måndag 1 oktober 2012

Saga Swärd, Omskakare och världsresenär

Saga Swärd, Omskakare och världsresenär
Ålder:12-15 år
Betyg:3+
Köp den tex från Bokus eller Adlibris

Sedan Sagas tvillingbror Fabian dog i en olycka får Saga bo hos sin mormor, för mamma och pappa orkar eller vill inte ta hand om henne. Kanske tycker de att olyckan var hennes fel? Det börjar hända att Saga hamnar i nya världar. De är verkliga, det vet Saga, men vare sig mormor eller någon annan tror på henne. Eftersom hon förefaller att somna eller svimma när hon kommer in i en värld tror att läkaren har fått narkolepsi.

Efter hand förstår Saga att det finns onda krafter som vill skada alla världarna, och även de mellanrum som finns mellan världarna. Men Saga är en omskakare, en viktig person i som kan skapa kaos eller laga världen. Men det enda hon egentligen vill är att få tillbaks sin bror.

Sammanfattning: Boken är både lättläst och tidvis väldigt spännande men jag tröttnar ändå då och då. Boken hade vunnit på att kortas, speciellt i inledningen. Jag får i början flera associationer till Alice i Underlandet, men boken blir lite mörkare efter hand. Mest spännande blir det när Saga kommer till världen där den onde Baron Sam härskar(Jmf Baron Samedi).  Boken handlar om död, liv och religion.

Vad jag vill stjäla från Saga Swärd:

1. En klassisk fantasy-mentor hjälper inte alltid så mycket....
 ”-Jag har många fler ställen att vara på. Från och med nu får du klara dig själv. 
Saga brusade upp.
-Men du har ju inte hjälpt mig ett dugg!”

2. I en av de först av världarna hamnar Saga i en kö och det är först efter en stund som hon förstår vad kön går ut på. Alla i kön måste säga något poetiskt om maten de smakat, annars blir de mat själva. Tex händer det en som är före Saga i kön, och övriga kommer med olika förslag”
"-Gör en Tårta av henne!
-Nej, en sallad med nötter!
-Använd henne som pålägg! ”

3. ”Någonting i rummet hade förändrats. Det var som om luften blivit tyngre. Utan att förstå hur insåg Saga att hon inte längre var ensam i rummet.”1 kommentar:

  1. Sveriges motsvarighet till Harry Potter skulle jag vilja säga.

    SvaraRadera