torsdag 4 oktober 2012

Hur är en bra barnbok - enligt Ulf Stark?

På bokmässan var jag på ett seminarium arrangerat av läsfrämjandet. Titeln var "Vad är en bra barnbok" och den som skulle prata om det var Ulf Stark.

-Det var ju en blygsam titel började Ulf Stark. Så ni kan gå hem från detta och veta exakt.
Sedan tappade han micken. Jag förstod att svaret inte skulle vara en enkel sanning. :)

Gammal i gemet

Ulf Stark berättare att han har skrivit jättemycket böcker och också varit med i branschen i eviga tider. Exempelvis är han med och väljer vilka böcker som skall få litteraturstöd. Originalitet komplexitet och intensitet, är ganska fungerande kriterier på en bra (barn)-bok.

Senaste numret av Opsis Barnkultur handlar om Ulf Stark

Vad förenar två bra böcker?

Men om han jämför två eller tre stycken böcker så är det inte så lätt att se vad som förenar dem.
-Nalle Puh är jättebra. Och James Joyce.. är också bra. Vad förenar dem? Det finns inget sånt recept. Men i en bra barnbok lägger författaren ner en del utav sin själv. Boken skall ha själ.


Kritik=?

Ulf Stark berättar vidare att han är selektivt känslig för kritik. Positiv kritik rinner av honom och fastnar inte. Negativ kritik kan han gå och älta. Och tänka så här:

-Fan jag skriver inga sådana här böcker mer.

Hans ungdomsbok Karlavagnen fick halvljummen kritik; ett par rätt dåliga recensioner. Men han tänkte skit i det, han kan skriva i andra genrer. Ska man snegla på/pröva publiken? Det gör iallafall inte Ulf Stark. Utom för hunden. Hunden är tacksam, och ger en inte så mycket kritik och man kan muta den med hundkex. Börjar man fundera över hur mottagandet skall bli, så kan man riskera att i sin iver att skriva något som ungar gillar eller vad förlagen tror kommer att slå så blir det lätt stereotypa böcker.

Det vill Ulf inte. Han vill skriva smala böcker med innehåll.


Sammanfattning

Sammanfattningsvis säger Ulf så här om vad en bra barnbok är att det är svårt att hitta recept, men:

- Författarens själv skall vara med.
- Boken skall ha intensitet.
- Läsaren skall helst möta en annan själ.


Kommentar: här är en länk till beskrivning av  Opsis barnkultur som handlar om Ulf Stark.

2 kommentarer:

  1. Åh, vad roligt med ett referat av det seminariet! Jag hade gärna velat gå men hann inte ner till det. Ulf Stark är en fantastisk författare tycker jag.

    SvaraRadera