onsdag 1 augusti 2012

Mysteriet Twilight - obs spoiler!

Alice, bokhylla, Bella.
Screenshot från en av twilight-filmerna.
SPOILERVARNING! LÄS BARA DETTA OM DU LÄST OCH/ELLER SETT ALLA TWILIGHT.

Nu har jag läst ut Twilight-serien, plus sett alla filmer, på en vecka eller så. Jag håller med om att serien är beroendeframkallande, men jag förstår inte varför. Jag märkte en hel massa fånigheter såsom att alla grå omkring och tycker synd om sig själva mest hela tiden. Tex Edward är ju löjligt gråtfärdig i den senare böckerna/filmerna för att inte säga gnällig. Jacob lite mindre så. Och så hela den grejen med att Bella skall vilja och/eller tycka att det är okey att bli skadad, både i sänghalm och vid graviditet. Inte så feministisk.


FramgångsfaktorerJag får kanske läsa om och bara försöka tänka på vad som är grejen. Kanske är det något eller allt av följande:

-Alla uppoffrar sig för alla.
-Fiender som hjälper varandra.
-Hot kommer från olika håll hela tiden. I Hungerspelen har man spelledaren. I Twilight finns dels Victoria och hennes gäng(en dör i varje bok i början), dels Volturi.
-Många hemligheter som hålls i grupper
-Effekter av att vissa kan läsa varandras tankar, både fiender och vänner.
-Att hon inte kan bestämma sig riktigt, dvs hon håller på och pussar på Jacob också. Detta är ju lite samma i Hungerspelen, som också blivit en succe och som också var svår att lägga ner.

Har jag missat något?

6 kommentarer:

 1. Intressanta tankar tycker jag. Jag var en av de som sträckläste alla fyra böcker i rad (hittade inte serien förrän senare) och jag reflekterade inte så mycket över Edward, våldet eller sinnesstämningarna som ändå är ganska dyster ibland. Jag kom in lite på detta förra året: http://ielinashylla.wordpress.com/2011/11/26/breaking-dawn-part-1/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, i ditt inlägg tar du också upp det att Edward aldrig lämnar hennes sida. Det tänkte jag inte på, men som jag skrev hos dig: rätt creepy! :)

   Fast som sagt spännande är det.

   Radera
 2. Kärlekshistorien. Alla gillar en kärlekshistoria där de egentligen inte KAN få varandra (typ romeo och Julia).

  Jag sträckläste också böckerna (på engelska). Och det trots att böckerna är så dåligt skrivna. Kanske ligger en drog mellan sidorna...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, något är det. Det med att de aldrig får varandra riktigt är en faktor jag missade, säkert väldigt betydelsefull.

   Radera
 3. Läste också alla böckerna i snabb takt. Störde mig enormt på "hans underbara ansikte" och sådant i böckerna men kunde ändå inte sluta läsa. Det fungerade ganska bra om jag läste snabbt så jag nästan inte läste allt som jag irriterade mig på ;)

  Ser även filmerna som inte är de bästa med dottern på 10 år. Ser dem gärna tillsammans så vi kan prata om dem också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra att kunna läsa så snabbt! :) Jag har också tittat på filmerna med min ena tvillingdotter på 9, dock med lite censur. Det var hennes högsta önskan, men systern vill inte se dem.

   Radera