torsdag 27 september 2012

Smittad

Smittad - Johanna Strömqvist
Ålder: YA/Vuxen
Betyg:4+
Förlag: Mix förlag
Köp den tex på Bokus eller Adlibris

Sommaren i Stockholm har varit full av mord och våldtäkt. Maria har flyttat hemifrån och spelar i ett rockband. Hon är ute och festar med kompisar och hon träffar killar, men ingen jättespeciellt. En dag har hennes bästis Katrin med sig en kompis, Emmy. Emmy har bärnstensfärgade ögon och lyser upp när hon tittar på Maria. Är Emmy intresserad av mer än att bli kompis? Maria finner till sin förvåning att hon själv är det. Men det är något konstigt med Emmy, något mörkt.Sammanfattning: Twilight fast med mer förtvivlan, mer edge , och en touch av socialroman á la "Janne min vän". Men absolut ingen kopia av någon av dem. Det är barer, sprit, droger, klasskillnader och rockmusik, men aldrig självklart eller genomskinligt Jag vill alltid vända sidan för att se vad som händer. Romanen ändrar lite karaktär efter ca 2/3, vilket jag kanske hellre hade sett lite tidigare om det nu skulle in.Och förklaringen känns lite trött. Jag hade föredragit en annan förklaring till vad som hänt. Elaka utomjordingar kanske? :)

Det allra bästa i boken är kärlekskildringen mellan Maria och Emmy, som är övertygande och fint gjord. Det finns ingen tvekan hos mig som läsare att Emmy är rätt för Maria, fast Emmy har så många problem, tex med roger. Johanna Strömqvist är debutant. Jag kommer väldigt gärna att läsa fler böcker av henne!

Vad jag vill stjäla från Smittad:

1. "Saknar dig. Ses imorgon?
Det var allt. Men det fick en hel storm fjärilar virvla upp i mig."

2 "...att jag måste se den fula sanningen rakt i ansiktet. Men när Emmy var i samma rum som jag, saktade mina tankar ner, blev tröga och otydliga."

3. Maria har blivit instängd i en bil tillsammans med två ganska skumma personer:
"-Släpp ut mig, fick jag fram. Stanna.
Jag kände knapp igen min egen röst. Den lät kvävd och konstig, som om jag var en annan."

----------------------------------------------------------------------------------------------------
*Mix förlag är ett imprint hos Bonniers med lite råare, fräckare romaner, ofta Skräck eller Fantasy. De ger ut Neil Gaiman. De gav  ut Varma kroppar. Definitivt ett förlag i min smak när det gäller YA/Vuxen-böcker.

** Jag såg ganska många likheter med "Janne, min vän". Om de var inbillade eller ej vet jag inte, men i båda är huvudpersonen från medelklass och vännen från lägre socialgrupp och har okända problem. Vänskapen har också i båda fall har olika inslag av kärlek. (I smittad är den fullt utblommad, medan den är antydd i Min vän Janne). Plus att huvudpersonen i båda fallen följer efter sin mystistika vän för att se vart hen tar vägen.

1 kommentar: