torsdag 31 maj 2012

Mer om Idiot!

Bilderboken Idiot! lånade jag hem för att lära mig bilderboksgenren bättre, inte egentligen för att läsa för barnen. Men min ena dotter hade knyckt den och läst den. När vi åt frukost pekade hon på den och sa:

-Mamma, jag läste den, men jag förstod inte. Kan du läsa den för mig?
Självklart gjorde jag det. Båda barn lyssnade och kom med någon enstaka kommentar som tex:
-Var odjuret bara en plastpåse?

När vi var klara var det bråttom till bilen, så vi fick prata om boken där.

Ena dotterns reaktion

V, dottern som hade velat höra den hade många frågor:
-Mamma, var han barn eller vuxen? Först såg han ut som ett barn sedan en vuxen och sedan barn igen.
och
-Mamma varför sa han att han ville bli en idiot när han blev stor?
-Mamma vem var det som sa "Normal anropar" och varför?

Jag försökte förklara så gott jag kunde, och speciellt förklara att boken handlar om en som blir stor som en vuxen, men är mer som ett barn inuti. Jag berättade om några tillfällen då vi hade träffat några sådana och barnen kom ihåg att det var vuxna som hade uppfört sig ovanligt.

Andra dotterns reaktion

Då sa den andra dottern: 
-Mamma, varför läste du den boken för oss? Den var tråkig och inget hände.


Slutsats

Den "andra" dotterns reaktion var den jag kanske hade förväntat, men av den första dotterns reaktion fick jag mig en tankeställare. En bok som kan väcka så många frågor kan jag inte avfärda! 


Så jag ser det nu inte bara som en bok för vuxna utan också för barn, iallafall vissa. Mina döttrar är förresten tvillingar.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar