lördag 8 september 2012

Djurräddarklubben:Fallet Stjärna

Fallet Stjärnan av Annette Eggert
Ålder: 6-9 år
Betyg:4 (av både mig och en 9-åring)
Förlag: B Wahlströms
Köp den tex på Bokus och Adlibris

Valle och Vilma har startat "Djurräddarklubben", där syftet är att rädda djur som far illa. Exempelvis hästen Stjärnan. Ägaren till Stjärnan, Laila, är en riktig elaking som ger hästen äpplen, trots att just Stjärnan tycker mycket bättre om morötter. Dessutom tar Laila pengarna för returburkar själv, i stället för att ge dem till röda korset. Stackars Stjärnan.


Sammanfattning: Det är en spännande historia, speciellt från mitten av boken. Min ena dotter(djurälskare på 9 år) har också läst den och hennes omdöme var:

"Den får fyra stjärnor. Spännande, speciellt då den ena säger: Jag vet hur vi skall göra. Då vill man veta hur det går!"


Vad jag vill stjäla från "Fallet Stjärnan":

1. Väldigt igenkänningsbar situation. Jag har precis som pappan tagit för givet att jag vet innan barnet frågat. Och fått till svar att det kanske var något helt annat. Fast i praktiken var det alltid det föräldern trodde. Vilket absolut inte hindrar att man borde ha lyssnat - inte tagit för givet!

"Pappa!
Mm.
Han vänder sig om.
Nej Valle! säger han direkt. Det är inte ens lönt att du tjatar.
Nähä, men tänk om jag kanske skulle säga något helt annat då, tänker jag."

2. Vändpunkten. Det ringer hemma hos Valle.
"Hej, det är Valle.
JAG HAR KOMMIT PÅ DET!
...
Va? säger jag.
....
Hur vi skall göra Laila Sporre snäll igen så klart! Och lyckas med uppdraget!"

3. Den tredje saken jag vill stjäla är Vilmas mamma som bakar bullar och röker som en borstbindare samtidigt! Dels hela grejen att mamman inte är perfekt, och dels den fina på henne där hon kommer bärande på ett gigantiskt bullfat(fullt med stora goda bullar), med en rykande cigarett i munnen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar