måndag 4 juni 2012

Eloise

Eloise av Kay Thompson
Ålder:3-6 år
Betyg:5
Förlag: Rabén&Sjögren
Köp den tex på: Bokskåpet(Det gjorde jag!), Bokus eller Adlibris.

Eloise bor i taksviten på lyxhotellet Plaza Hotel i New York, med sin nanny, "Dadda". Ibland skickar mamman efter henne, speciellt om hon är i Florida där man kan bada, men för det mesta bor Eloise där, och en privatlärare kommer och ger henne lektioner på plats.

Sammanfattning: En härlig blandning mellan det absurda med en liten flicka som bor själv på ett lyxhotell blandat med trovärdiga barnroligheter. En rolig och fantasifull bok.
Den påminner mig väldigt mycket om Chris Ridells serie om Ottolina, utom att hon(Ottolina) är äldre och således kan ta sig ut mer på egna äventyr. Hon har föräldrar som åker på olika expeditioner och lämnar henne i en våning med myriad av inhyrda personer som hjälper henne med allt från brödleverans till dammvippning. Båda böckerna handlar om ett ensamt barn med till synes obegränsade ekonomiska resurser, men ingen mamma och pappa att krama. Bägge erbjuder en fantasifull verklighetsflykt som ändå inte skapar något egentligt avund. För visst är det ändå bättre att få en kram av mamma och pappa!

Man kan undra om Ottolina är inspirerad av Eloise(som kom ut första gången 1955.)


Vad jag vill stjäla från Eloise:

1. Det är dags för frukost Eloise ringer "våningsservicen".
"Hallå, det är jag ELOISE och var snäll och skicka upp en rostbiff, ett russin och sju skedar"
2. "OOOooooo
vad jag tycker mycket om Dadda!"
3. "Tråkigt har jag aldrig. Ibland kammar jag mig med en gaffel...Ibland sätter jag en gummisnodd om näsan...."
3.


1 kommentar:

  1. Oooooh jag älskar ELOISE!! Jag upptäckte henne när jag läste Bilderboksretro i vintras, och det var kärlek vid första ögonkastet.

    SvaraRadera