tisdag 24 april 2012

Är allt Lisa säger sant?


Som jag skrev i ett tidigare inlägg  fick jag just Lisa Bjärbos omgranskning av mitt manus på kapitelbok för barn mellan 6 och 9 år. Här kommer ett jättelångt inlägg med detaljer om vad jag fick för kommentarer.
 
För långa dialoger

För långa dialoger utan mellanspel eller reflektioner fick jag kritik för även i förra versionen. Jag hade tagit bort en hel del, men det fanns fortfarande många kvar. Detta var det jag fick flest kommentarer på.

Jag har fortfarande svårt att komma på vad och när det passar att bryta av mina långa dialoger, men jag hoppas att det är en vanesak. Nästa gång skall jag försöka härma avbrytningstakt och längd lite efter det här manuset.


Korrekturändringar

Och så fick jag lite korrekturändringar, tex ett par stavfel och andra slarvfel. Det mest konstiga var att jag hade stavat fel på sjal. Jag fattar inte varför jag gjorde det men av någon anledning fick jag för mig att det stavades schal. Jaha.


Ordval

Detta kan kanske också kallas en sorts korrekturändring, men jag tyckte just den var lite extra intressant. På två punkter påpekade Lisa att jag hade med ord som inte kändes nu-tid. Det ena var att mamman i berättelsen vid ett tillfälle säger: "Raska på!" Det var lite lustigt för jag skrev det bara för att jag själv säger det ofta. Jag frågade min man, och han sa att han tror att det används mer i Skåne. Det hade jag faktiskt ingen aning om!


Det andra var att jag lät ett av barnen utbrista:
 -Attans!

Egentligen vet jag att det är gammaldags men det är ett ord jag tycker väldigt mycket om och jag använder det ofta, vilket i sin tur gör att mina barn också ganska ofta säger "Attans". Jag tänkte inte på att det ordet bara är nutida väldigt lokalt, typ just hemma hos oss. :)


Och lite positivt

Jag hade lagt till ett nytt kapitel enligt devisen att få lite mer lugn i historian. Det är ett mellankapitel, där i princip inget händer. Det är bara lite beskrivning av när huvudpersonen är hemma och tittar på TV ihop med sin mamma, men ger lite bakgrundsinfo om både henne och mamman. Det fick följande kommentar av Lisa: "Vilket bra kapitel! Ta inte bort." Haha, hon fattade kanske att det hängde lite löst. Jag menar INGET händer ju. :)


Och så tyckte hon att slutet var bra. Också roligt.
   

Ett allmänt råd på vägen


Det sista rådet från Lisa var att jag skulle korrekturläsa väldigt noga innan jag skickar till förlag, för det var fullt med småmissar överallt.

Det är ett råd som jag behöver mer än alla andra, men jag tycker att det har generellt intresse så tillvida att det spelar stor roll om det finns småfel. Jag tänkte att det kanske inte spelar nån större roll medlite småfel, men Lisa har ju jobbat på förlag, så när hon säger det så förstår jag att noggrannheten är viktigare än jag har förstått.

Så jag skall allt se till att det blir ordentligt korrat. Nästa steg är att jag skickar in det till kursen i manusbearbetning som jag går just nu.


 


Allt Lisa säger är sant. Onekligen.


 


 

14 kommentarer:

 1. Vad roligt! GRattis till fint utlåtande! Det måste kännas kul att arbeta vidare med. Själv går jag och väntar på utlåtande från lektör och kan inte helt bestämma mig för ifall jag ser fram emot det eller inte...
  Angående dina uttryck. Jag säger rätt ofta både Raska på och Attans. Ett och annat Rackarns slinker nog in också. Om det är mamman i historien som säger det är det väl inte helt otroligt att hon är lite äldre och alltså kan säga det och "smitta" sina barn?
  Lycka till med inskickande till förlag. Jag ser fram emot att läsa om det på din blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det som var roligt att alla ändringar hon föreslog var lätta att genomföra. Det kändes då som de där stora ändringarna som jag knappt visste hur jag skulle börja med, ändå gick vägen, och kanske har jag tom lärt mig något på kuppen.

   Radera
 2. Sjal kan man faktiskt stava både sjal och schal säger ordpolisen i mig. "Raska på" är ett uttryck som jag använder typ varje dag, men det kanske är skånska influenser då...Kul med positivt omdöme, och ett bra och roligt slut är ju verkligen inte något man snyter fram hur som helst. Lycka till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men inget Attans? Är du inte gammal nog, helt enkelt? :-)

   Radera
  2. Jaha, kan man? Fast när jag ser båda stavningarna bredvid varandra så tycker jag sjal känns bättre.

   Tack för lycka till!

   Radera
  3. Haha, jag skriver (skrev?) alltid "schal", men precis som du så tyckte jag att "sjal" såg bättre ut när båda orden stod bredvid varandra.
   Attans är kanske ett ålderstecken? :-)

   Radera
  4. För skojs skull googlade jag. Det fanns Ca 13miljoner "schal" och bara 5.5miljoner "sjal". Men jag tycker fortfarande att "sjal" ser bättre ut. Och så sa ju Lisa det. :)

   Attans kan vara ett ålderstecken. Jag vill själv minnas att jag använder det mer och mer. Vem vet var det skall sluta.

   Radera
  5. Jag skriver definitivt sjal. Ingen tvekan där. Du är så rolig som faktiskt googlar på det... Tabell på det?

   Radera
  6. Hihi! Men googla för att kolla stavning...det gör väl alla?:)

   Radera
 3. Spännande! Ska bli kul att höra vad kursdeltagarna tycker också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja. Fast jag misstänker att de kommer att gilla det. Det var en väldigt bra kurs.

   Radera
  2. Vi borde försöka rekrytera de nya till vår fb-grupp!

   Radera
 4. Lisa brukar säga mycket bra saker.

  Kul att det går framåt!

  SvaraRadera