fredag 22 juni 2012

Får era tonåringar dricka alkohol på midsommar?

Jag vill göra lite reklam för boken tonårsparlören som man kan få gratis på systembolaget. Iallafall i Kungälv finns den ute i foajen, så man behöver inte ens köpa något för att få den.

I den står en del samlad erfarenhet om tonåringar och alkohol. För min del är det ett tag kvar, men lika bra att förbereda sig.

En sammanfattning av boken är: Tonåringar bryr sig om vad du säger, även om det inte verkar så!

Bra initiativ av systembolaget!

Relaterade artiklar: Om Ungdomar&alkohol Bjud inte på alkohol hemma Om alkohol och hälsa


 Appropå om man låter barn/ungdomar dricka alkohol hemma, så kommer jag högst troligen att låta mina barn göra det vid bjudningar från ungefär högstadieålder. Min make har låtit sina äldre barn dricka hemma(typ ett litet glas), efter de konfirmerat sig.

 I denna bok står att de som får dricka alkohol hemma löper större risk att få problem, men det kom också nyligen en undersökning som visar åt andra hållet(hittar inte den på nätet - någon som vet var den är?). Troligen är det väldigt många andra faktorer som är inblandade.

Hur tänker/gör du/ni ?

Glad midsommar!

7 kommentarer:

 1. Nej, de har själva tyckt att aderton är ganska bra ålder...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det 18 hemma som egentligen gäller? Inte 20?

   Radera
  2. Sonen fick en gång ett glas vin till maten på restaurang när han fyllt 18, vi åt tillsammans. Det var hans val och ungdomarna har koll på reglerna.

   Radera
 2. P.S.
  Sonen som var 11 år och 8 månader, vägrade ljuga och säga att han var tolv, när det stod på jordgubbslandet att barn under 12 år inte får plocka. Om barn inte vill ljuga, ska vi vuxna inte uppmuntra till det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle aldrig drömma om att uppmuntra barn att ljuga. ? Hur ljuger de?

   Radera
  2. Ungdonar VET också att man inte får dricka hemma från högstadieålder.

   Radera
 3. Alltså. Barn FÅR inte bli bjudna hemma förrän de fyllt 20. Och då är de ju inte heller barn. 18 år gäller endast på lokal med rättigheter. Jag har gjort några, mycket få, undantag från 18 års ålder, ungefär som din man från högstadiet. Var ju för tusan gymnasielärare på en skola i en liten by. Det är vid något festligt tillfälle, eftersom det aldrig har funnits alkohol annars. Från det att Esset klev in i våra liv blev situationen litet annorlunda och han ville gärna vara mer "generös" än jag. Vilket kan ha varit helt okej faktiskt. Alltså gjordes några ytterligare avsteg då. Om Henrik hade levt hade det heller inte fungerat lika eftersom hans inställning var mer tillåtande till alkohol.

  Jag tror att det är inställningen till alkhol i hemmet som spelar större roll än själva bjudandet i måttlig mängd. Men tänker också att föräldrar med mer positiv syn på alkohol är mer benägna att såväl bjuda på som köpa ut.

  Om man har fått smaka något är det att stanna kvar i hemmet som gäller. Då väljer man kanske bort en öl med familjen om man sedan måste vara hemma hela kvällen?

  SvaraRadera