tisdag 16 oktober 2012

Hur tänker förlag? Ledtråd 2.

Jag har idogt fortsatt mitt projekt att gå igenom ALLA förläggarbloggar som jag hittat i bloggosfären, hitills totalt en(1) för att skapa mig en bild av förlagsbranschen och vad som händer med mitt manus efter jag har skickat in det. Förlagsbranschen är en mycket mystisk bransch för mig. Jag är wannabe författare men egentligen är jag  civilingenjör (datateknik). Att arbeta som ingenjör kan ibland vara ett detektivarbete.

Verkan -> Orsak?

En sak som påminner om detektivarbete som ingenjörer ibland ägnar sig åt är sk, Reverse engineering. Det betyder ungefär baklänges ingenjörskonst, rekonstruktion, att man baklänges tänker ut vilka orsaker som kan ha skapat den verkan som man kan studera. Nu försöker jag tillämpa detta på ett helt annat område.

Hur det kommer att gå återstår att se. Jag kan konstatera att hela bilden iallafall inte är lagd.(Obs understatement!)

Detta är andra inlägget på det temat. I första inlägget utgår jag från ett foto och drar ett antal möjliga slutsatser om saker jag hittar på fotot. En del av dem har jag f.ö sedan dess kunnat motbevisa. Men mer om det sist i inlägget.*

För nu har det nämligen redan kommit en ledtråd till, i samma förläggarblogg. Tur eftersom det är den enda jag vet. Känner du till fler så kommentera gärna, för jag vill gärna ha lite fler att snoka runt i.

Får jag presentera: den jättelilla ledtråden!

I ett inlägg med rubriken: "Saker man gör", hittar jag raden:

"*Läser manus. (Bara ett.)"

Vad kan man då dra för högspekulativa slutsatser från detta? Låt oss titta närmare på den frågan genom att ställa lite frågor runtomkring:

1.  Varför läser hon manuset i fråga?

Jag gissar att det här gäller ett manus som någon annan på förlaget gillat och så vill de ha en "2nd opinion"/alt. chefens åsikt.

2.  Varför bara ett? 

Ett manus skulle kunna tyda på att det är utvalt från en hög. Ett blev kvar.

3.  Varför är det "bara" att läsa ett manus?

Kanske brukar fler än ett manus bli kvar i denna utgallringsomgång. Kanske har de vanliga anledning att fundera en sväng till på två manus. Eller tre.
 
4. Kan det vara mitt manus?

Svar: Helt otänkbart. Ingen skulle ta med sig hem bara "ett" manus om det var mitt. Det är helt enkelt för kort. Kan läsas medan kaffet kokar eller man sitter i telefonkö till skattemyndigheten.
 
5. Vad har hänt med resten av manushögen?

Ödesdiger musik....Dadadadada!  Standardrefusering.
 
* Backlog eller inte?    

Ledtråden från förra inlägget som jag har kunnat motbevisa är lite av vad jag kom fram till i punkt2 i mitt förra inlägg om hur jag spekulerar kring hur förlag tänker. "Finns mitt manus i högen"- där kommer jag fram till att det inte är rimligt att mitt manus finns i högen eftersom det borde ha funnits i en hög tidigare. Jag spekulerar om det kan finnas en stor backlog så att förlaget inte ens har tid att börja titta på manuset förrän flera månader senare och det är därför det tar så lång tid(ibland).

Men sen fick jag kontakt med några andra som skickat in manus till samma förlag, lite senare än jag. En av dem hade hört att de skulle titta på det snart.  (På frågan om det kan vara hennes manus som var det där "bara ett" så svarar jag att det kan det. Det vore roligt.)

Standardisering tack

Mao har jag nu den modiferade teorin att förlag har backlogs på upp till två månader innan de tittar på inkomna manus. Eller ärligt talat vet jag inte riktigt vad jag skall tro. Jag har också hört om ett par fall(annat förlag) där en redaktör/förläggare har mailat författaren i samband med att de fått intresse för manuset och att det har hänt så snart som 2-4 veckor efter inskickat manus. Kanske gör olika förlag på olika vis.

Det tycker jag att de skall sluta upp med och genast införa en standard. Hur skall jag annars kunna luska ut något vettigt?!


11 kommentarer:

 1. Ha, vad du är rolig. BC hörde av sig via mejl till mig efter sex veckor och de var ju intresserade. Ett annat förlag hörde av sig efter tio månader (ej refus) men då var ju manuset redan upptaget. Vilka slutsatser kan man dra av detta? Eh ... inga. Dröjer det länge kan de uppenbarligen vara intresserade i alla fall. Men de kan också vara snabba med att "tinga" ett manus de gillar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tog bort mitt gamla svar för det var för dumt. Hoppas ingen hann se det!:)

   Här kommer mitt nya svar: 10 månader, det var oväntat mycket. Väldigt intressant info. Nu ligger alltså tiden som jag hört mellan 2 veckor(från ett föredrag påbokmässan) till 10 månader. Men jag skulle behöva fler värden.

   Man kan inte dra några som helst slutsatser av något jag skrivit i inlägget - men jag gör det ändå. På skoj. Och om man håller på och försöka gissa runt, så kanske man lär sig något. Det brukar funka med teknik, ju! :)   Radera
 2. Det där "Läser manus (bara ett)" kan ju även betyda att hon hade tagit med sig X antal manus hem för att läsa under helgen men inte orkade läsa mer än ett just den här söndagen...?

  Följer dina efterforskningar med stor nyfikenhet...!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan det mycket väl betyda! Bra med fler möjliga tolkningar! Om vi bara håller på så här en 40-50 år så kommer pusslet att gå ihop. :)

   Radera
 3. Ha, ha! Galenpanna!!!

  Jag har hört att Camilla Läckberg blev antagen efter tre dagar. Amanda Hellberg efter... typ en vecka?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då har vi nu - mellan 3 dagar och 10 månader. Man kan vara ledsen redan första veckan och behöver inte gå och sura förrän ungefär efter ett år. Mer jämna plågor.

   Radera
  2. Det där med jämna kan man ju alltid diskutera...

   Radera
 4. Ha, ha! Ja, det är tur att du är ingenjör, för det verkar behövas en hel del kombinationer av x och y för att förstå hur de tänker! Finns det ingen som har inside information där ute i bloggvärlden??

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns ju ganska många författarbloggar men inte så många om förlag. Jag har hört Lisa Bjärbo prata om när hon jobbade på förlag men jag tror sånt ändrar sig mycket efter hand dvs hur lång tid saker tar. Ju fler som skickar in manus desto mer tungrodd hantering.

   Radera
 5. Underbart inlägg. Jag har - så klart inte en aning- utom att jag har lyckats bidra med att ha koll på en förläggarblogg. En trevlig förläggarblogg - om du frågar mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker också den är trevlig. Väldigt fina foton! Och nu menar jag inte bara på manushögar. :)

   Radera