måndag 10 september 2012

Som om jag frågat

Som om jag frågat - Johanna Lindbäck.
Ålder:12-15 (äldre funkar också!)
Betyg: 5
Förlag: Rabén&Sjögren
Köp den tex på: Bokus eller Adlibris 
 
Gratisex som jag fick på öppen bokfika(vem som helst fick komma).
Jag har gått skrivkurs för Johanna för ca ett år sedan.

Handling

Johns två bästa kompisar, Saga och Lukas har blivit ett par. I själva verket har de varit ihop ett tag, utan att tala om det för John. De som brukade berätta allt för varandra. Och nu när de vill vara själva, vem skall han nu umgås med? Hemma är det inte så mycket trevligare. Stämningen mellan mamma och pappa är klart ansträngd. John väntar bara på samtalet. Då när han skall få reda på att de skall skiljas.

Sammanfattning: "Som om jag frågat" är bok som jag lägger ner med vemod. För nu får jag inte läsa mer om de personerna. De som nästan är mina vänner nu. Som vanligt är det bra läsflyt i Johanna Lindbäcks böcker. Hon är en av mina favoriter när det gäller realistiska ungdomsromaner om relationer. Jag har hört Johanna själv ifrågasätta att hennes böcker är av feel-good typ, men jag håller med de som säger så, trots allt. Och det blir lite bekräftat av intervjun med Johanna på Rabén&Sjögren där hon bl.a. säger att "Livet är ofta inte så illa som man tror." Det tycker jag är en bra sammanfattning av vad hennes böcker brukar ha för teman. Allt är inte precis  rosa-rött hela tiden, men man överlever. Och det blir okey.
 

Vad jag vill stjäla från "Som om jag frågat":

1. Den charmiga framställningen av avundsjuka. 
"Jaa, han log lite.
Kunde väl inte hålla sig. På lördag äntligen typ. Min tjej kommer hem! Fatta vad vi skall hångla! Något så djälvulskt.

Men vad kul.
Eller något."
"
2. Väldigt rolig/sarkastiskt vardagshumor, såsom tex:
"Vi behöver en trevlig kväll. Ja verkligen. Synd att också den här kvällen hade blivit jäkligt otrevlig. Som vanligt."
3. Kul att karaktärer från en tidigare bok(Saker som bara händer) förekommer i denna.Det har jag också sett hos tex Mårten Melin. Och jag har t.o.m redan börjat härma det. :)
4. Frasen "som om jag frågat" förekommer ett flertal gånger i boken. Kul/bra idé att ha en titel som gör det. Skulle kunna stjälas...

3 kommentarer:

 1. Hej! Kolla jätte gärna in min blogg! Skulle bli sjukt glad!
  Kram!
  PS: din blogg är jätte bra!

  xoxoxo

  SvaraRadera
 2. Ja den sarkastiska vardagshumorn gillas starkt även av mig!

  SvaraRadera