söndag 20 maj 2012

Tillrättalagt om döden för barn

Min farfar och lammen av Ulf Nilsson

Ålder:4-12
Betyg:3-
Förlag:Sveriges Begravnings byråers förbund.
Boken kan beställas gratis från Sveriges Begravnings byråers förbund.

När Harald skall hälsa på sin farfar Stor-Harald på sjukhuset så visar det sig att han just har dött. Hur skall nu Harald kunna berätta för farfar om lammen som de båda sköter tillsammans? Berättelsen är en faktasaga som går igenom allt från dödsbädden på sjukhussängen, till möte med begravningsbyrå, begravningen och val av gravsten. Centrala figurer är förutom Harald, hans lillasyster Ida som har egna teorier om vad döden är, och begravningsentreprenören Nina, som vägleder barnen.

Sammanfattning: Boken består av två delar, en berättelse riktad till barn och en ren faktadel riktad till vuxna nära barenen. Den del som är riktad till barnen lyfter aldrig som en trovärdig historia. Dessutom är den för lång och den blir lite tråkig. Flera saker känns väldigt tillrättalagda och tillgjorda. Det var väldigt konstigt för mig att tänka mig att denna bok är skriven av samma författare som skrivit Augustpris-vinnaren "Adjö Herr Muffin" en helt lysande barnbok om döden.

Bra initiativ
 
Men det fanns också en hel del som jag uppskattade och jag tycker att det är ett väldigt bra initiativ att ha en bok att ge till barn när en anhörig har dött. Hatten av för det! Rätt tänkt. Vi fick den gratis av begravningsbyrån eftersom min svärfar, barnens farfar dog i tisdags. 

Vad jag vill stjäla från "Min farfar och lammen"

1. "-Snälla farmor, var inte ledsen, sa jag och klappade henne på handen.
-Men jag vill vara ledsen, lille Harald."

2. Haralds lillasyster Ida säger genomgående fel på ordet begravas. Tex här angående att farfar ville bli kremerad:
"-Men skall han inte begravsas? sa Ida."

3. Samtidigt som farfar har dött och också ett av de nyfödda lammen dött. Detta får senare Ida att dra slutsatser om döden:

"Plötsligt sa Ida:
-Jag vet vem döden är.
-Vad säger du lilla barn?! utbrast farmor.
? ....Tänk om farfar nu skulle ta hand om det döda lammet. Precis som vi tar hand om det levande lammet!
-Och döden?
-Döden är en som går före till andra ängar, sa Ida högtidligt."

4 kommentarer:

 1. Rätt tänkt, våra barn har fått följa med på anhörigas begravningar. Själv hade jag begravningar åt fåglar och katter, vi barn sjöng psalmer och gjorde kors...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har begravt en sköldpadda i trädgården.

   Radera
 2. Min Anders fick den här boken, men han har aldrig gillat den något vidare. Han var fyra då Henrik dog. Tycker du att den funkar för dina barn? Kramen till er förresten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker att den tyvärr är både långtråkig och lite konstig, och jag har skippat att läsa den för barnen hittills. Bra idé men dåligt genomförande, dock bra som inspiration för föräldrarna, till barnens frågor.

   Radera