torsdag 8 mars 2012

Vilka tre bilderböcker väljer du att representera Sverige?

Denna veckan tematrio var det nära att jag missade, vilket vore extra synd eftersom det faktiskt var JAG som hittade på temat.  Dvs jag föreslog temat och Lyran använde det. Roligt! Temat är att välja tre bilderböcker som kan representera den svenska bilderboken. Jag fick själv frågan av en fd kollega om jag kunde rekommendera några barnböcker som han kunde köpa till ett svensktalande barn i USA. I verklligheten gav jag honom en låååång lista, men jag funderade lite på vilka jag skulle välja om jag bara fick ta några stycken, som en tematrio.

Jag väljer följande:


1. När Åkes Mamma glömde bort. Pija Lundenbaum. En fantastisk          och tankeväckande historia, full av humor och mening.
2. Den flygande tunnan. Lennart Hellsing Jag älskar allt av Hellsing men "Den flygande trumman" är nog min  favorit, mycket på grund av de roliga städerna med namn som Ingalunda, Sammalunda,Annorlunda osv. Och Paul Ströyers bilder kan man titta på hur många gånger som helst.
3. Fru Skräck - Jonna Biornstjerna En fin och småläskig historia för de äldre bilderboksåldrarna. Bilderna i en härlig maximalistisk stil som känns ny och väldigt fin.

2 kommentarer: