tisdag 1 maj 2012

Sagor hos svärmor

Två sagor.
Notera bokmärket. Närbild på det kommer i ett senare inlägg.Vi firade Valborg hos svärmor i Fjugesta, utanför Örebro. 1 maj skulle svärmor och min make följa svärfar till sjukhuset och jag var själv med barnen i svärföräldrarnas hus. Med barnen och ganska många bokhyllor. Jag visste inte exakt hur lång tid jag hade på mig så jag tog några tunna böcker. Först "Sagan om Tsar Salten" av Pusjkin. En klassisk rysk saga. Som i många andra sagor handlade den om ett barn, som blivit skild från sin förälder av svartsjuka släktingar. Barnet, en son, byggde sig ett rike någon annanstans men längtade efter fadern. Den gick kvickt att läsa och var kul. Jag tycker mycket om sagor. Då hittade jag boken "Sagan om den okända ön" av Jose Saramango. Den var också tunn, och hade ordet saga i titeln. Den fick det bli.

Sagan om den okända ön visade sig vara någon sorts prosadikt. Det var iallafall inte alltid vanliga meningar. Bland annat fanns det många replikskiften uppradade med kommatecken emellan och inga talstreck eller citat-tecken. Den handlar om en man som envist ber kungen ge honom en båt, för han vill fara till en okänd ö. Men varje mening verkar ha någon undermening och det verkar vara någon sorts allegori om människans längtan till det okända samt kanske också om kärlek. Stundtals lite absurd.


När den också var klar så hittade jag "Noreas saga" av Marianne Fredriksson. Norea skall ha varit syster till Kain och Abel. Men jag hann inte klart med den. Barnen ville köpa glass nämligen.
2 kommentarer:

  1. Noreas saga har jag läst, men glömt. Vad säger det om mig?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att du tyckte den var trist, kanske? :)

      Radera