onsdag 26 september 2012

Yummy

Yummy av Eva Susso. Illustrationer Kim W Andersson
Ålder:9-12 år
Betyg:4+
Förlag: Rabén&Sjögren
Köp den tex från Bokus eller Adlibris


Mia kallas Sparris av Gabby, hennes gamla kompis när hon bodde i husvagnen. Nu har pappa fått en lägenhet av socialen som de skall bo i. Men Mia känner ingen. Hon åker ibland tillbaks till husvagnen, ibland pratar hon med nya kompisar på nya stället. Mamma kommer tillbaks eftersom det är bättre nu, i lägenheten. Finn, hennes nya kompis ger henne smeknamnet som har fått ge namn till boken. Yummy.


Sammanfattning: En bladvändare om en tjej som klarar sig trots dåliga förutsättningar. Hon är ett s.k maskrosbarn, den blomma som kan växa genom asfalt. Hon är en positiv, lagom känslig tjej som bryr sig mycket om att ha vänner. Detta är nog ingen BOATS men känns trovärdig. Jag tänker på en av mina bästa vänninor som är maskrosbarn.

Passar den sig för 9-12? Jag vet inte riktigt.Den av mina nio-åringar som gärna läser alla böcker jag ger henne tvekade för denna. Trots den fina bilden. Kanske är hon lite för ung för att höra om en verklighet som hon inte känner till, men ändå anar att den finns. Jag skall göra ett försök till att få henne att läsa den, och höra vad hon tycker. Återkommer med rapport om det lyckas. :)

Vad jag vill stjäla från Yummy:

1. Yummy har flyttat med sin pappa till en riktig lägenhet som de har fått från socialen. Men hon har inga kompisar där.
 "I smyg kollar jag på killen...Kanske kan han bli min vän, tänker jag.
Jag blundar hårt och inom mig säger jag: Kom hit till mig, snälla snälla, kom hit till mig....Men han ser mig inte ens, han går förbi mig med sin punkacykel som om jag var genomskinlig.
Stick då, din apskalle, tänker jag och motar bort tårarna."
2. Yummy blir tillfrågad om vilka som bor i den högljudda/stökiga lägenheten där hon och hennes mamma och pappa bor:
"-En del säger att de är skräpmänniskor men dom är helt vanliga, säger jag. Dom är bara lite arbetslösa. Jag känner dom."

3. Sista meningen. Spoilervarning. Markera för att se.

"Det är rätt mycket som är bra nu, tänker jag. Vi bor i en lägenhet igen. Mamma och pappa jobbar."Inga kommentarer:

Skicka en kommentar