söndag 6 maj 2012

Strindberg, fantasy för vuxna och reserverade böcker I fredags var jag på biblioteket i Kungälv. Där var det Strindbergtema, och de hade bl.a frågesport om Strindberg av typen tipspromenad. Och den lilla gulliga Strindberghörnan.Fantasy för vuxna

I vanliga fall stannar jag ofta på bottenplan där barnböckerna finns, men nu tänkte jag låna en bok OM barnböcker istället "Barnbokens Byggklossar" - den är nämligen en av böckerna på fack-listan till kursen i litteraturhistoria barn&ungdom som jag skall gå i sommar.. Enligt deras register skulle den finnas inne. På våning 3. Jag gick upp för trapporna och upptäckte då att det på samma våningsplan fanns specialhyllor med Spänning och Fantasy - för vuxna!


Tre bokhyllor med fantasyböcker för vuxna.
Eftersom jag har gått med i en protestgrupp mot att Fantasy mer och mer flyttas till barn och ungdomshyllorna var det väldigt glädjande!

Boken som jag skulle ha fanns dock inte inne trots allt. Den stod som både inne och reserverad, och kanske hade den kommit bort, sa personalen. Men jag lånade en hög andra böcker om litteraturhistoria med inriktning på barn&ungdom. Reserverade böcker - vilka är det?

På väg ut bestämde jag mig för att också leta efter boken i den speciella bokhyllan för reserverade böcker. Den fanns inte där. Men det slog mig att denna bokhylla måste vara som en sorts topplista för populära böcker. Sådana böcker som är så attraktiva så att folk står på kö för att låna dem. Jag började läsa titlarna och såg tex Zlatans bok, En dag, Agaath och senaste Johan Teorin-boken.  Just det.


4 kommentarer:

 1. jag undrar, hur mycket jag vet om Strindberg...
  Jag smygtittar (?) även på Återlämnade böcker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, återlämnade är lite samma sak.

   Radera
 2. I mitt bibliotek har de kombinerat fantasy och scifi till en hylla. DET tycker jag är konstigt. Och så är de inte konsekventa med fantasyböckerna, de kan lika gärna vara inplockade nån annan stans. Bland deckarna till exempel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här har de spänning och fantasy i olika hyllor.

   För mig vore det inte så konstigt med SciFi och fantasy för vuxna på samma ställe. Det gäller ju icke realistiska skildringar för vuxna. Men nu gillar jag båda de genrerna. Gillar man bara den ena kan det säkert vara irriterande, tex när man får hem "fel" sorts bok.

   Radera