måndag 20 augusti 2012

Finally - barnboksinstitutet!

Ni som följer med på bloggen kanske kommer ihåg att jag länge har varit nyfiken på Barnboksinstitutet i Stockholm, även om jag inte faktiskt lyckats komma ända fram, se här och här.

Men torsdags var det dags!

Jag gick långsamt upp för trappan. Snart skulle det ske. Jag skulle se hela 2012s barnboksproduktion. Och antar jag, fler årgångar. Jag tänker mig ett aldrig tidigare skådat överflöd av barn böcker.

Låst

Jag tog tag i dörren och försökte dra upp. Nej. Låst. Då såg jag ringknappen och jag tryckte på den.  Ett pling och jag kunde öppna dörren. Steg hördes i trappan och en dam kom ner:

-Vart ska du?
-Eh, jag ville titta på barnboksinstitutet, sa jag samtidigt som jag kände mig lite dum. Fick jag verkligen vara där?
-Ska du till biblioteket?
-Jag vet inte. Kanske. Jo. Det blir nog bra.

Jag gick uppför trappan och gick i en sal. Det första jag såg var en staty av Astrid Lindgren och i närheten satt en annan dam, bibliotekarien.
Jag gick runt och tittade. Huvudrummet var sådär halvlitet. Inte jättestort egentligen. Sedan fanns det två sidorum, en som det stod "Endast personal" på och en som det inte stod något speciellt på. I det senare fanns det en massa pärmar. I huvudrummet fanns det en hel vägg med böcker om barnböcker alltså kursböcker och avhandlingar om litteraturvetenskap. I ett hörn fanns det barnböcker.

Jag gick tillbaks till bibliotekarien.

Endast Personal

Hon berättade för mig att all facklitteratur de hade var till utlån medan barnböckerna inte var det, och att Kungliga biblioteket också har kopior av alla i Sverige utgivna barnböcker. Och så berättade hon att hela årets utgivning hittills fanns i huvudrummet, medan alla tidigare år fanns i arkivet. (Alltså bakom dörren med "Endast personal.")

Lite besviken blev jag. Men jag hade sett ett sagolandskap fyllt med miljoner barnböcker framför mig. Kanske inte riktigt realistiskt. Men jag tyckte nog ändå att Barnboksinstitutet, tyvärr, gav mig en stängd känsla, som att det bara är för de invigda. Eller iallafall mest. Men det kanske är meningen. 

Bilder

Alla barnböcker utgivna i Sverige 2012! (hittills)


Några exempel. Jag känner tex igen Eloise.
Full Cirkus på sockerbullen!

I det tillåtna arkivrummet fanns en hel massa pärmar.

Jag öppnade en av pärmarna och då hittade
jag det här. Årgångar av tidskriften Opsis Kalopsis!Här inne finns många fulla årgångar av svenska
barnböcker. På dörren: "Endast Personal" :(:(:(


8 kommentarer:

 1. Det var ju synd att det var så lite som var öppet för allmänheten :/

  Psst, du har blivit utmanad ;)

  SvaraRadera
 2. Svar
  1. Absolut. Hemliga rum, och allt! :)

   Radera
 3. Vad tråkigt att det inte riktigt levde upp till dina förväntningar :/ jag hade nog också förväntat mig ett sagolandskap om jag gått dit; ett bibliotek a la Skönheten & Odjuret, kanske...

  SvaraRadera
 4. Kan ju tipsa om att vara barnkulturstudent, då får man gå på sbi på studiebesök och kliva bakom den spännande dörren. Där fanns det böcker vill jag lova, vill minnas att de olika utgåvorna av femböckerna upptog ett antal hyllmeter t ex. Håller med om att det allmänna rummet är lite antiklimax.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha! :)

   Jag tittade in lite och kunde konstatera att det fanns en Pippi-affisch. Sen vågade jag inte luta mig in längre in...

   Radera