torsdag 7 juni 2012

Ray Bradbury RIP

Jag hörde i går på radio och läste i morse i GP,  att Ray Bradbury är död. För mig var hans Farenheit 451 en av de böcker som fick mig att bli en Science Fiction fan.* De kom alla ut strax efter andra världskriget och beskriver framtiden rätt dystert, som en varning. Farenheit 451 är den temperatur som böcker börjar brinna. För böcker är inte längre tillåtet, och det finns patruller som letar upp dem  och bränner dem. Huvudpersonen i boken arbetar just med detta.

Dessa Science Fiction böcker har påverkat mig på andra vis än att jag har börjat läsa SF. De var viktiga i min utveckling av hur jag ser på världen. En bra SF-bok lämnar alltid tankar efter sig.

Annat jag har kommer ihåg att jag läst av Ray Bradbury är Invasion på mars och novellsamlingen  Den illustrerade mannen.
I GP-artikeln stod att han inte tyckte om att bli betraktad som en SF-författare, utan ville blir betraktad som en allmän författare. Men texten han ville ha på sin gravsten är "Författare till Farenheit 451".

Rest in Peace.


* De två andra var "Du sköna nya Värld" av Aldolous Huxley och 1984 av Georg Orwell. Alla dessa tre är fortfarande i toppen på mina SF-favvisar, men de delar nu plats med Asimov och Philip K Dick.

2 kommentarer: