lördag 6 oktober 2012

Hon,han,hen - på bokmässan

Ett annat fördrag jag lyssnade på på bokmässan hette Hon han hen – barnböcker utan kön
Deltagare var: Jesper Lundqvist, Catharina Wrååk, Lena Arro, Kristoffer Leandoer, Patrik Hadenius
Han/hon eller hen? Vi fick rösta.
Bland annat gjordes kul handuppräckings-enkäter angående om man tyckte att diverse bilder föreställde en han, en hon eller en hen.
På Kivi har jag för mig att nästan hela panelen och större delen av publiken röstade på hen. Annars var det mest hon och han på andra figurer.

Fast Jesper Lundqvist(Författare till bl.a. Kivi och den gråtande Goraffen, samt Kivi och Monsterhund boken som utläste den intensiva hen-debatten i våras) röstade på hen varje gång.
 

Och någon i publiken som av debattledaren påstods vara från språkrådet röstade på den. Har jag för mig. Eller om det var på hon/han.

Kristoffer Leandoer skrev Namnsdagsflickan, där ordet hen inte används, men två personer i boken specificeras inte könsmässigt. Man får helt enkelt själv välja vad man tror. Och det gör man utan att fundera så mycket på det. Läs gärna min recension.

Lena Arro har skrivit böckerna om Micklan, tex Micklan leta. Micklans kön är inte heller specificerat.
I en bok för så små barn används ofta inte pronomen utan namnet upprepas.

Hen - en fara från väster?

Vi fick höra om några roande skräckbilder om hen, om hur det finns de som tror att om hen börjar användas måste "alla karlar byta namn till Margareta och bära handväska" och att det skall ha stått i en Finlands-svensk tidning något i stil med " Vi känner nog allt igen en sannfinländsk komplott när vi ser den! Nu anfaller de från väster!"

Och Jesper Kundqvist fick skratt när han menade att Goraff är en artsneutral varelse.

På slutet frågade debattledaren vilka av paneldeltagarna som själva skulle använda ordet hen i en bok. Jag blev förvånad att det BARA var just Jesper Lundqvist som räckte upp handen. En av de andra sa att hen kunde tänka sig att använda det i en faktabok, men inte i en skönlitterär bok. Strange.

Själv tycker jag att hen redan finns som ord och är här för att stanna, iallafall ett bra tag.

Kivi och den gråtande goraffen

Jag köpte f.ö "Kivi och den gråtande goraffen" i Olikas monter dagen efter. Och nu har jag läst den. Och jag tyckte den var så där. Ingen speciellt, och lite krångligt med alla brostrar och mappor. Och så blev det tjatigt att alla skulle kissa hela tiden. Fast det kan hända att jag hade ändrat mig om jag haft en lämplig 3-4 åring att läsa den för som kanske skrattade jättemycket(tex åt kiss-problemen).

Jag har faktiskt inte läst hela del1 dvs "Kivi och monsterhunden" så jag får göra det nångång. Vad jag kan minnas fick den riktigt fin kritik.

Jag kommer inte att skriva en hel recension så jag passar på att stjäla ett par riktigt fina rader från "Kivi och den gråtande goraffen" här:

"Hen är INTE sur, knäpp eller ful!
Hen är ENSAM och LEDSEN!
Det är inte kul att vara den enda av sin sort,
och få höra att en helst av allt borde tas bort."


Vinn Kivi och den gråtande goraffen

Om du har ett barn i lämplig ålder och skulle vilja ha/läsa boken så skriv det i en kommentar här. Om fler än en skrivit in sig så lottar jag om en vecka. Endast öppet för dig som bor inom Sverige, eller rättare sagt som vill ha den skickad till en adress i Sverige.

Du behöver inte dela detta eller så, men däremot vill jag som motprestation att du skriver något om den på din blogg och kommenterar på min blogg när du gjort det, så jag inte missar det! Om du inte har en blogg kan du maila mig så kan jag publicera vad du och ditt barn tyckte.


7 kommentarer:

 1. Hej! Den här boken skulle nog passa mina barn på 4,5 och 2,5. Kiss, bajs och rumpor är väldigt spännande just nu... :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul! Jag lottar om en vecka, ifall det blir fler som anmäler sig. Kommenterar på vinnarens blogg.

   Radera
  2. Ok, jag håller utkik! För övrigt ska det bli kul att ses imorgon i Gbg :)

   Radera
  3. Ah ska du dit också. Så roligt!

   Radera
 2. Låt forskare hålla på med hen........

  SvaraRadera
  Svar
  1. ser inte kisseriet som något problem för 4-åringar

   Radera
  2. Nej mina barn tycker fortfarande att kiss och bajs är kul ibland och i den åldern var det absolut ännu mer. Jag kritiserar inte kisssandet som tema i sig, men tyckte inte själv att det var så kul gjort.

   Dock har jag tappat fingerspets-känslan för åldersgruppen, så blir intressant att höra vad några barn i rätt ålder tycker.

   Radera