tisdag 17 april 2012

Varför är eböcker dyrare än pocket?

En av de senaste böckerna jag recenserade "Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan kostar på   bokus inbunden 101:-, pocket 42:- och ebok 91:-.

Eboken kostar alltså mer än dubbelt än pocketboken, trots att den vare sig kräver tryckning eller papperskostnad. Varför? Jag gissar att det har något med kopieringsrisken men för mig känns det bara fel och ologiskt för kunden.

Jag har skrivit ett tidigare inlägg om eböcker, och här ett som tangerar ämnet.

8 kommentarer:

 1. I och för sig står tryckning osv bara för c:a 30% av kostnaden för en bok. Så såna där räkneexempel är inte helt adekvata. Men visst är det så man som köpare tänker. Att det är konstigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker inte 30% mindre kostnad är så lite, men framförallt förklarar det inte att eboken är dubbelt så dyr plus lite till.

   Själv tror jag att anledningen är att branschen inte tror att man kan sälja lika många ex pga kopieringsrisk. Men det blir ändå konstigt för kunden. Inte minst i kombination med gratis lån av e-böcker på bibblorna.

   Radera
 2. Och det har de i och för sig rätt i. åtminstone vad gäller kända titlar. Epubs av storsäljarna laddar man ned i ett nafs och det görs också flitigt.

  men jag tror det komme rlös asig om bokförlagen inte hittar på för mkt dumheter i ren panik. Amazon klarar sig bra i alla fall. Kan bli svårare för små aktörer iofs.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, och det gör ju att de kan sälja färre både e-böcker och pappersvarianter.

   Radera
 3. Största anledningen handlar om momsfrågan. En e-bok räknas inte som bok, utan som en tjänst och har därför 25 % moms att jämföra med bokmomsen på 6 %. Utbud & efterfrågan spelar säkert också in..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju jättedumt i sig! Där hänger inte lagstiftningen med.

   Men 19%-enheter motiverar inte heller dubbelt pris.

   Radera
 4. Tankefelet är att tillverkningskostnaden har något med priset att göra. Det har det nämligen inte på väldigt många produkter. På hårt konkurrensutsatta marknader är priset = tillverkningskostnad, för den sämsta tillverkaren. Annars tar man ut det folk betalar. Böcker är speciella - där råder ett monopol på den icke-materiella egendomen, men man kan ändå inte ta ut hur mycket som helst då folk skulle välja andra författare, kopiera / låna / gå till bibblan, och lagstiftning skulle slå till rätt fort om folk inte fick råd att läsa. Så svaret är - tydligen betalar många gärna mer för e-böcker, trots gratis på bibblan (men samma omständighet gäller ju även pappersböcker). För mig själv är pocket inte längre ett alternativ, av olika skäl.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla pris har en viss korrelation till tillverkningspris, däremot kan det, som i detta fall vara en liten del. Sedan jag skrev det här inlägget har priserna på svenska e-böcker sänkts och ligger nu i paritet och ofta under pocketböcker.

   Prissättning har både med kostnader samt psykologiska faktorer, dvs frågan hur mycket de som köper är beredda att betala.

   Men en stor bov i e-bokens fall är att momsen är högre än för pappersböcker. Se tex min intervju med Bokons VD: http://www.boktjuven.com/2013/01/bokons-vd-om-varfor-e-bocker-ar-sa-dyra.html

   Radera