tisdag 8 maj 2012

På spaning efter romantik - i Kungälv

"Efter deckarna kommer romantiken" var en rubrik nyligen i DN. Även svd hade för några dagar sedan en artikel på liknande tema kallad "Efterlyses: Svensk romance". Nu heter det romance nämligen, eftersom engelska låter mycket bättre på de flesta språk, ju. Västerbotten-kuriren har en liknande artikel,

Romance - en trend?

Några traditionella romantik böcker - från Harlekin.
Även GP hade en artikel om romance-trenden men den hittar jag inte på nätet. I GP artikeln uttalade sig en person från förlaget Harlekin som menade att det inte alls var någon ny trend, utan att romantik-böcker alltid varit populära. I artikeln antyddes att det var pga Harlekins ekonomiska framgångar som andra förlag vill vara med och få en bit av kakan. Tex Bonniers. Och här kommer vi nog till anledningen bakom alla dessa trendspaningar om Romance. Bonnier har startat ett förlag "Fenix" med inrikting  på Romance. Den nyheten kom i början av april på Svensk Bokhandel. Jag gissar att Bonnier anlitar ett PR-bolag alt. har egna PR-personer som har lyckats få stort genomslag i svensk press med idén om den nya trenden - Romance.

Fast visst är det så att det börjar bli lite trött med alla deckare? Kanske i allafall.

På spaning i Kungälv

Bokia i Kungälv på bästa säljplats - Ingen romantik
vad jag kunde se iallafall.
Men har den nya romantiktrenden nått ut från Stockholm? Har den nått till Göteborg? Har den nått min lilla stad Kungälv? Jag begav mig ut på spaning. Första anhalt Bokia. Precis när man kommer in i Bokia Kungälv ser man en centralt placerade bokhylla med nyheter. Inte alla nyheter men de som affären vill skylta med. Men nej, inga uppenbart romantiska titlar. Heller inte i något av butikens skyltfönster. Kanske finns de längre in. (Under disk? :)

På Kungälv fina bibliotek hittade jag inte heller just någon romantik-trend. Då kom jag att tänka på att ICA Maxi som faktiskt har en väldigt stor bokavdelning i Kungälv, nästan som en liten bokaffär i affären,så jag tog en promenad dit. Dit har iallafall romantiken hittat. Två hela hyllor med romantikböcker hade de. Dels en special med bara Harlekin som de haft ett tag. Den står inte ihop med övriga böcker utan nära mejeriavdelningen, troligen ett guldläge i affären. Dels en för mig helt ny hylla mitt i bokavdelningen, med bara romantik.


Slutsats om romantiken i Kungälv

Slutsats: Ja, det finns en ny romantik-trend. Men mest på ICA. Jag hoppar dock över att köpa några av dessa böcker. Däremot skall jag ta och ge maken en ordentlig puss så snart han kommer hem! Det gäller att dra sitt strå till romantik-trenden.


6 kommentarer:

 1. Nog för att jag är trött på deckare, men jag är ganska trött på böcker om kärlek också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte min favoritgenre heller. Däremot får kärlek gärna finnas med, men inte som enda tema.

   Radera
 2. Jag får ju bara hoppas på att min manus hakar på den stora romantiktrenden....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju ett rätt bra tillfälle för den som skriver romantik, speciellt pga Fenix, även om det naturligtvis är svårt ändå. Lycka till!

   Radera
 3. Jag hjärtar i alla fall dina spaningar!

  SvaraRadera