söndag 10 juni 2012

I väntan på ICA-kurirens novelltävling 2012

Ska du delta i ICA-kurirens novelltävling 2012? Se här. Iår är temat "Väntan". Förra året var det "Nyckel". Jag deltog men placerade mig inte. Jag har inte bestämt om jag skall delta i år också. Ska du vara med?

Så länge vill du kanske läsa mina recensioner av förra årets novelltävling. De kommer som en liten repris här:

ICA Novelltävling 2011

Deltog du i ICA-kurirens novelltävling? Nu har boken kommit. Jag fick den av min väninna och skrivkompis Tinka Ullbro, som kom 7-a, av 700 insända bidrag. Jag deltog också själv, dock utan placering.

Det första jag vill säga, nu när jag har läst alla novellerna, är att jag tycker det är oerhört roligt med en bok full av noveller från i princip bara opublicerade eller i alla fall icke etablerade författare. För mig känns det som den boken kan innehålla en viktig ledtråd till hur man kan komma man från min nivå till den där man kan attrahera en bokjury. Därför är det ett extra stort nöje att stjäla just från denna bok. Så då sätter vi igång! :)

Vad jag vill stjäla från novellerna i ICA kurirens novelltävling:

1. "Nära" - Katarina Petersmo. 

Taktila beskrivningar, tex '..tycker om känslan när tyget kittlar benen'  eller 'de böjda musklerna därunder som släta bulor, jag följer dem med fingrarna , men de blir aldrig annat än plast'

2.Spökhuset - Johan Bergman Lindfors

Träffande beskrivningar av någon som vill vara till lags '..anslöt Sonny med varsin isglass från hans mamma och hans dåliga självförtroende'

3.Ska vi börja kalaset? Malin Byström.

Novell handlar som jag förstår det om några timmar i en senildement persons liv, skrivet i jag-perspektiv. Trovärdigt och intressant om hur personen försöker förstå och förklara sin omvärld. 'Siffrorna har krympt, därför händer det ofta att jag hamnar fel när jag telefonerar'

4.Gömma nyckeln - Christina Jacobsson

Berättelsen börjar 'Vad är det för en djävla idiot som kommer på att hon har glömt nyckeln till sommarstugan när det är 3 mil kvar. Idioten naturligtvis, det var jag.' På två meningar kommer man både in i handlingen och får veta något om huvudperson och antagonist.
 
5.Upplåsta nyckelben - Andreas Melin

Det jag mest vill stjäla är slutet. Överraskande men passar
ihop med alla ledtrådar.


6. När det viner - Markus Sköld 

En spökberättelse om en död vaktmästare Juha, som hatade barn. Jag vill tex stjäla:
'Om du hör vinande från hans nyckelkedja -spring!' Det är hotfullt och extra skrämmande eftersom man inte riktigt vet varför man skall springa och hur nyckelkedjan är inblandad.

7. Snart vet du hur det känns - Tinka Ullbro

En kvinnas hemfärd med spårvagn genom Göteborg, hon tänker på dottern och hur de skall tillbringa kvällen. En kvinna med en bebis i bärsele fångar hennes uppmärksamhet. Är hon bekant? När hon tittar närmare ser hon att det inte är en bebis utan en docka. 'Snart vet du hur det känns, säger kvinnan till henne'

Jag vill stjäla den gradvis ökande paniken och slutet där det egentligen inte står vad som hände - och det behövs inte.

8.  Nyckeln - Markus Hedegaard-Friis

Novellen handlar om en familje-tragedi med en misshandlad mamma och sonen som vill försvara. Nyckeln här är nyckeln till (styv?)pappans spritskåp. Det jag vill stjäla här är att allt tyder på att historien skall få en våldsam upplösning men istället slutar den i en mildare ton.

9. Trygghetszonen - Rebecca Ferm

Huvudpersonen söker något som heter trygghetszonen och mellan raderna förstår man att det som finns utanför denna zon är ganska bristfälligt. Exempelvis finns det inga kaniner där. Detta skulle kunna vara del av en dyster framtidsvision alternativt handla om en persons inre. 'I mörkret skimrar de' upprepas då och då i hela historien och på slutet kommer vi fram dit där det skimrar. 'Du har rätt, sa han tyst till kaninen. Det räcker så.'

10. Grisen under det blå täcket. - Mats Backström

En man som pratar med en tyg-gris, som tillhör hans flickvän. Hon ligger och sover bredvid. Grisen verkar svara men är det på riktigt? Grisen är kanske symbolisk.
Jag vill stjäla dialogen med grisen, som både är ganska normal och samtidigt väldigt konstig. Exempel:
-Vad vill du ha,sa jag.
-Det vanliga, sa grisen.

Juryns hederspris. Naturtroget återgivande av päls och ögon - Elisabeth Lahti

Det första jag vill stjäla är titeln! Ovanlig och mystisk/intresseskapande.
Novellen handlar om Nancy, en änka, efter en konservator som funderar på att skapa sig ett nytt liv. Hur maken har dött är inte helt klart.


3 kommentarer:

 1. Väntan, är ett fruktbart tema som jag går igång på, men noveller är jag inte van att skriva...

  Man kanske skulle pröva.

  SvaraRadera
 2. Hej! Var med och TÄVLA om ett somrigt vår-kit på min blogg ♥
  http://muzicmecupcake.blogg.se/2012/june/tavla-om-ett-somrigt-var-kit.html

  Kramis ♥

  SvaraRadera