torsdag 24 maj 2012

Massproducerade barnböcker

Varje dag går jag förbi dem, främst på ICA Maxi i Kungälvs - de massproducerade barnböckerna.

Eller rättare sagt de böcker som bara med sin utsida, och förvisso pris, signalerar till mig att de är massproducerade och massöversatta.

Idag slog mig tanken att jag faktiskt skulle läsa och recensera en. Jag valde Hönan och Ägget av Steve Stallman.Hönan och ägget
 
Hönan och ägget är inte, vilket man skulle kunna tro, en filosofisk barnbok om den klassiska paradoxen om vad som kom först. Det är en helt oförarglig bok om en höna som har värpt 10 ägg. Nio av dem har kläckts, men det tionde vill inte kläckas och boken handlar om hur bonden och alla djuren på gården kommer på olika sätt att hjälpa ägget att kläckas.

Bilderna
 
Bilderna är färgglada men väldigt opersonliga och typiskt datorritade.Bedömning
 
Handlingen är rätt meningslös och bilderna tråkiga, men jag skulle absolut läsa Hönan och ägget för barn om jag inte hade någon annan bok. Men om jag hade en annan så valde jag nog den. Med vissa undantag.*

Betyg:2-
* En gång när mina barn fick välja varsin billig bok från Maxi, och då valde den ena en helt meningslös översatt bok som jag blev arg på så dum den var. Syftet med den var att läsa barn säga "Please", vilket översattes med snälla. Men eftersom man på svenska inte säger "snälla" hela tiden, så blev det gördumt!
En översatt bok om något som inte går att översätta....

Om jag hittar den skall jag skriva lite om den senare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar