tisdag 6 mars 2012

Karaktärer i "Lätt att läsa"-böcker. Del1

Som jag har skrivit om i Om att skriva del 5, så har jag problem att få till bra karaktärer i mina barnboks-manus, och jag har dragit igång en undersökning av karaktärer i barnböcker. Jag har tidigare skrivit om Karaktärer i Extra-lätt-att-läsa böcker,  och nu är det dags för nästa nivå "Lätt att läsa". Dessa böcker har lite mer text än "Extra lätt att läsa böckerna", ca 25 ord per sida istället för ungerfär hälften. Dessutom är "Lätt-att-läsa"-böckerna skrivna i vanlig text istället för bara versaler, som Extra lätt att läsa-böckerna.

Vilse i skogen av Helena Bross, bild: Christel Rönns
Ålder: 6-9
Förlag:BonnierCarlsén
Betyg:3
Köp den tex på Bokus eller Adlibris
Siri och hennes klass skall på utflykt i skogen, men grupp 2 som Siri är i, går tyvärr vilse.

Karaktärer:
1. Hela klassen plus alla vuxna i skolan finns med bild och namn i början.
2. Oscar: vill vara med Linus.
3.Siri: vill vara med Lova. Blir sur när det är lärarna som bestämmer grupper.
   Vill ha mycket mat i matsäcken.Tycker det är läskigt när hon och Linus skall vara i en grupp med barn från andra klasser. Är rädd för Olle i 5-an. Vill gärna vara med Madde och glömmer att hon ville vara med Siri. Tycker det är roligt att lyssna på Herman och att hon hade tur som kom i grupp2. Gråter att hon vill hem när de gått vilse. Byter till sig Hermans sockor mot mat.
4. Linus: tycker att han och Siri skall hålla ihop i gruppen. Blir sur när gruppen äter själva, han ville äta med alla.
5. Herman: Har en kikare och gillar att titta på fåglar. Alla får låna kikaren.Ber alla lyssna på bokfinken. Det gör de. Har glömt packa matsäck, men har en fågelbok och sockar.
5. Madde i 5:an. Gruppledare, ser alltid glad ut. När de gått vilse försöker hon att inte visa att hon är lite orolig.Går först över spången när stigen slutat.
6. Olle i 5.an. Skriker på Herman att han skall säga vad den fula fågeln på frågekortet heter. Kastar kottar på Herman när Herman inte vill hjälpa.
7. Lärare Robert. Går först ut till skogen. Stannar och väntar på grupp 2 när alla andra grupper gått hem.

Analys: Med dubbelt så mycket text borde det gå att få till djupare karaktärer än i "Extra lätt att läsa"-böcker, men det blir bara lite mer. En anledning tror jag är att det är så väldigt många personer i den här boken, och dessutom är de flesta ganska lika. Några karaktärer som sticker ut är Olle i 5:an, som är otrevlig och elak mot de andra barnen, Herman som glömt packa matsäck men tagit med en fågelbok och Madde i 5:an, lagledare för grupp2, som går först över spången och försöker att inte visa att hon blivit orolig när de gått vilse. Sedan tycker jag att Siri(huvudpersonen), Ida och Linus påminner om varandra. De är som barn är mest. De vill väl och är ofta  glada, men ibland sura eller ledsna.

7. Ida: tycker att de skall ringa polisen som kan skicka en helikopter, när de gått vilse.Gråter att hon vill ha mat när de gått vilse.Tillsammans med Vilma och Loppan. Bild: Mikael Sjömilla.
Ålder:6-9
Förlag:Olika
Betyg:3
Köp den tex på Bokus eller Adlibris

Denna boken har lite mer text än de övriga i denna kategori och den faller egentligen mellan denna kategori och nästa som jag kallar "Enkla kapitel-böcker".  Boken handlar om Vilma som sitter i rullstol och hennes bästis Loppan, samt andra personer i deras klass. En trevlig historia om svartsjuka bland vänner, om än något tillrättalagd på slutet.

Karaktärer:
1. Vilma är sjuk och har läst alla böckerna i bokhyllan, och spelat alla dataspel så nu längtar hon tillbaka till skolan. Ibland är det roligt att vara ensam och fantisera om alla planeter och utomjordingar som kanske finns,men i längden är det tråkigt att vara själv. Arg på Malla för att hon aldrig tror att VIlma kan något och för att hon sprang iväg med Loppan. Kallar Malla Mallgroda för sig själv. Blir ledsen när Loppan och Malla kommer i armkrok.
2. Loppan, Vilmas bästis. Är rädd för hästar men skall följa med Malla och rida.
Skickade brev till Vilma där det stod att hon skulle bli frisk fort.
3. Malla: drar iväg med Loppan när Vilma precis kommit tillbaks till skolan. När Vilma frågar om hon får vara med svarar Malla ok utan att titta på Vilma. Älskar hästar och vet allt om dem, vågar rida på de största hästarna. Malla är den som bestämmer när de leker häst,  och retar Vilma för att hon inte vet hur man mockar, när de leker häst. Malla tror inte att Vilma kan rida. Hoppar upp och ner och hurrar när Vilma och Loppan får frivarv på brännbollen.

Analys: En väldigt positiv sak med den här boken är att det faktum att en huvudperson(Vilma) sitter i rullstol flyter in i historien och påverkar den men det känns aldrig som om boken handlar om rörelsehinder.

En annan positiv sak är att det inte är så många karaktärer i denna bok  och därmed kan man få en bättre bild av dem. Dock spelar det också roll att det är mer text än övriga böcker i denna kategori.

Vilma: Sällskaplig och blir ledsen om hon känner sig utanför, men snabbat glad och snäll om hon känner sig som en i gruppen igen. Lite irriterad om man tror att hon inte klarar saker, vilket hon gör.
Loppan: Både kompis med Vilma och Malla och det blir lite problem ibland. Men förutom det får jag ingen riktig bild av Loppan.
Malla: Malla vill bestämma och vill att Loppan skall vara med bara henne och kan allt om hästar. Men när Vlma och Loppan gör frivarv så klassen vinner är det hon som leder heja-klassen.Malla har brun hy vilket inte spelar någon roll för historien.

Köp den tex på Bokus eller Adlibris

2 kommentarer:

  1. ...varför har du del 2 före del 1?

    SvaraRadera
  2. Haha, det var ett misstag. Del2 är inte klar än. Sorry!

    SvaraRadera