tisdag 18 september 2012

Ingen Coca-cola tomte!

 Den näst sista bilderboken från bilderboksfrukosten är det egentligen för tidigt för. Den handlar om julen. "Jul i stora skogen" av Ulf Stark med bilder av Eva Eriksson. På bilden till höger ser ni utsida och Rabén & Sjögrens förlagschef som håller upp boken.
Ingen Coca-cola tomte

Presentationen av "Jul i stora skogen" var kanske det mest underhållande av alla presentationer. (Med möjligt undantag för "Smarta små går i skolan")

Ulf Stark beskrev sin kärvt humoristiska berättelse om hur två kaninbarn vill förstå julen. Så småningom hittar de en tomte. Men tro inte att det är en sån där modern, evigt leende Coca-cola tomte. Nej, nej, det här är en klassisk svensk tomte. Sur och grå alltså! :)

En lite annorlunda jul

Och den julen som beskrivs är lite annorlunda än människornas jul, som om djuren kanske missuppfattat lite här och där.

Boken ger en icke-religös beskrivning av julen(iallafall den som djuren firar), men med varm hand. Kaninerna frågar  tex vid något tillfälle tomten varför man firar julen.
-Man firar den till minne av ett barn som kommit.
-Då har vi det ännu bättre, sa kaninpappan. Vi har fått två barn.

En bra julklapp!

Jag blev riktigt sugen att läsa hela "Jul i stora skogen", och så pass mycket fick jag iallafall höra att jag varmt kan rekommendera den som julklapp till barn i bilderboksålder.

1 kommentar:

  1. Det låter som en bok för mig och jag är inte ett barn i bilderboksåldern. Men den får jag nog hålla ögonen på ändå.

    SvaraRadera