fredag 28 september 2012

Vad vill pojkar läsa?

Bokmässan fortsätter!  Fredagens första seminarium var ett av dem jag såg fram emot mest.Titeln var "Att skriva så att pojkar vill läsa". Läsande i allmänhet, och pojkars läsande i synnerhet minskar. De som samtalade kring detta var Martin Jonols, Johan Unenge och moderator var Lena Andersson.  Jag glömde fotografera dem.

Varför läser pojkar mindre?

En sammanfattning av hur jag uppfattade vad de sa är:
1. Största anledningen till att läsande minskar är dataspel, och speciellt för pojkar.
2. Kvinnor dominerar barnboksbranschen och även börjar kvinnliga huvudpersoner göra det.
3. Pojkar vill inte läsa böcker som skyltar med att de handlar om relationer. Däremot är det helt ok om historien faktiskt behandlar relationer, både i tex ishockey-laget och kärlek. Men det får bara inte se ut så. :)
4. Humor och dråpliga historier tilltalar pojkar.
5. Serier tilltalar pojkar.

Serier och boktips till pojkar

Den sista punkten är jag lite osäker på om jag missuppfattade. De serier de nämnde var först stålmannen. En tilltalande  sak i stålmannen som man kan stjäla till andra historier ägnade åt pojkar är Clark Kent en blyg man men inombords är han en stålman. Egentligen har han kontroll. De sa att "men ingen läser stålmannen längre".

De rekommenderade också Tintin. Jag är inte lika säker att Tintin har klarat sig från angreppen från tidens tand och bad om namn på bra moderna serier. Johan Unenge förslog då historierna om Greg. Gregs bravader.  Det är ingen klassisk serie, men väldigt mycket och roliga bilder. Mina barn(två tjejer) tokgillar dem! Jag tycker själv de är kul, och har faktiskt funderat på om det inte är böcker som faktiskt borde tilltala pojkar.


Några andra böcker som jag tror är skrivna med pojkar som målgrupp är  förresten  serien om "Elak&Pucko".

På det stora hela så lever vi i ett mansdominerat samhälle, men bokbranschen, och speciellt barnboksbranschen kan ha en outnyttjad potential i att ta fram fler böcker som tilltalar pojkar.

Zlatan

Slutligen kan man inte skriva om pojkars läsande idag utan att nämna Zlatans bok. Enligt Johan Unenge har den allt! En outsider som lyckas mot alla odds genom kamp, plus lite kärlek. Han önskan var att det skulle komma en del 2, för det skulle verkligen främja pojkars läsande. Jag tycker att detta är en eloge till Zlatan-boken. Min recension här.Förtydligande

Både föredraget och detta inlägg handlar om de pojkar som inte läser, iallafall inte så mycket. Självklart finns det många pojkar som läser hur mycket som helst, men undersökningar visar att bland de som inte läser är pojkar fler. 


7 kommentarer:

 1. Som skolbibliotekarie kan jag intyga att böckerna om Greg och Elak & Pucko är väldigt poppis. Fler roliga böcker skulle behövas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för infon!

   Vet du hur det förresten är med Ingelin Angerborns katastrof-serie. Läses den av pojkar? Själv tycker jag att den är hysteriskt rolig men kanske berättad på lite mindre drastiskt vis än Greg och Elak-Pucko.

   Radera
  2. Katastrofserien är inte så lätt att låna ut men jag har några killar som nappat på den.

   Det bästa är när de tipsar varandra.

   Radera
  3. Synd, men jag misstänkte kunde vara så. Trots att Greg och Viking är rätt lika ändå. Bilderna spelar kanske roll.

   Radera
 2. Min åttaåring älskar katastrofserien och har läst kalaskatastrofen, kartkatastrofen och håller nu på med kalsongkatastrofen.

  Sades det något om att pojkar faktiskt får mindre högläsning och förväntas att läsa mindre än flickor? Män läser dessutom mindre än kvinnor vilket gör att om pappa är en förebild så faller det sig naturligt att pojken inte läser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt att höra.

   Inget av det du talar om nämndes. Finns det faktiskt undersökningar som visar att pojkar får mindre högläsning. Kan det bero på att historierna inte lockar dem? Eller menar du att både mammor och pappor från början antar att de förmodiligen inte är lika intresserade?

   Radera
  2. Jag har ingen undersökning att länka till vad det gäller mindre högläsning för pojkar. Men jag vet att jag läst en undersökning om högläsning på förskolor där man läste för flickor i mycket större utsträckning än för pojkarna.Jag tror att det är vanligt att man inte uppmuntrar pojkar att läsa hemma på samma sätt som man uppmuntrar flickor. En pojke förväntas spela fotboll och vara aktiv medan en flicka kan ta det lugnt på sitt rum med en bok. Stämmer topp med våra könsroller.Om dessutom män då läser mindre än kvinnor så får man anta att pappor läser mindre än mammor och där missar pojkarna då i läsförebilden om man ser till kön. Barn gör inte som du säger utan som du gör, återigen.

   Radera