söndag 28 oktober 2012

From Somalia with Love

From Somalia with Love av Naima B. Robert
Ålder:12-15
Betyg:4+
Förlag:Frances Lincoln Childrens Books
Köp den tex från Bokus   eller Adlibris

Safia har bott större delen av sitt liv i Östra London med sin mamma och sina två bröder. Nu plötsligt, efter lång tid, visar det sig att hennes pappa faktiskt lever. Och han är på väg till dem. Hur kommer det att bli när han har kommit? Kommer han att tycka att de har blivit för influerade av väst-samhället?

Sammanfattning: Detta är en lättläst bladvändare. En feel-good bok för ungdomar. Det var givande att få leva sig in i huvudet på en ung muslimskt flicka som lever i ett västland. Jag har ibland undrat när jag har sett dessa unga tjejer. Ser de ner på oss som visar håret? Det verkar inte Saifa göra, utan hon koncentrerar sig på att själv försöka uppföra sig på ett bra vis. En sak som lever kvar är en känsla av varmt systerskap mellan Safia och andra flickor/kvinnor.


Vad jag vill stjäla från From Somalia with Love:
1. "I thought to myself, How can you? How can you sit here and talk about weddings and clothes when Ahmed has been gone for a whole week?"
2. "The movie began and I looked at the screen intently, trying not to think about Firdous and Amr who were not watching the movie anymore. This is wrong Safia, you should not be here."

Tack till Kungälvs bibliotek som köpte in boken för att jag bad om det! 
Och tack till Mona på bookworm som rekommenderade boken på sin blogg. Jag trodde väl att jag kunde lita på en rekommendation av en Harry Potter-älskare! :)
  

2 kommentarer:

  1. Låter himla spännande. Borde kanske kolla in den...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du kan alltid ta en tripp till Kungälv bibliotek - där finns den! Det är den första feelgood ungdomsbok om en muslim jag har läst. Första ungdomsbok om en muslim jag har läst överhuvudtaget tror jag.

      Radera