måndag 17 september 2012

Skratta lagom! sa Gunilla Bergström


bilderboksfrukosten på Rabén&Sjögren fick jag också lyssna på Gunilla Bergström, som presenterade sin nya bok "Skratta lagom, sa pappa Åberg". Det är den första bok som bygger på en verklig händelse, berättade hon. Och det var hennes egen pappa som hade gjort precis så där som Alfons pappa gör, fast i verkligheten. Hela boken är också tillägnad hennes pappa. Av detta drar jag, den eventuell förhastade, slutsatsen att pappa Alfons så där i allmänhet är inspirerad av Gunilla Bergströms pappa. Det är lite roligt att tänka sig, tycker jag.
Kritik mot förlaget

Förutom nämna sin pappa gav hon också förlaget kritik( i ganska skarp ton) att de hade ålderskategoriserat "Alfons och soldatpappan" från 3 år, när historien inte passar förrän i äldre ålder. Hon sa en ålder, men jag glömde skriva ner den. Från 6 kan jag gissa själv. Det är ju en ganska avancerad historia. Hur som helst så kan man säga att det hettade till lite. Det var ingen annan författare som tog tillfället i akt att kritisera förlaget precis. :) Gunilla Bergström gav intryck att vara en person som gör som hon vill.

Gissa hur många Alfons-böcker det har sålts?

Förälaggaren berättade att Alfons har sålt över 4 miljoner böcker i Sverige och lika många i utlandet. Över 8 miljoner Alfonsböcker. I och för sig på 40 år, men ändå. Och fler lär det bli. 

Färgval m.m.

På frågan om varför hon valt de färgval hon hade, så sa Gunilla Bergström att det var för att hon var så innerligt trött på att alla barnböcker på den tiden var puttenuttigt rosa. (Obs min tolkning av vad hon sa - ej direktcitat.) Dessutom gillar hon orange och brunt!

Får Alfons som 40 åring en bok?

Författaren fick frågan om hon funderat på att skriva en bok om Alfons när han vuxit upp. Tex när han är 40 år, samma som karaktären fyller i år. Nja, tyckte Alfons skapare. Vad skulle han göra då? Bli arbetslös kanske? Vara stressad? Det är väl sådant som är vanligt i 40-års åldern. Och så fnyste hon lite.

Det kommer nog ingen sådan bok, haha. :) 

Och boken då?
 
Boken då? Själv kallade Gunilla Bergström den "En glad bagatell", men förläggaren höll inte med:
-En bagatell skulle jag inte precis vilja kalla den..., började hon.
-Det är inget fel på bagateller, fastställde Alfons skapare.

Boken av en av dem man fick med sig från träffen, och jag kunde inte låta bli att ta upp den och läsa den redan  i tunnelbanan på väg till Kista där jag skulle jobba resten av dagen. Jag skrattade högt flera gånger. Ganska diskret högt, för jag satt ju ändå mitt på tunnelbanan. Men ändå.

Och mina nio-åringar skrattade också, när vi läste den tillsammans. En rolig bok med ett budskap. Köp den tex på Bokus eller Adlibris.

Högläsning på träffen

Gunilla Bergström läste också en bit från boken, varav jag lyckades spela in en pyttesnutt. Här kommer den:
video
 

1 kommentar:

  1. Säkert roligt att få lyssna på henne, så tidlösa böcker.

    SvaraRadera