måndag 15 oktober 2012

Mormor varnade för bok för 30 år sedan. Idag läste jag ut den.Kristen slåss med Apollyon.
Bild:wikipedia


Kristens resa - John Bunyan  publicerad 1678

Ålder:  OA (Old Adult)
Betyg: 2+
Köp den: På något obskyrt antikvariat? Eller ladda ner den gratis från  Runeberg.org


En läsutmaning - eller en varning?

När jag var ca 11 år så fick jag en boklektion av min mormor. Hon presenterade ett antal klassiker och andra böcker som hon tyckte jag skulle läsa. Jag läste ganska raskt de flesta,eller egentligen alla utom en - Kristens resa.

Av alla böcker hon presenterade var det alltså bara en titel som jag inte blev sugen på direkt. Asch, tänkte jag, jag väntar lite med den. Mormor presenterade "Kristens resa" så här:

-Kan man läsa DEN, då kan man läsa allt.

Jag vet fortfarande inte om det var menat som utmaning eller varning, men mig avskräckte det iallafall i ca 30 år. Närmaste bestämt tills i förrgår. Då fick jag för mig att ladda ner den till min nya Kindle. Och nu har jag läst den! Hoppas du lyssnar mormor.

Handling

Kristen lämnar sin stad och familj på grund av rädsla att Herren skall förinta den med eld. Av Evangelist får han tipset att gå den smala vägen till Sions berg och himmelriket. Efter ca halva resen tappar han sin börda, en ryggsäck med rädsla och ångest.  Vad skall hända på resan?

Och så här tyckte jag

Bild:Runeberg.org
1. Den var verkligen inte lika svår som jag hade befarat. Och inte särskilt lång.

2. Personerna har namn som Halsstarrig, Lättledd, Evangelist,Hoppfull,okunnig osv. Staden där Kristen bor från början heter Fördärv, och på vägen ditt skräms han av jätten förtvivlan, fastnar i misströstans kärr osv.

Både roligt och lite irriterande. 

 3. Berättelsen är vädligt intressant som historiskt dokument, men har inte klarat tidens tand som historia.  Jag trodde länge i början att den var på skoj. Men det var allvar.


Några fler fakta om Kristens resa

Bild:wikipedia
- Enligt wikipedia finns det ett tjugotal svenska översättningar av boken.(!)

-Den påstås där också anses vara en av världens mest sålda verk, vilket dock inte understöds av någon referens.

-Den översättningen jag läste är den som finns på Runeberg.org, av GS Löwenhielm år 1924.

-Den fullständiga svenska titeln i den variant jag läste är:
"Kristens resa genom världen till den saliga evigheten"

-William Thackerays Vanity Fair/Fåfängans marknad baserar sig på en av städerna Kristen kommer till på sin resa.

Några citat ur boken

Här kommer några citat ur boken. Om jag kommer att stjäla från dem har jag ännu inte kommit fram till. V.v. återkom om ytterligare 30 år så har jag säkert svar!


1. Kristen talar till Halsstarrig och Lättböjd om varför de inte skall stanna i staden Fördärv för att dö:
"Om i dön där, skolen i förr eller senare sjunka djupare ned än i graven, ned i den sjön, som brinner av eld och svavel."

2 "Ehuru det nu så förhåller sig - alldenstund de närvarande tingen och våra köttsliga begär äro så nära grannar med varandra och tvärt om de tillkommande tingen och våra köttsliga sinnen äro sådana främlingar för varandra ..."

3 Kristen samtalar med Trofast om när den senare sånär slapp en fresterska som lovade mycket:

"Kristen: Men hon lovade väl ej förnöjelsen av ett gott samvete?
Trofast: Du vet väl, vad jag menar: allsköns köttslig och syndig förnöjelse.
Kristen: Tacka Gud, att du undslapp henne. Den, på vilken Herren vredgas, han faller däruti (Ordspr. 22: 14)."


2 kommentarer: