måndag 5 mars 2012

Fel. Facebook ger inte olycka.

I dagens DN läser jag en artikel om att facebook sprider olycka pga att många människor blir olyckliga när de INTE har tillgång till facebook.I svd finns en också en artikel.

Jag associerar till en intressant radioessä av Johan Norberg som jag hörde för ett tag sedan och jag har skrivit ett inlägg om den under namnet "Vad sa Flaubert om lycka?".

I essän säger Johan Norberg att det finns undersökningar som visar att man inte kan påvisa skillnad i lycko-nivå mellan en som har varit med om en allvarlig trafikolycka och en som har vunnit en miljonvinst. Människan vänjer sig snart vid vad som händer.

Men om något tas bort - då blir man olycklig. Även om det som togs bort är något man inte hade glatt sig åt på länge. Att säga att fb sprider olycka är som att säga att en löneökning sprider olycka - man vänjer sig snabbt men det blir surt när den försvinner!

2 kommentarer:

 1. I Göteborgs lokalradio hörde jag att olyckan kommer av att personerna jämför sig själva men andras lycka... (vi är inte kompisar än :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är ju bland det dummare man kan göra.
   Fast det kan kanske ske via fb. Speciellt om man jämför hela sin egna upplevelse mot det de andra väljer att visa upp där.

   Är du med i fb? Jag hittade inte dig.

   Radera