tisdag 11 september 2012

En medelgod vuxenbok...?

Debatten startade efter en recension av
"Kast med liten kniv"
Jag upptäckte precis(sent!) att det blivit en storm kring en recension i DN av Sara Kadefors "Kast med liten kniv", skriven av Jens Liljestrand.  Denna resulterade först i en twitterstorm och sedan ett svar i måndagens DN av Johanna Thydell, som exempelvis skrivit "Ursäkta att man vill bli lite älskad". I bloggvärlden kan jag rekommendera Helena Ferrys "Är ungdomsböcker helt enkelt lite sämre?", som bl.a. har en lista på länkar till andra som skrivit om saken. Den som har bäst titel på sitt inlägg är iallafall Janina, som skriver: "Medelgod recensent eller seriös sådan."

Ungdomar +medelgoda vuxenböckerna=?

Jag kan iallafall konstatera en sak, en medelgod vuxenbok läses INTE av  ungdomar, iallafall inte om man menar en som är lite trög i starten. Och det är en sak jag ofta tycker är lite trist med "vuxenböcker." Däremot är det allt fler vuxna som går till ungdomshyllorna. Undrar om Jens Liljestrand exempelvis har läst Boktjuven? En av de bästa böcker jag har läst, även räknat alla klassiker.

Jag träffade förresten en på bussen som berättade att hon läste en vuxenvariant av Harry Potter. Inte alls som den för barn, mycket mer - vuxen och jättebra! Jag avstod från att nämna att det bara  är omslaget som skiljer. Jag är förresten rätt nöjd över min egen återhållsamhet. Hade jag sagt något hade hen kanske slutat läsa, vem vet. :)

Här finns fler artiklar/recensioner: svd expressen

Och PRESS-STOPP - ytterligare en artikel som jämför en "dålig" vuxenbok med en ungdomsbok, i Skånska Dagbladet  tips via twitter från Janina


8 kommentarer:

 1. Vuxenversion av Harry Potter! Jag fick för mig att det fanns några mer "förbjudna" scener då... :-)

  SvaraRadera
 2. Svar
  1. Med Sara Kadefors menar du? Jag har faktiskt inte läst något av henne. Men det skall jag nog prova.

   Radera
 3. svar på kommentar:
  Vad roligt! Var åkte du någonstans? Gå gärna in på min blogg igen!Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har svarat på din blogg. :)

   Radera
 4. Det där med Harry Potter; fantastiskt!
  Vi döper om alla ungsomsböcker till "vuxenvariant av..." och ger dem nya, lite "mognare" omslag.
  Tada!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Iallafall innan man skickar dem till papperstidningarnas recensenter! :)

   Radera