tisdag 14 augusti 2012

Kort, koncist, konkret dramaturgi tips

Amanda Hellberg skriver idag på sin blogg om dramaturgi, i ett inlägg hon kallar en mycket förenklad guide. Läs det om du gillar att någon skriver väldigt exakt och konkret vad de menar(som tex jag!).

Här kommer huvudcitatet:
"(Om vi utgår ifrån att det totala omfånget på ditt manus är 360 sidor.)
Något som ändrar allt händer på sidan 85, ca. Något ännu större händer på sidan 180. Något jävligt deprimerande händer på sidan 270. Och sedan händer något fullständigt underbart på sidan 359."

Rätt fantastiskt att få ihop det på så få rader, och jag förstår bättre än många av de långa beskrivningarna jag läst. Perfekt.

De två manus jag jobbar på just nu har inte 360 sidor, utan 23 respektive 17. Men det är ju lätt att omvandla Amandas sidhänvisningar till procent, och sedan undersöka mina två manus. Så här blir det, ungefär:

1. Något som ändrar allt som händer - 25% (eller multiplicera sidantalet med 0.25)

2. Något ännu större - 50% (x 0.50)

3. Något jävligt deprimerande - 75 % (x0.75)
4. Något fullständigt underbart - ca 100% (Ca sista sidan:)


Dags att testa!

Manus 1

Manus ett är ett manus jag har hållit på med länge och det har också blivit lektörsläst. Det är inte riktigt klart men börjar komma dit. Antal sidor: 23. Och om jag vill veta vad 25% är av 23 så slår jag 0,25x23 på miniräknaren, och får 5,75, för 50% tar du 0,50x23 osv. Det finns ingen sida 5.75, men det går nog bra med sidan 5 eller 6 eller någon annan sida inte allt för långt bort. :)

1. Allt ändras: sid 7 ("facit" sid 5.75)
2. Något ännu större/värre sid 12 ("facit" sid 12.5)
3. Något jävligt deprimerande sid 17 ("facit" sid17,24)
3.1 Något väldigt bra, faktiskt underbart s20 (facit?)
3.2 Något  sorgligt, s21 (facit?)
4. Något fullständigt underbart. Nåja något rätt bra, kanske lite underbart. eller kanske inte, men iallafall på  sid 23 ("facit" sid 22.9)
Slutsats: I början följer det dramaturgi-modellen bra. Skrämmande bra till och med, med tanke på att jag aldrig funderat i antal sidor. Efter punkt 3 sedan flippar dock dramaturgin ut lite, för att i viss mån knytas ihop i punkt 4, bortsett från att något egentligen betydligt mer underbart redan har inträffat än det som händer på slutet.


Vad/om jag skall göra något åt det vet jag inte just nu. Vad jag egentligen håller på med är att fundera på en längreintroduktion före sid 7, dvs allt ändras. Dock enligt modellen här så kanske det är dumt när jag redan har ändringspunkten ca 5% för "långt" in i historien.

Illustration till en väldigt tidig version av Manus 1, som
då var tänkt som en bilderbok med helt andra huvudpersoner.Manus 2

Manus 2 bygger på en knasig idé där det egentligen inte är så mycket dramaturgi i. Det blir ofta så när jag börjar skriva på ett manus. Man skulle kunna ana en sorts dramaturgi, men historien är för kort för att passa som en läsa-själv bok för tänkt åldersgrupp, och måste byggas ut. Men hur? Det är mitt problem just nu. Kanske kan dramaturgi-tabellen ge någon ledtråd? Manuset är just nu på 17 sidor, men skall bli minst 5 sidor längre.

1. Allt ändras, sid 4  (4.25)
2. Något värre händer - saknas  (sid 8)
3. Något jävligt deprimerande - saknas (sid 12.75)
4. Något fullständigt underbart. Asch, inte riktigt men något ganska roligt på sid 15 (Borde vara ca sid 16.9)


Analys: Ändringspunkten, dvs nr 1, kommer in perfekt. Sedan startar ett tomrum på dramaturgi som fortsätter fram till det kanske lite för lite underbara slutet.

Ska man ta det så här bokstavligt?

Till er som kanske tänker trösta mig med att sådana här kurvor kan man göra lite som man vill med och det är inte rätt att ta det så bokstavligt osv. Jag vet! :) Men det roar mig att titta på det exakt och se om jag kan få någon idé. Dessutom är det lättare att variera sådant här när man behärskar grunden först, vilket jag fortfarande försöker göra.

Än har detta inte gett mig någon ny idé, men jag tror faktiskt att det kommer. Dessutom var det roligt.
 
Tack Amanda!

5 kommentarer:

 1. Fan också Ingerun, nu måste jag göra om allting!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu vet jag vad du kan göra. Lägg in blankrader! Eller några blanka sidor. Det kan ge en gestaltning av ett par tomma dagar till exempel!

   Radera
 2. Svar
  1. Nej, det är bara att fortsätta rota. Tills det går bra. Eller man kommer på något ännu roligare att hitta på. :)

   Radera