onsdag 25 juli 2012

Alice i underlandet

Alice i underlandet av Lewis Carroll
Ålder: 6 till 100. Eller nåt.
Betyg: 5
Förlag: Rabén&Sjögren

Alice ser en vit kanin med kläder och fickur och bestämmer sig att följa efter för att se vart han ska. När han hoppar ner i ett hål följer hon efter. Då kommer hon till en dörr som är alldeles för liten för att hon skall kunna komma igenom den. Men vad är det för en mystisk dryck som det står "Drick mig!" på, kanske kan det hjälpa henne?

Sammanfattning: Precis innan jag läste denna hade jag läst "Tordyveln flyger i skymningen" som jag tyckte hade åldrats lite, så jag var nyfiken vad jag skulle tycka om Alice i Underlandet. Anledningen att jag läste om den är att den ingår i kurslitteraturen till den kurs i barn&ungdomslitteratur som jag går just nu på distans på Linnéuniversitetet.  Men den gjorde mig minst lika förtjust som när jag läste den sist. Som kuriosa vill jag nämna att den upplaga jag läste hette "Alice äventyr i Sagolandet och bakom spegeln" och var illustrerad av Robert Höglund som hade en väldigt underlig uppfattning om hur en näbbmus ser ut. Han har ritat den som en liten gris! :)

Boken är full av underfundigheter och klokheter och jag kommer ihåg att nästan varje datavetenskaplig publikation jag läste på min tid på LTH började med ett citat från Alice i Underlandet. Inte utan anledning.
Fast det var ett par avsnitt jag tyckte erbjöd lite mindre variation och som jag gärna hade skippat, men inte många.

Vad jag vill stjäla från Alice i Underlandet:

1. Den absurda roliga känslan av att allt kan hända och att saker inte alltid hänger ihop eller är vettiga/sansade.

Den i mitten är en hasselmus.
Ifall du undrar.
2. Satir/drift med samtida sedelärande barnlitteratur. När Alice funderar på om hon skall dricka ur flaskan det står "Drick mig" på:

"..men Alice var en liten förståndig flicka som inte tänkte dricka genast. Nej först skall jag se efter om det står GIFT på flaskan, sa hon. Det var nämligen så att hon hade läst många små nätta berättelser om barn som hade bränt sig eller blivit uppätna av vilda djur ....bara därför att de inte ville komma ihåg vad äldre människor hade lärt dem. "

3. När Alice kommer till hattmakarens tebord:

"En hasselmus satt mellan dem, försänkt i djup sömn, och de båda andra lutade armbågarna mot henne och pratade över hennes huvud. Mycket obekvämt för hasselmusen, tänkte Alice."


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar