måndag 16 juli 2012

Stinkis

Stinkis - David Williams
Ålder:9-12 år
Betyg:4
Förlag: Wahlström
Köp den tex på:  Bokus eller Adlibris eller cdon.

Chloe är lite utanför, både hemma och i skolan. Hon ville hellre hitta på historier än gå i skolan och fyller mattehäftet med sina berättelser istället för matte-tal. En dag får hon för sig att börja tala med en hemlös som kallas Stinkis. Det namnet har han fått för att han luktar rejält illa. De blir vänner och Chloe försöker stjäla korv hemma för att ge till honom, men hindras av sin stränga mamma. Mamman försöker bli invald i parlamentet och är angelägen att familjen skall verka så förnäm som möjligt. Det är nog därför Chloe inte ber om lov innan hon bjuder in Stinkis att bo i deras trädgård. Skall hon lyckas dölja honom?


Sammanfattning: En väldigt rolig bok som påminner mig om Roar Dahls stil. Tex påminner den om Mathilda. Dessutom är det är samma suveräna illustratör, Quentin Blake. Teman är att vara utanför och att försöka göra något man själv vill och inte bara för att behaga någon annan.

Vad jag vill stjäla från Stinkis:
1. -Förresten, Stinkis, sa Chloe....Är det något du behöver? En tvål till exempel?
    -Tack kära du, svarade han. Men jag har ingen användning för någon tvål. Du förstår, det är bara ett år
      sedan jag badade. Men det vore underbart med lite korv. En riktigt tjock, god korv är nästan det bästa
      jag vet...

2. Chloe vill köpa en present till Stinkis och går in till Raj, den lokala godis&presenthandlare.
   -Tack Raj, men jag är inte säker på att en luffare verkligen har användningför en skrivbordsuppsättning Teenage Mutant Ninja Turtle-grejer.

3. Chloes mamma beskrivning av varför det inte är roligt med skämt om stjärtar:

"Det finns inget roligt med stjärtar. Vi har alla en stjärt och vi vet alla mycket väl vad som kommer ut en stjärt och hurdant ljud en stjärt kan åstadkomma på egen hand.

Recex från förlaget. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar