onsdag 17 oktober 2012

Håkan Bråkan och den stora fasan

Håkan Bråkan och den stora fasan - Sören Olsson, Anders Jacobsson
Illustratör: Eva Lindén

Ålder: 3-6 år
Betyg: 2
Förlag: Egmont Kärnan
Köp den texBokus eller Adlibris

Håkan Bråkan har fått ett hotbrev. Från en tjej. Hon hotar att pussas. Typiskt alla hjärtansdag-problem. Alla Hjärtans dag är "Den stora fasan".Sammanfattning: Nina Ruthström på Litteraturmagazinet skrev ett debattinlägg. där hon kallade boken könsstereotyp och ifrågasatte förlagets omdöme.  Det orsakade en väldig storm och jag blev nyfiken på vad jag själv skulle tycka, så jag lånade boken på bibblan.

Vad tyckte jag:  Jag tyckte inte det var så farligt som enskild bok. Och nej, jag retar mig inte på "flickmonstret". Men jag har tidigare bara läst en Håkan Bråkan bok. Om det som EnligtO skriver är genomgående att allt flickor gillar alltid är jättetöntigt och kasst, då hade jag retat mig efter ett tag, det vet jag.

Däremot tycker jag inte att historien är speciellt intressant. Allt är ganska förutsägbart, möjligen bortsett från att familjen som kommer på besök har två mammor. Som det presenteras känns det planterat, inte naturligt.  Jag skulle själv aldrig läsa denna bok för barnen, däremot skulle jag inte stoppa om de ville läsa det själva.

Vad jag vill stjäla från Håkan Bråkan och den stora fasan:

1. "Hilda hoppar fram från pappas morgonrock!
-Hjälp, skriker pojkarna.
-Jag är så bäst! ropar Hilda och dansar krigsdans runt Håkan."

2. Pappa frågar varför Håkan plötsligt kan äta hjärtformade choklader:
"Jo, jag vänder på chokladen innan jag stoppar dem i munnen så att de ser ut som stjärtar."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar