lördag 18 augusti 2012

Hur jag kommer ihåg citat osv från böcker

Veckans bokbloggsjerka handlar om hur man ".. gör för att komma ihåg saker som ni kommer på att ni vill skriva ett inlägg om i samband med t.ex. recensioner eller liknande"

Mitt svar: Jag viker sidorna. Om jag är extra rädd om boken så skriver jag upp sidnummer på en lapp bredvid. 


Fördel med min metod: Den skadar inte boken speciellt mycket. När man viker tillbaks sidan syns det nästan inte.
Nackdel med min metod:  Ibland när jag tittar igenom sidan så har jag GLÖMT vad det var jag tyckte var speciellt. Men det brukar jag lösa med att jag hoppar över just det citatet. Eller vad det nu var. :)

Hur många sidor? Vanligen viker jag kanske drygt tio sidor, men använder de tre bästa, under rubriken "Vad vill jag stjäla". I bland är boken alldeles randig i kanten av alla vikningar. Ibland har jag glömt vika helt. Vackert språk och formuleringar/gestaltningar leder ofta till många vikningar medan om jag lever mig in mycket i boken så kan det hända att jag glömmer vika.

10 kommentarer:

 1. Om man lever sig in i boken blir det ju bara irriterande om man ska stanna upp :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan bli en liten verfremdungseffekt.

   Radera
 2. Jag viker inga blad, sätter post-it istället, men det är så roligt att läsa om allas sätta att "komma ihåg"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Post-it låter praktiskt, men är det inte jobbigt att alltid ha med sådana? :)

   Radera
 3. Jag viker också! Är citatet på nedre halvan av sidan, så viker jag därnere, på det viset hittar jag det lättare när jag bläddrar tillbaka för att se vad det var som var så fint.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gör också det ibland* och så brukar jag vika "mot" den sida det gäller.

   Någon gång har jag behövt både citat och beskrivningar av miljö/karaktär och då har jag låtit uppe betyda det ena och ner det andra.

   Radera
 4. Skulle nog föredra post-it i stället för att vika sidor :)

  SvaraRadera
 5. Viker har jag inte hjärta att göra, hittar jag något litet citat jag vill ha brukar jag lägga dit en liten pappersbit. Fast ibland glömmer jag också just vad det var på den sidan jag fastnade för :)

  SvaraRadera
 6. Brukar också vika blad, fast bara för att komma ihåg var jag slutade...

  Sv: jo, det är verkligen svårt att anteckna ljudböcker, men som tur är, är jag ganska bra på att komma ihåg ljudböcker (har märkt att jag glömmer en bok som jag läst snabbare än en som jag lyssnat på) ^^

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant. Man har ju olika hör, läs och skrivminne.

   Radera