onsdag 10 oktober 2012

ABACUS-pentagrammet

ABACUS-pentagrammet av Tony Manieri.
Ålder:12-15 år
Betyg: 2+
Förlag B. Wahlströms
Köp den tex på Bokus eller Adlibris


Världens banker är hotade av ett datavirus och den hemliga underrättelse organisationen Warwick Station vill ha hjälp av ungdomarna Sam och Maya eftersom det är de som vet hur man reser i tidsmaskinen. Det gör man med en hemlig kod. Det verkar som om Warwick station ser de som unga rekryter och betalar därför skolavgift på en väldigt dyr skola i London. Strax efter de börjar där är det dags att ge sig iväg till 1956, för sitt uppdrag; att kontakt en avhoppare från  den hemliga organisationen ABACUS lärjungar och försöka få fram information som Warwick Station missade då. Nu hänger hela världsekonomin på hur bra Sam och Maya lyckas.

Sammanfattning: Dan Brown för ungdomar. Tyvärr lite platta karaktärer men ändå rätt spännande, speciellt framåt mitten. Det finns diverse i mitt tycke irriterande logiska luckor. *

Vad jag vill stjäla från ABACUS pentagrammet:

1. Sam och Maya har precis fått erbjudandet att ta uppdraget att resa med tidsmaskinen till 1956.
"-Ni får vårt svar om några dagar, sa Maya och reste sig.När går tåget tillbaka till verkligheten?"
2 "-Vad vet du om den gamla fyren?
-Occhio Mediterraneo? Det vill ni inte höra.
-Jaså, sa Maya."
* Här kommer två exempel på logiska luckor:

Exempel 1:

VARFÖR har ABACUS lärjungar lagt ut ledtrådar för en ”hemlig” kod som potentiellt kan stoppa deras egen planerade bank-attack? Vore det inte bättre att låta bli att göra det?

Exempel 2:

Varför låter Warwick Station ungdomar utföra uppdraget? Okey, det är de som ”kan” koden till tidsmaskinen, men varför blir de inte bara ombedda att ge koden till en vuxen? Möjligen om de hade vägrat ge ut den och därför tvingat in sig själva, men så sker inte.
Jag kan inte låta bli att jämföra Robert Muchamores Cherub-serie, tex Fritagningen. Där är det också barn och ungdomar som är agenter. Där är motiveringen att de skall nästla sig in hos skurkarnas barn för att på så vis komma åt föräldrarna. Det är lättare att köpa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar