tisdag 26 juni 2012

Allt jag säger är sant

Allt jag säger är sant - Lisa Bjärbo *
Ålder:12-15
Betyg:5
Förlag: Rabén&Sjögren
Köp den tex på Bokus eller Adlibris 

Alicia blir inlåst på toa och det är där inne hon kommer på att hon vill hoppa av gymnasiet. Hela omgivningen blir upprörd, bästa kompisen, föräldrarna och syo-konsulenten på skolan. Den senare hotar till och med att koppla in kommunen. Den enda som lyssnar är mormor, och såsmåningom bestämmer sig Alicia för att flytta in hos henne ett tag, tills allt lugnat ner sig. Till sina föräldrars förvåning fixar hon ett jobb på bästa caféet istan inom en vecka. Nu börjar ett nytt liv.


Sammanfattning: En härlig historia skriven med stor humor. Mycket lättläst, i positiv bemärkelse. Lagom proportioner av skola, kärlek och livet i allmänhet.

Vad jag vill stjäla från Allt jag säger är sant:

1 Beskrivningen av Alicias relationen med mormor! Helt underbar. Tex, när mormor ligger på sjukhus.
och Alicia har hälsat på den "grekiske guden" två gånger.
"-Jag kommer tillbaka imorgon, säger jag till mormor. Efter jobbet. Jag har skitviktiga grejer att berätta för dig. Om Isak.
-Ni har väl inte gift er? frågar hon. Utan mig?
Jag fnissar.
-Inte än. Men du får skynda dig att bli frisk för det är en tidsfråga..."

2. Syos hot att koppla in kommunen. Alicia har kommit till planeringssamtalet med syo någon dag efter hon lyckats skaffa ett jobb själv:
"- Då måste vi tillsammans göra upp en plan för vad Alicia ska göra istället, säger hon och tar sats. Kommunen har ansvar för att alla ungd...
-Jag har redan skaffat ett jobb, säger jag snabbt. På ett café.
Det får tyst på henne.
....
"Så kommunen kan slappna av nu, säger jag nöjt."

3. Om lillebror, som Alicia först tyckte var rätt onödig.

"Jag kapitulerade inte förrän Olle var nästan ett år och snubblade kring hemma på sina korviga små ben som värsta fyllot och slog sig i huvudet för tusende gången samma dag och sträckte armarna mot mig när han var ledsen."

När Alicia flyttat till mormor:
"-Ska du aldrig bo med oss?
Finaste lillebroren med darr på rösten i telefonluren. Det känns som tusen nålstick rakt in i hjärtat."* Jag har gått en skrivkurs för Lisa, och även anlitat henne som lektör för egna manus. (Båda rekommenderas f.ö.!)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar