torsdag 12 april 2012

Lix undersökningen inleds med en extra-lätt att läsa bok.

Vet du vad lix är? Det är ett mått för att gissa hur lättläst en viss text är. Om texten har lågt lix är den oftast mer lättläst än en text med högt lix. Men för mig som försöker skriva barnböcker finns ett problem med måttet, nämligen att lix inte skiljer på olika typer av barnböcker. Allt under 25(i vissa texter 3) ränkas som barnboksnivå. Jag vill ha en LIX-tabell för barnböcker!

Enligt devisen att själv är bäste dräng har jag nu börjat min LIX undersökning med att helt sonika skriva in hela texten från en extra-läsa-lätt-bok: Simskolan av Helena Bross i lix-räknaren. En anledning att jag valde just den är att jag uppfattar den som extremt lättläst - men med ett intressant innehåll och humor.

Och resultatet blev: 13Förvånad
 
Jag är förvånad. Jag uppfattar texten som extremt lättläst och hade gissat på en lägre siffra. Kanske behöver jag inte oroa mig lika mycket  som jag trodde att mitt nuvarande bokmanus tänkt som läsa-själv-bok/enkel kapitelbok har ett lix på 19. Men det återstår att se. Kanske ökar inte lix så mycket mellan dessa nivåer som jag trott. Jag måste undersöka vidare.

Nu är bara frågan hur jag skall behandla nästa nivå av böcker. Jag orkar nog inte skriva in all text från dem. Men det får blir en senare fråga. Så länge skriver jag mentalt in 13+/-2 som gissning på extra-lätt-att-läsa kategorin.

Vill du hjälpa?

Om du har skrivit en barnbok och kan tänka dig att bidra med lix-talet till den plus att du anger kategori så är jag väldigt tacksam. Jag är intresserad av alla kategorier av barn och ungdomsböcker. Kopiera all text i manuset (i tex Word Ctrl/A sedan Ctrl C), går sedan till http://www.lix.se och klistra in texten med Ctrl/v och klicka på "Analysera".  Du kan maila mig på mrs@seasword.com.

Jag kommer att ha med länkar så att den intresserade kan hitta till din bok också. Det har jag alltid.

2 kommentarer:

  1. Vadå hela 13? -_- Jag har kollat i de där böckerna och jag skulle ge typ 2-3.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det skumt! Men jag har skrivit av hela texten. Och det blev 13. Nu när du också tyckte det var konstigt så tittade jag igenom texten igen för att se om jag glömt några skiljetecken. Men det hade jag inte.

      Radera