lördag 16 juni 2012

Ellen Key - En renässansmänniska från förra sekelskiftet

Ellen Key har poppat upp både här och där för mig på sista tiden. Först och främst nämns hon i de böcker om barnlitteratur, och där mest för skriften och uttrycket att 1900-talet utropades till "Barnens århundrade".

Hemma inreder vi, så gott vi kan, i sekelskiftesstil, och för att få det rätt har jag bland annat plöjt ett antal gamla inbundna årgångar "Idun", en tidskrift från tiden. Och vem citeras och skriver artiklar om heminredning där? Just det. Ellen Key. Vackrare vardagsvara var parollen.

Idagens Sydsvenskan läser jag en artikel  om den nyutkomna  boken "Ellen Key - en europeisk intellektuell" av Ronny Ambjörnsson,Bonniers förlag: Ellen rebellen

Strindberg skickade efter henne i en droska

I den kan man tex läsa en rolig anekdot från Verner von Heidenstams biografi av Per Gedin.Heidenstam och Strindberg satt på Grand Hotels Gropen, enligt uppgift en aning "dragna" när de kom på att de i sin diskussion om naturalismen saknade Ellen Key. Då skickade de efter henne med en droska. Ellen Key lär ha skrivit i ett brev att det var långa,långa tider sedan hon haft så roligt.

Den tidens rebell


Ellen Key beskrivs i artikeln som överenergisk, nyfiken, samhällsomdanande, och påstås ha irriterat många med sin kritik mot barnaga och barnarbete. Hon kallades "osedlighetens" apostel, bland annat för att hon skall ha ansett att utomäktenskapliga barn skulle få samma rättigheter som de som var födda inom äktenskapet.

Jag hörde också ett program på radio där hon påstås ha propagerat för kvinnlig sexualitet.

4 kommentarer:

 1. Har också stött på Ellen Key här och där det senaste. Verkar ha varit en häftig kvinna!. Kanske värt att läsa boken du nämnde! Läste någonstans att hon var en fantastisk talare, men att det hon skrev själv är väldigt svårläst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hm, isåfall var det nog andra som citerade Ellen Key i Idun. Men hennes namn poppade upp där lite överallt.

   Radera
 2. Ellen Key var också den som sa: Kunskap är drt du minns när du glömt vad du lärt dig (typ...).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaha, var det också hon. Jag sökte och hittade följande på wikiquote."Bildning är vad som är kvar sedan vi glömt vad vi lärt oss." ~ Ellen Key

   Radera