fredag 7 september 2012

Mormors sjal


I går var jag på en görtrevlig bilderboksfrukost på Rabén&Sjögren, som jag skrivit om här. Sex böcker blev presenterade av författare, illustratörer och/eller förläggare, och jag kommer att skriva ett inlägg om varje presentation.

Den första boken som presenterades heter Mormors sjal.*

Förlagschefen började med att berätta om skaparna. Detta är deras först bilderbok. Åsa Lind har fler barnböcker bakom sig, tex den väldigt kända "Den stora sandvargen". Johanna Hellgren är prisbelönt för sina serier både i Sverige och Frankrike. Båda har gjort bilderböcker förr, men inte tillsammans.
(Editerat på grund av sakfel 19 sep 2012)

Till vänster Johanna Hellgren -illustratören, till höger författaren: Åsa Lind
Vad handlar Mormors sjal om?

 Sedan fick de själva ta över scenen. Åsa Lind började med att säga att boken handlar om rätten att få tänka ifred, om vänskap och om döden.


I boken träffar man två barn som så väldigt gärna vill vara i fred tillsammans, bara de två - så att de kan få tänka. Ingenstans kan de tänka för det myllrar av vuxna, småbarn, släktingar och hundar! Inte ens under matbordet kan man få ligga och tänka i fred. Det borde vara alla barns rätt. Plus att få bygga en koja. När barnen hittar mormors sjal ordnar det sig, för där under den, har de ett fantasirike där man kunde ha både skog och soluppgång. Där kan de tänka.


*Av någon anledning så skriver mina fingrar hela tiden Mormors SJÄL. Men SJAL ska det vara! Obs. Ifall ni ser det är det jag som dabbat mig.

4 kommentarer:

 1. Vilken rolig grej att gå på!

  SV: Ja, det tycker jag allt du ska göra :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var verkligen kanonroligt att få vara med.
   SV på SV: Då säger vi det. :)

   Radera
 2. Hej, kul att du bloggat om Mormors sjal! Men vi har båda gjort bilderböcker tidigare. Åsa har gjort Dunderlunds bästa bokstav tillsammans med Sara Lundberg, och jag har illustrerat Lova! sa Smulan av Moni Nilsson och Blixtslukaren av Jonatan Brännström. Med vänlig hälsning Joanna Hellgren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj förlåt, då missuppfattade jag. Ska fixa.

   Radera