fredag 10 augusti 2012

Flyga högt

Flyga högt - Katarina von Bredow
Ålder:12-15
Betyg:5
Förlag: Rabén&Sjögren
Köp den tex på: Bokus eller Adlibris  

Vendela är bästis med Tove och de kollar allt med varandra. Speciellt kollar Vendela allt med Tove. De umgås ofta med Loke och Nils. Tove och Loke är ett par, och Vendela hoppas att det skall bli samma för henne och Nils. Allt går sin gilla gång tills en ny flicka kommer in i klassen: Silja. Silja följer inte de vanliga mönstrena, tex umgås hon lika gärna med den som har lägst status i klassen och de som har högst. Får man det?

Sammanfattning: Katarina von Bredows vann barnens romanpris arrangerat av P1 i år*, och det är anledningen att jag läste den, eftersom jag mest gillar Fantasy. Det är jag glad för, eftersom det helt enkelt var en väldigt bra och spännande bok. Boken handlar om vänskap och relationer. Vendelas tankeliv känns väldigt trovärdigt. Det är några småsaker jag tyckte var lite orealistiska. Dels att Tove och Vendela diskuterar statuslistor med Loke och Nils. Nej, det tror jag inte tonåringar gör. Möjligen skulle de nära vännerna Tove och Vendela göra det när de var själva. Och så är det Sven. Sven är en sorts drömkille, och lite för förstående och perfekt för att vara realistisk. Men det stör inte helhetintrycket. Är du sugen på en mysig och trevlig stund - läs boken!

Vad jag vill stjäla från "Flyga högt":
Jag glömde markera avsnitt utom precis i början så det får bli bara ett den här gången.

1. Precis så här känns det att klippa sig kort! Här är det Vendela & Tove har klippt sig innan skolstart.

"Mitt hår är också mycket kortare än det var, hela nacken är bar så jag känner minsta vindpust och fingrarna blir förvånade över det tvära slutet när jag föser håret bakåt."


* Du hittar en lista på de övriga nominerade böckerna på barnens romanpris i år här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar