måndag 29 oktober 2012

Betygsätter du böcker? Varför/varför inte?

Jag skriver mest om böcker jag hjärtar.
Bild:  sandrarengren.blogg.se
I veckans bokbloggsjerka frågar Annika:
Betygsätter du böcker? Varför/varför inte?


Betyg - Ja

Mitt svar är ja. Anledningen att jag betygsätter böcker är att jag ofta tycker att jag själv har svårt att förstå om en recensent faktiskt gillar en bok eller ej om det inte finns ett betyg. Undantag är förstås om recensionen är entydigt positiv eller negativ. Men ofta vill den som recenserar lyfta fram både plus och minus, vilket är intressant att läsa om. Som jag ser det säger betyget vad jag egentligen tyckte, medan recensionen berättar varför jag tyckte så. (Och vad boken handlar om förstås.)

Jag sätter ofta ganska höga betyg, vilket jag har fått kommentarer för ibland. 

Det beror på flera faktorer varav den största att jag i första hand vill recensera böcker som jag gillar eller tror att jag kommer att gilla. Mitt syfte är ju att stjäla från böckerna och det gör man med fördel från böcker man tycker om. 

7 kommentarer:

 1. nej, det gör jag inte, betygsätter inte människor heller :)

  SvaraRadera
 2. Jag sätter också väldigt höga betyg, men har ännu inte fått någon kommentar på det. Men det beror ju på att i huvudsak läser man ju faktiskt böcker som man tror att man kommer att gilla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis. Speciellt i början tog jag med alla mina favoritböcker och då blev det många med högsta betyg! :)

   Radera
 3. Jag betygsätter inte böcker, tycker det är svårt. Men andra får gärna ha betyg i sina recensioner :)

  SvaraRadera
 4. Det är kanske det att jag haft en känsla av att alla böcker skulle gå höga betyg som gjort att jag inte betygsätter på bloggen. Fast det är ju absolut inget fel med höga betyg. Skulle ju vara tråkigt att slösa värdefull lästid på dåliga böcker...:)

  P.s. Jag skulle jättegärna läsa Löftet av Tinka Ullbro! Meddela henne gärna min e-postadress! Tack:)

  SvaraRadera
 5. Jag tycker att betyget är ett bra komplement till recensionen för att jag som läsare ska förstå hur bra recensenten tycker att boken faktiskt är.

  SvaraRadera
 6. Jag känner mig sjukt opedagogisk; jag ser gärna att andra betygsätter böcker, men jag vill inte göra det själv. Jag tycker det är svårt att betygsätta...

  SvaraRadera