torsdag 10 maj 2012

Biggles på Västfronten

Biggles på Västfronten  av W E Johns
Ålder:9-12
Betyg:4+
Förlag:Diverse, i min upplaga(1942) är det Bonniers. Senare bl.a Wahlströms.
Köp den begagnad på: Bokborsen

När Thirty får reda på att hans bror Forty som är flygare försvunnit i strid och antas stupad, kommer han att tänka på ett brev som han fått. I det antyds att Forty har en plan för att hjälpa krigsfångar och nedskjutna piloter att ta sig tillbaks till England. Tillsammans med sin vän Rip bestämmer de sig att iklädda ett par av Fortys gamla uniformer ta sig till en flygbas, och "låna" ett plan som de sedan flyger över till fronten och anmäler sig. Eftersom de tagit flyglektioner på fritiden ett tag tror de att det kommer att fundera, bara de kommer ihåg att ta med sig busspengar.

Sammanfattning: Oerhört spännande inledning. Vem vill inte veta hur de lyckas knycka flygplan och låtsas vara officerare för att rädda någon? Sedan blir det rejält segt i mitten av boken med långa, i mitt tycke poänglösa flygscener som jag inte orkar föreställa mig.Suck att jag lovat maken läsa ut boken, tänkte jag då. Men sedan tar det fart igen och den andra halvan är den allra mest spännande. Det börjar med när Thirty på en av flighterna oväntat hittar två engelska soldater som vill komma hem. Den ena är skadad. Den andra är officer. Denna bok är en ur en lång rad med Biggles-böcker, men lustigt nog är Biggles inte huvudperson i just denna, utan en bikaraktär. Förutom den nämnda spänningen finns det gott om "stiff upper lip" samt något litet humoristiskt på ett par ställen.

Vad jag vill stjäla från Biggles på Västfronten;
1. Ideen att några ungdomar smiter från skolan, utger sig för att vara lite äldre och lyckas med bedrägeriet.

2. Cliffhanger i kapitel 4. De blir upptäckta.
-Vad har ni båda för er egentligen?
-Har för oss....? upprepade han hjälplöst.
-Just det. Vem har gett er lov att begagna de där uniformerna?
Thirty kände som något inom  åkte neråt som i en hiss.

3. Två engelsmän vill bli räddade från Tyskland. Det finns bara plats för en.

"-Förlåt majorn, jag måste ta den här pojken först, eftersom han är sårad och måste komma under läkarbehandling genast.
-Men jag har väntat här i två dagar! utbrast majorn förgrymmad. Han var en grovt byggd karl med rödbrusigt ansikte och vaxade mustacher.
...
-Går ni inte ifrån vingen skjuter jag er, sa de han hårt och iskallt. Ni får försöka begripa att här är det jag som ger order.
Majoren damp ner.
-Reser ni vapen mot mig? flämtade han. Ni skall bli arresterad så snart jag kommer hem!
"

7 kommentarer:

 1. Jag har ett vagt minne av den här. Jag tyckte mycket om Biggles när jag var liten :)

  SvaraRadera
 2. Vad fasiken, jag har också läst Biggles. Gillade väl tuffa killar. Indianer som smög i mockasiner också. Ibland undrar jag om jag är född på tidigt 50-tal.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Indianer, aliens eller hästtjejer spelar nog inte så stor roll. Det handlar om ifall det känns spännande. Jag läste mer Kitty, fem och hästböcker, men visst blev det både Biggles och indianer också. Men just denna var ny för mig. Enligt Biggles-älskande maken, skall det vara den bästa Biggles-boken.

   Radera
 3. Biggles måste jag stämma möte med...

  SvaraRadera