerhört fina illustrationer av Anna Harvard.

I motsats till Min farfar och lammen som jag tidigare recenserat, så tar inte denna upp tekniska detaljer kring begravning, utan den handlar om sorg. Jag tror att det  är en bok som man läser efter begravningen, kanske långt efter. I boken kan man känna igen sig och lära om hur sorg fungerar. Författaren är psykolog och arbetar med barn och vuxna i sorg.

Jag tycker att det märks i boken att hon inte tar sin exempel ur luften. Hon har tidigare skrivit liknande böcker för vuxna.Sorgboken kan både användas som en bok som barn med sorg läser själv, tillsammans med en vuxen, eller för vuxna som vill förstå barnets sorg och hitta de enkla ord och uttryck som går fram till ett barn.

Boken väjer inte för svåra områden och tar exempelvis också upp den extra sorg som den som förlorat en förälder som blivit dödad av den andra föräldern.

Vi sörjer randigt

"Vi sörjer randigt...Svarta och ljusa ränder, där det på sikt blir allt fler och tjockare ljusare ränder."
Eller så här. Bilden visar hur det känns för en som förlorat en närstående i en stor katastrof såsom Tsunamin. Tidningar och TV är fulla av detaljer.
Maria Farm berättar om boken
på Rabén &Sjögrens bokfrukost.
8 kommentarer:

 1. Kanske kan vara något för mig och Junior.

  SvaraRadera
 2. Jo, jag vill definitivt läsa den här. Den verkar oerhört bra :)

  Just det här med nyhetsrapporteringen kring katastrofer eller mord, särskilt de som ska ha med alla detaljer, har jag tänkt tidigare på att det måste vara ett helvete för offrens familjer.

  SvaraRadera
 3. Är du en bloggare med författardrömmar? Har du drabbats av skrivkramp?
  Kolla då in skrivutmaningen, på:

  http://punktebba.blogspot.se/2012/10/skrivutmaningen-vecka-41.html

  SvaraRadera
 4. Det där med att sorgen är randig känner jag igen...

  Det här är en bok som jag måste kolla närmare på-

  SvaraRadera
 5. Ja, det är en fin bok och det där med att sorgen är randigt tycker jag var lite extra träffande. Det känner jag igen från mildare sorger.

  SvaraRadera